OIE

EPCG postaje jedini vlasnik projekta vetroparka Gvozd

EPCG postao vlasnik 100 odsto projektne kompanije za vetropark Gvozd

Foto: EPCG

Objavljeno

01.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

01.11.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) potpisala je akcionarski ugovor sa kompanijom Ivicom Holding GmbH iz Austrije o pristupanju projektnoj kompaniji Green Gvozd preko koje će se graditi vetroparka Gvozd na krnovskoj visoravni.

EPCG će, u skladu sa akcionarskim ugovorom, biti vlasnik 100 odsto projektne kompanije Green Gvozd, saopštila je ova kompanija. Vetropark snage 55,4 MW, kako je navela EPCG, imaće 13 vetrogeneratora.

EPCG je podsetio da je Skupština akcionara u septembru 2019. donela oduku o izgradnji vetroelektrane Gvozd, snage 55,4 MW, kao i odluku o potpisivanju ugovora o zajedničkom razvoju projekta.

EPCG je dobio ponudu EBRD-a za kredit, ali će razmotriti i druge opcije za finansiranje projekta

Donošenju odluke o izgradnji vetroelektrane prethodila je izrada Studije potencijala vetra i procene energetske proizvodnje i Studije tržišta i poslovnog modela za VE Gvozd urađenih od strane nemačke kompanije Fichtner, saopštila je EPCG.

Kompanija je ranije dobila preliminarnu ponudu od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za finasiranje projekta izgradnje vetroelektrane Gvozd, ali namerava da u narednom periodu razmotri i moguće drugačije opcije finasiranja projekta, a dobijena sredstva bi se koristila za nabavku opreme u skladu sa pravilima finasijskih institucija.

Gradnja je planirana za proleće 2022.

Očekivani početak izgradnje vetroelektrane je na proleće 2022, dok je puštanje elektrane u probni rad predviđeno 18 meseci nakon početka radova, saoštio je EPCG

Početak radova je prvo najavljen za 2020, a zatim za 2021.

Ivicom uključen u projekat vetroelektrana na Krnovu

Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG, izjavio je da će investicija vredna 61 milion evra obezbeđivati energiju za oko 25.000 domaćinstava.

„Zato ovo potpisivanje predstavlja veliki korak naprijed u realizaciji ove investicije, čiju realizaciju očekujemo u dogovorenom roku. Za naš energetski bilans biće ovo još jedan korak naprijed u obezbjeđivanju novih gigavat-sati zelene energije. Nadam se da ćemo u narednom periodu obezbjediti izgradnju i drugih novih izvora energije iz obnovljivih izvora“, naveo je Rovčanin.

Čondić: nadam se dobijanju građevinske dozvole za par meseci

Krešimir Čondić, izvršni direktor kompanije Ivicom, naglasio je da ga raduje činjenica da će sa EPCG, na istom lokalitetu, nastaviti sa radom, jer je njegova kompanija bila uključena u izradu projekta vetroelektana na Krnovu. Projekat je, kako je dodao, započet pre više od dve godine, a delom je bio ometen pandemijom korona virusa.

„Preduslovi za izgradnju jedne vetroelektrane su svakako da na lokaciji postoji dovoljno vetra, zatim da postoji mogućnost isplativog priključka na mrežu, kao i da su ispunjeni svi ekološki standardi. Nadam se dobijanju građevinske dozvole za par meseci, te nam predstoji postupak zatvaranja finansijske konstrukcije ovog projekta i početak izgradnje“, naglasio je Čondić.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Lazovic Termoelektrana Kostolac B3 na mrezi septembru 2023

Lazović: Termoelektrana Kostolac B3 će biti na mreži u septembru 2023. godine

06 октобра 2022 - Menadžer projekta izgradnje bloka Kostolac B3 Željko Lazović izjavio je da će to postrojenje biti pušteno u pogon u septembru sledeće godine

Nemacka elektroprivreda LEAG uglja najsavremeniju zelenu tehnologiju

Nemačka elektroprivreda LEAG prelazi s uglja na najsavremeniju zelenu tehnologiju

06 октобра 2022 - Proizvođač uglja i struje LEAG lansirao je ogroman plan ulaganja u čistu energiju, budući da će Nemačka odbaciti ugalj 2038. ili čak ranije

Operatori distributivnog sistema upozoravaju neadekvatne cene za potrosace ugrozavaju stabilno snabdevanje

Operatori distributivnog sistema upozoravaju: visoke cene struje ugrožavaju stabilno snabdevanje

05 октобра 2022 - Operatori doživljavaju ozbiljnu krizu likvidnosti, upozorila je Koordinaciona grupa operatora distributivnog sistema Energetske zajednice

Bolnica u Pancevu smanjila potrošnju energije 39 odsto usaid

Bolnica u Pančevu smanjila potrošnju energije skoro 40 odsto

04 октобра 2022 - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obezbedila je 230.000 dolara za renoviranje svih šest bolničkih podstanica