OIE

Abazović: vetropark Možura prioritet u borbi protiv korupcije na visokom nivou

vetroelektrana-vetropark-korupcija-Crna-Gora

Foto: Pixabay/Oimheidi

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da je afera sa vetroelektranom Možura jedan od prioriteta Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, i da će uskoro započeti razgovor sa nadležnim organima na Malti u vezi sa ovim slučajem.

U emisiji televizije NET TV sa Malte, u kojoj je gostovao i Mario de Marco, malteški ministar finansija u senci, Abazović je istakao da je od velikog značaja za Crnu Goru i Maltu da se taj slučaj ispita do kraja.

Vetropak Možura, drugi po veličini u Crnoj Gori, snage 46 MW, izgradio je konzorcijum malteške kompanije Enemalta i kineske kompanije Shanghai Electric Power, a pušten je u rad u novembru 2019. godine.

Investicija je bila vredna 90 miliona evra, država se ugovorom obavezala da garantuje fiksnu cenu od 95,99 evra po MWh i subvencije od 115 miliona evra u prvih 12 godina rada.

Pre dolaska na vlast Abazović tražio poništenje ugovora za Možuru

U avgustu 2020. godine, pre dolaska na vlast, Abazović је konferenciji za štampu pokazao dokument za koji je tvrdio da su dokaz korupcije u slučaju Možura i zatražio poništenje ugovora, hapšenje odgovornih i vraćanje vetroparka u državno vlasništvo.

Abazović je tada naveo i da je zbog malverzacija oko Možure ubijena novinarka na Malti, dok su građani Crne Gore oštećeni za 115 miliona evra.

Evropska komisija očekuje istragu o Možuri

Malteška novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena je 2017. godine bombom postavljenom ispod automobila. Njen sin, koji je i sam istraživački novinar, rekao je prošle godine za Vijesti da je predmet istraživanja njegove majke bio i tadašnji premijer i aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kao i tadašnji malteški premijer Joseph Muscat.

U avgustu prošle godine, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero izjavila je da komisija očekuje da Crna Gora sprovede „kredibilnu, nezavisnu i efikasnu“ istragu u vezi sa navodnom korupcijom u slučaju vetroparka Možura.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

9. mart 2021. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

9. mart 2021. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

9. mart 2021. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

9. mart 2021. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije