OIE

Energetska tranzicija je razvojna šansa za EPCG, celu Crnu Goru

Energetska tranzicija razvojna sansa EPCG Crnu Goru

Foto: EPCG

Objavljeno

05.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energetska tranzicija je postavila ozbiljan izazov pred države regiona, ali se takođe pokazala kao velika razvojna šansa za Crnu Goru, jer je i tokom energetske krize doprinela pokretanju velikih investicionih projekata, kazali su glavni govornici na Simpozijumu energetike EPCG Net 2023.

Energetika je život, a od toga kako se budemo ponašali danas, „zavisiće kako će naša djeca i potomci živjeti“, kazao je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore Milutin Đukanović. „Energetska kriza je natjerala sve činioce jednog društva da mnogo ozbiljnije pristupe energetici nego što su je do tada gledali, posmatrali i planirali. Mislimo da je to dobro što se desilo i moramo puno da radimo i da budemo posvećeni“, istakao je.

Otvarajući dvodnevni Simpozijum energetike EPCG Net 2023 u Budvi, u organizaciji Elektroprivrede Crne Gore, Đukanović je napomenuo da razvoj energetskog sektora zavisi od političke stabilnosti – vlade i odgovornog parlamenta i lokalne samouprave. „Ako jedan šraf popusti, imaćemo velike probleme,“ izjavio je.

Dekarbonizacija je izvodljiva jedino u saradnji zemalja regiona

Inače, Đukanović je bio jedan od govornika i na Beogradskom energetskom forumu pre mesec dana, kao i predsednik Saveza energetičara Srbije Nikola Rajaković, koji je na otvaranju skupa u Crnoj Gori rekao da je celokupni sektor energetike pred ozbiljnim izazovima.

„Proces dekarbanizacije, u koji smo zakoračili nepovratno, čini mi se da je prešao prelomnu tačku i u regionu… Mislim da imamo snage kao region, jer u energetici razmišljati o pojedinačnim djelovima je zaista nepraktično“, podvukao je Rajaković.

Rovčanin: U tranziciju termoenergetskog kompleksa u Pljevljima biće uloženo preko 700 miliona evra

Izvršni direktor EPCG-a Nikola Rovčanin ukazao je na više velikih investicionih projekata u toku poput ekološke rekonstrukcije jedine elektrane na ugalj u zemlji – Termoelektrane Pljevlja – vrednosti 73 miliona evra, i uvođenja sistema daljinskog grejanja u Pljevlja.

„Energetsku tranziciju smo, na samom njenom početku, imajući u vidu energetsku krizu, doživljavali kao veliki problem i izazov. Definitivno, kako je vrijeme odmicalo, davali smo odgovore i pokrenuli smo ozbiljan investicionin ciklus, shvatili smo da je to velika razvojna šansa“, rekao je Rovčanin.

EPCG će narednih dana s Evropskom bankom za obnovu i razvoj potpisati ugovor o izgradnji vetroelektrane Gvozd, podsetio je Rovčanin. Što se tiče energetske tranzicije Pljevalja, izjavio je da je u pripremi preko 700 miliona evra investicija na prostoru Termoelektrane Pljevlja.

Vlada je u aprilu sa britanskom kompanijom Chayton Capital i EPCG-om potpisala memorandum o razumevanju o transformaciji lokalne privrede u Pljevljima, koja je trenutno zavisna od uglja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Eurelectric-Evropi-neophodan-dosad-nezabelezeni-nivo-investicija-u-strujnu-mrezu

Eurelectric: Evropi neophodan dosad nezabeleženi nivo investicija u strujnu mrežu

5. jun 2023. - Nakon jednog od težih perioda u svojoj istoriji, elektroenergetski sektor u Evropi je pokazao pozitivan trend na više polja, objavio je Eurelectric

eds pametna brojila energotehnika juzna backa ewg

Elektrodistribucija Srbije ugovorila nabavku 470.000 pametnih brojila

5. jun 2023. - Na tender je, kako se navodi u odluci o zaključenju okvirnog sporazuma, pristigla samo jedna ponuda, konzorcijuma dve domaće firme

poziv-nadmetanje-najam-zemljista-vetropark-u-Kolasinu

Objavljen poziv na nadmetanje za najam zemljišta za vetropark u Kolašinu

5. jun 2023. - Preduzeće Energy 2 treba da se nadmeće za uzimanje lokacije svog projekta vetroelektrane Sinjajevina u Kolašinu u najam

Srbija dobila tri ponude na tenderu za 1 GW solara sa baterijama

Tri ponude za strateškog partnera za 1 GW solara u Srbiji

5. jun 2023. - Vlada Srbije dobila je tri ponude za strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje solarnih elektrana snage 1.000 MWac (1.200 MWdc)