OIE

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Foto: EPCG

Objavljeno

05.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska tranzicija je postavila ozbiljan izazov pred države regiona, ali se takođe pokazala kao velika razvojna šansa za Crnu Goru, jer je i tokom energetske krize doprinela pokretanju velikih investicionih projekata, kazali su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023.

Energetika je život, a od toga kako se budemo ponašali danas, „zavisiće kako će naša djeca i potomci živjeti“, kazao je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović. „Energetska kriza je natjerala sve činioce jednog društva da mnogo ozbiljnije pristupe energetici nego što su je do tada gledali, posmatrali i planirali. Mislimo da je to dobro što se desilo i moramo puno da radimo i da budemo posvećeni“, istakao je.

Otvarajući dvodnevni Simpozijum energetike EPCG Net 2023 u Budvi, u organizaciji Elektroprivrede Crne Gore, Đukanović je napomenuo da razvoj energetskog sektora zavisi od političke stabilnosti – vlade i odgovornog parlamenta i lokalne samouprave. „Ako jedan šraf popusti, imaćemo velike probleme,“ izjavio je.

Dekarbonizacija je izvodljiva jedino u saradnji zemalja regiona

Inače, Đukanović je bio jedan od govornika i na Beogradskom energetskom forumu pre mesec dana, kao i predsednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković, koji je na otvaranju skupa u Crnoj Gori rekao da je celokupni sektor energetike pred ozbiljnim izazovima.

„Proces dekarbanizacije, u koji smo zakoračili nepovratno, čini mi se da je prešao prelomnu tačku i u regionu… Mislim da imamo snage kao region, jer u energetici razmišljati o pojedinačnim djelovima je zaista nepraktično“, podvukao je Rajaković.

Rovčanin: U tranziciju termoenergetskog kompleksa u Pljevljima biće uloženo preko 700 miliona evra

Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin ukazao je na više velikih investicionih projekata u toku poput ekološke rekonstrukcije jedine elektrane na ugalj u zemlji – Termoelektrane Pljevlja – vrednosti 73 miliona evra, i uvođenja sistema daljinskog grejanja u Pljevlja.

„Energetsku tranziciju smo, na samom njenom početku, imajući u vidu energetsku krizu, doživljavali kao veliki problem i izazov. Definitivno, kako je vrijeme odmicalo, davali smo odgovore i pokrenuli smo ozbiljan investicionin ciklus, shvatili smo da je to velika razvojna šansa“, rekao je Rovčanin.

EPCG će narednih dana s Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisati ugovor o izgradnji vetroelektrane Gvozd, podsetio je Rovčanin. Što se tiče energetske tranzicije Pljevalja, izjavio je da je u pripremi preko 700 miliona evra investicija na prostoru Termoelektrane Pljevlja.

Vlada je u aprilu sa britanskom kompanijom Chayton Capital i EPCG-om potpisala memorandum o razumevanju o transformaciji lokalne privrede u Pljevljima, koja je trenutno zavisna od uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hgk lex specialis obnovljivi izvori energije udruzenje

Hrvatska gospodarska komora traži lex specialis za sektor obnovljivih izvora energije

5. jun 2023. - Udruženje za obnovljive izvore energije HGK pripremilo je novi position paper koji analizira najveće prepreke i nudi rešenja

aleksander mervar eles krsko solar

Mervar: Električna energija iz nuklearke Krško 2 neće biti jeftinija od 125 evra po MWh

5. jun 2023. - Aleksander Mervar, direktor slovenačkog ELES, savetuje da zemlja što pre započne gradnju gasnih elektrana, kako bi izbegla veliki uvoz struje

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

5. jun 2023. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

5. jun 2023. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije