OIE

EU očekuje istragu o vetroparku Možura u Crnoj Gori

EU vetropark Možura istraga

Foto: Pixabay/mamojdick1

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.08.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Evropska komisija očekuje da Crna Gora sprovede “kredibilnu, nezavisnu i efikasnu” istragu u vezi sa navodnom korupcijom u slučaju vetroparka Možura, izjavila je portparolka komisije Ana Pisonero. Optužbe za korupciju su navodno bile i predmet istrage ubijene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia.

Pomoćnik direktora crnogorske Uprave policije Enis Baković rekao je da će ta institucija, ukoliko dobije zahtev od Malte preko Interpola i Europola u vezi s ubistvom, postupiti “promptno i efikasno.”

Sa druge strane, predsednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović se u junu pozvao na proceduralne razloge i odbio da na dnevni red uvrsti zahtev opozicije da se formira anketni odbor o slučaju Možura.

Pisonero je, u izjavi za Vijesti, dodala da je važno da se o pitanjima poput optužbi za korupciju raspravlja u demokratski izabranim institucijama, imajući u vidu da je vladavina prava jedna od fundamentalnih vrednosti EU.

Sin ubijene novinarke tvrdi da se ona u istraživanju fokusirala na crnogorskog premijera – sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića

Sin ubijene malteške novinarke, koji je i sam istraživački novinar, rekao je nedavno u intervjuu za Vijesti da su predmet istraživanja njegove majke bili i tadašnji premijer i aktuelni predsednik Crne Gore Milo Đukanović i i njegov malteški kolega Joseph Muscat, kao i njihove veze sa vladajućom elitom u Azerbejdžanu. Caruana Galizia je ubijena 2017. godine bombom postavljenom ispod njenog automobila.

Investitori dobijaju 115 miliona evra subvencija u prvih 12 godina rada Možure

Vetroelektranu Možura, snage 46 MW i drugu po veličini u Crnoj Gori, izgradio je konzorcijum kompanije Enemalta sa Malte i kineske firme Shanghai Electric Power, a u rad je puštena u novembru 2019. godine. Investicija je bila vredna 90 miliona evra.

Investitori su zakupili državno zemljište na period od 20 godina. Država se ugovorom obavezala da garantuje fiksnu cenu od 95,99 evra po MWh i subvencije od 115 miliona evra u prvih 12 godina rada. Vetropark ima 23 turbine, koje bi godišnje trebalo da proizvedu 112 GWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

18. avgust 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

18. avgust 2020. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

18. avgust 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

18. avgust 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra