Električna energija

Crna Gora će otkupiti deo prenosne mreže od vetroparka Krnovo

Crna Gora ce otkupiti deo prenosne mreze od vetroparka Krnovo

Photo: Vlada Crne Gore

Objavljeno

27.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.02.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore donela je odluku da od francuske kompanije Akuo Energy otkupi deo infrastrukture za prenos električne energije, koju je ova firma izgradila za svoj vetropark Krnovo. Za otkup je obezbeđen grant Evropske unije od 5,8 miliona evra.

Trafo-stanicu TS 110/35 kV Bre­zna sa pri­ključ­kom do po­sto­je­ćeg da­le­ko­vo­da Nik­šić–Bre­zna, kao i dvo­si­stem­ski da­le­ko­vod 110 kV Bre­zna–Kr­no­vo preuzeće Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES), koji je operator prenosnog sistema.

Grant od 5,8 miliona evra je deo granta za Transbalkanski koridor od 25 miliona evra. Procenu vrednosti infrastrukture uradio je procenitelj kojeg je angažovala Nemačka razvojna banka KfW  u postupku odobravanja granta EU.

Vetropark Krnovo, snage 72 MW, je izgradila austrijska kompanija Ivicom Consulting i francuska Akuo Energy. Izgradnja je počela sredinom 2015. godine, a vetropark je počeo da radi u novembru 2017.

Investitor je, kako se navodi u odluci Vlade Crne Gore o potpisivanje šestog aneksa ugovora sa francuskom firmom, koristeći odredbe Zakona o energetici i na osnovu saglasnosti CGES-a, izgradio deo infrastrukture predviđene desetogodišnjim planom razvoja prenosne mreže.

“Obzirom da se prilikom zaključivanja prethodnih ugovora i aneksa nije precizno razdvojila infrastruktura koja je sastavni deo projekta vetroelektrane i infrastrukture koja je sastavni deo planova razvoja prenosne mreže u Crnoj Gori, njenom izgradnjom i uknjižavanjem zemljišta stekli su se uslovi da se potpiše i razdvoji kroz Aneks br 6”, navodi se u odluci crnogorske vlade.

Aneksom se stvaraju uslovi za zaključenje ugovora između investitora i operatora prenosnog sistema (CGES). Vla­da Crne Gore je ovla­sti­la mi­ni­star­ku eko­no­mi­je Dra­gi­cu Se­ku­lić da pot­pi­še aneks ugovora sa fir­mom Kr­no­vo Green Energy, či­ji je vla­snik fran­cu­ski Akuo.

Ulazak Masdara

U Odluci se navodi da je tokom pripreme aneksa, Akuo najavio da razmatra mogućnost da u narednom periodu promeni sastav konzorcijuma, uključenjem još jednog renomiranog investitora – kompanije Masdar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, o čemu će, kako se navodi, blagovremeno obavestiti Ministarstvo ekonomije.

“Ukoliko se utvrdi, nakon podnošenja zahteva, da su ispunjeni svi uslovi kako bi se tražena promena obavila neophodno će biti da se pristupi zaključenju novog aneksa”, ističe se u odluci.

Masdar i Akuo Energy saopštile su sredinom januara da su potpisale ugovor prema kojem će arapska kompanija kupiti 49 odsto akcija firme Krnovo Green Energy, koja upravlja vetroelektranom.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

27. februar 2018. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

27. februar 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

27. februar 2018. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

27. februar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije