OIE

Još dve solarne elektrane potpisale ugovor o priključenju na mrežu u Crnoj Gori

cges solarna elektrana montecevo cwp asanovic gazivoda

Darija Gazivoda i Ivan Asanović (foto: CGES)

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisao je još dva ugovora o priključenju na prenosni sistem solarnih elektrana ukupne snage 615 MW sa firmama Sun horizon i Obnovljivi izvori energije.

Operator prenosnog sistema CGES sredinom juna potpisao je prvi ugovor o priključenju na mrežu velikih solarnih elektrana, pa sada takvi projekti imaju ukupni kapacitet od 1.000 MW.

Ugovor o priključenju solarne elektrane Montečevo, čija je instalisana snaga do 400 MW, investicione vrednosti oko 350 miliona evra, potpisali su Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a, i Darija Gazivoda, izvršna direktorka firme Sun horizon, koja radi u okviru grupacije CWP Europe, jedne od vodećih kompanija u oblasti razvoja projekata proizvodnje iz obnovljivih izvora električne energije u ovom delu Evrope.

Za potrebe priključenja ove elektrane biće izgrađeno jedno od najvećih postrojenja na Balkanu, 400 kV razvodno postrojenje (RP) Čevo, u koje bi bili uvedeni svi 400 kV dalekovodi (“Lastva – Trebinje”, “Lastva – Pljevlja” i “Lastva – Podgorica”), po sistemu “ulaz – izlaz”, saopštio je CGES.

Osim veće priključne snage koju će mreža moći prihvatiti, ovo tehničko rešenje omogućava i bolje perfomanse prenosnog sistema jer eliminiše mogućnost istovremenog ispada 400 kV dalekovoda prema Trebinju i prema Pljevljima, što će imati višestruke benefite uključujući i povećanje snage kratkog spoja i inercije sistema.

CGES: Prenosna mreža je u velikoj meri spremna za priključenje elektrana na obnovljivu energiju

Ugovorom je definisan dinamički plan kojim je predviđeno da solarna elektrana Montečevo sa RP Čevo budu izgrađeni do kraja 2027.

CGES je naveo da i pored toga što će integracija obnovljivih izvora električne energije u postojeću mrežnu infrastrukturu predstavljati tehničke izazove, prenosna mreža je u velikoj meri spremna za takve trendove.

“Naša kompanija je do sada, a što je namjera i u budućnosti, uložila značajna sredstva u osnaživanje i modernizaciju svojih kapaciteta, ali i u nove projekte od regionalnog značaja”, poručio je CGES.

cges solarna elektrana predis asanovic

Drugi ugovor o priključenju solarne elektrane Prediš, čija je instalisana snaga 215 MW, a vrednost ulaganja oko 180 miliona evra potpisao je direktor Asanović sa Rusminom Muslićem, izvršnim direktorom firme Obnovljivi izvori energije.

Solarna elektrana će biti priključena preko 400 kV dalekovoda na RP Čevo, saopštio je CGES.

Inače, trenutno se u Crnoj Gori razvija veliki broj projekata za korišćenje solarne energije, ali zasad nijedna velika fotonaponska elektrana nije izgrađena.

Još jedan projekat snage 100 MW dobio je urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije od Vlade Crne Gore.

Lokacija za solarnu elektranu je Nikšić, u naselju Vraćenovići, a zahtev za dobijanje ovih uslova podnela je firma Agenos Energy iz Podgorice.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

7. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

7. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

7. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

7. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona