OIE

Zvanično otvoren vetropark Možura – drugi najveći u Crnoj Gori

Vetropark-Mozura-Crna-Gora-proizvodnja

Slika: Vlada Crne Gore

Objavljeno

20.11.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

20.11.2019.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Vetropak Možura, drugi po veličini u Crnoj Gori, snage 46 MW, zvanično je počeo da proizvodi električnu energiju. Investiciju vrednu 90 miliona evra pustili su u rad ministarka ekonomije Dragica Sekulić i ministar energetike i vodosnabdevanja Malte Joe Mizzi.

Vetropark Možura izgradio je konzorcijum malteške kompanije Enemalta i kineske kompanije Shanghai Electric Power. Investitori su zakupili zemljište u vlasništvu države na period od 20 godina, i za to bi trebalo da plaćaju 186.057 evra godišnje. Država se ugovorom obavezala da garantuje fiksnu cenu od 95,99 evra po MWh i subvencije od 115 miliona evra u prvih 12 godina rada. Vetropark ima 23 turbine, koje bi godišnje trebalo da proizvedu 112 GWh.

Po isteku zakupa vetropark prelazi u vlasništvo Crne Gore

Otvarajući vetropark ministarka Dragica Sekulić je poželela investitorima dobar vetar i poručila im da dobro čuvaju i održavaju 23 vetroturbine, koje će po isteku perioda zakupa predati u trajno vlasništvo crnogorskom narodu.

U danima kada crnogorska energetika po drugi put u istoj godini potvrđuje da je sposobna da svu svoju potrošnju zadovolji proizvodnjom energije bez emisija gasova sa efektom staklene bašte, vetropark Možura nam uliva dodatni optimizam, navela je ona, prenela je RTCG, i dodala da je za crnogorsku energetiku posebno važno da je, posle višegodišnje stagnacije, projekat dobio na ubrzanju i u veoma kratkom roku je završen uključivanjem malteške kompanije Enemalta.

Ovo je prvi uspešan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi

Ministar energetike i vodosnabdevanja Malte Joe Mizzi rekao je da je prvi uspešan projekat državne elektroenergetske kompanije Malte u kontinentaloj Evropi dao Vladi za pravo i da može da bude primer za druge članice EU.

Izazovi izgradnje i puštanja u pogon 23 vetrogeneratora bili su brojni, ali uspeli smo da ih savladamo, naveo je on.

Zvaničnom početku proizvodnje u vetroparku Možura prisustvovali su premijeri Malte i Crne Gore, Joseph Muscat i Duško Marković.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

solarna stara dojkinci temska solarne elektrane elektropionir

Prve zadružne solarne elektrane u Srbiji puštene u rad na Staroj planini

20. novembar 2019. - Godišnji prihodi od prodaje električne energije biće iskorišćeni za projekte koje će predložiti lokalna zajednica staroplaninskih sela

slovenija zeleznica solarne elektrane prozjumeri

Slovenija postavlja solarne elektrane pored pruga kako bi domaćinstva u zgradama postala prozjumeri

20. novembar 2019. - Posle lokacija pored auto-puteva, Slovenija namerava da za solarne elektrane iskoristi i zemljište koje je u vlasništvu Slovenskih železnica

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan 2030

Srbija usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan do 2030. godine

20. novembar 2019. - Srbija se uskladila sa vizijom Evrope, izjavila je ministarka Đedović Handanović nakon što je vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan

Energetski koridor Istok Zapad Turske Crne Gore

Energetski koridor Istok-Zapad proći će od Turske do Crne Gore

20. novembar 2019. - Bugarski ESO je od SAD dobio grant za studiju za Energetski koridor Istok-Zapad između Turske i Crne Gore, uz moguće povezivanje sa Italijom