OIE

Ponovo promena vlasništva vetroparka Možura u Crnoj Gori

Slika: Pixabay

Objavljeno

05.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.09.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Vlada Crne Gore je odobrila još jednu promenu vlasništva nad udelom od 90 odsto u kompaniji koja gradi vetropark Možura Wind Park. Vlasništvo je preneto sa kompanije Enemalta plc na Malta Montenegro Wind Power JV Ltd.

To je drugi put da se vlasnik menja, pišu mediji u Podgorici i podsećaju da je vlada sa konzorcijumom Fersa & Čelebić potpisala ugovor o izgradnji vetroparka u julu 2010. godine.

Konzorcijum Fersa & Čelebić su sačinjavale firme Fersa Energias Renovables S.A. iz Španije i Čelebić iz Podgorice, koja se u međuvremenu povukla iz posla oko izgradnje vetroparka sa pratećom infrastrukturom.

Malta Montenegro Wind Power JV Ltd  je u vlasništvu kompanija International Renewable Energy Development Limited (70 odsto), Vestigo Clean Energy I Limited, koja je registrovana na britanskoj of-šor zoni na ostrva Gernzi, i Envision Energy Internacional Limited, sa sedištem u Hong Kongu, a koja poseduje 10 odsto.

U saopštenju vlade se kaže da je Enemalta plc izradila glavni projekat i završila izgradnju više od 14 kilometara pristupnih puteva i platforme za turbine, nivelisanje terena za trafo stanice i iskopavanje kanal za kablove i dodaje da su pribavljene sve potrebe dozvole.

Zakup zemljišta u vlasništvu države na period od 20 godina iznosi 186.057 evra godišnje.

Prema ugovoru sa vladom, vetropark će imati instalisanu snagu od 46 MW a država se ugovorom obavezala da garantuje fiksnu cenu od 95,99 evra po MWh i subvencije od 115 miliona evra u prvih 12 godina rada centrale.

Crnogorska štampa podseća da se oko ugovora za vetropark vodi spor pred Osnovnim sudom u Podgorici koji su podneli Vladimi Popović iz Budve i Carles Collu Palou iz Španije koji traže isplatu provizije za ugovoranje izgradnje vetroparka. Oni traže 4 miliona evra od firmi koje su prve potpisnice ugovora sa vladom – kompanija BWP Montenegro, BWP Europe Consulting S.L. i Fersa Energias Renovables.

Španska firma Fersa Energias Renovables je početkom 2007. godine istraživala snagu vetra na Možuri za Vladu Crne Gore. Mediji tvrde da je BWP Montenegro osnovan u to vreme.

Vlada je na osnovu tog istraživanja Ferse raspisala tender za izgradnju vetroparka na Krnovu i Možuri u januaru 2010. godine. Jedina ponuda za izgradnju vetroparka na Možuru je podneo konzorcijum firmi Fersa i podgoričkog Čelebića koje su potpisale ugovor vredan 65 milion evra sa Ministarstvom ekonomije u julu 2010. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vetroelektrana Podveležje počela da proizvodi električnu energiju

18 January 2021 - Vetroagregati na lokacijama 7 i 8 u toku testiranja proizveli su prve kilovat-sate električne energije koja je plasirana u prenosnu mrežu.

severna makedonija aukcije solar zoran zaev

Severna Makedonija raspisaće aukcije za solarne elektrane u prvom kvartalu 2021.

14 January 2021 - Plan je da se investitorima ponudi izgradnja fotonaponskih elektrana snage 60 MW uz isplatu premija.

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25,5 MW

Na prvoj aukciji u Hrvatskoj dodeljene subvencije za 25 MW

13 January 2021 - Javni poziv ponudio je dodelu premija i fid-in tarifa za elektrane na obnovljive izvore ukupne snage 88 MW.

Slovenija 660 miliona evra likvidnost zelenu tranziciju

Slovenija odvaja 660 miliona evra za likvidnost, zelenu tranziciju firmi

12 January 2021 - Slovenija pomaže oporavku od pandemije sa 660 miliona evra uključujući grantove. Paket za MSP, likvidnost, zelenu tranziciju i digitalizaciju