OIE

Još dve solarne elektrane potpisale ugovor o priključenju na mrežu u Crnoj Gori

cges solarna elektrana montecevo cwp asanovic gazivoda

Darija Gazivoda i Ivan Asanović (foto: CGES)

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

07.08.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) potpisao je još dva ugovora o priključenju na prenosni sistem solarnih elektrana ukupne snage 615 MW sa firmama Sun horizon i Obnovljivi izvori energije.

Operator prenosnog sistema CGES sredinom juna potpisao je prvi ugovor o priključenju na mrežu velike solarne elektrane, pa sada takvi projekti imaju ukupni kapacitet od 1.000 MW.

Ugovor o priključenju solarne elektrane Montečevo, čija je instalisana snaga do 400 MW, investicione vrednosti oko 350 miliona evra, potpisali su Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a, i Darija Gazivoda, izvršna direktorka firme Sun horizon, koja radi u okviru grupacije CWP Europe, jedne od vodećih kompanija u oblasti razvoja projekata proizvodnje iz obnovljivih izvora električne energije u ovom delu Evrope.

Za potrebe priključenja ove elektrane biće izgrađeno jedno od najvećih postrojenja na Balkanu, 400 kV razvodno postrojenje (RP) Čevo, u koje bi bili uvedeni svi 400 kV dalekovodi (“Lastva – Trebinje”, “Lastva – Pljevlja” i “Lastva – Podgorica”), po sistemu „ulaz – izlaz“, saopštio je CGES.

Osim veće priključne snage koju će mreža moći prihvatiti, ovo tehničko rešenje omogućava i bolje perfomanse prenosnog sistema jer eliminiše mogućnost istovremenog ispada 400 kV dalekovoda prema Trebinju i prema Pljevljima, što će imati višestruke benefite uključujući i povećanje snage kratkog spoja i inercije sistema.

CGES: Prenosna mreža je u velikoj meri spremna za priključenje elektrana na obnovljivu energiju

Ugovorom je definisan dinamički plan kojim je predviđeno da solarna elektrana Montečevo sa RP Čevo budu izgrađeni do kraja 2027.

CGES je naveo da i pored toga što će integracija obnovljivih izvora električne energije u postojeću mrežnu infrastrukturu predstavljati tehničke izazove, prenosna mreža je u velikoj meri spremna za takve trendove.

“Naša kompanija je do sada, a što je namjera i u budućnosti, uložila značajna sredstva u osnaživanje i modernizaciju svojih kapaciteta, ali i u nove projekte od regionalnog značaja”, poručio je CGES.

cges solarna elektrana predis asanovic

Drugi ugovor o priključenju solarne elektrane Prediš, čija je instalisana snaga 215 MW, a vrednost ulaganja oko 180 miliona evra potpisao je direktor Asanović sa Rusminom Muslićem, izvršnim direktorom firme Obnovljivi izvori energije.

Solarna elektrana će biti priključena preko 400 kV dalekovoda na RP Čevo, saopštio je CGES.

Inače, trenutno se u Crnoj Gori razvija veliki broj projekata za korišćenje solarne energije, ali zasad nijedna velika fotonaponska elektrana nije izgrađena.

Još jedan projekat snage 100 MW dobio je urbanističko-tehničke uslove za izradu tehničke dokumentacije od Vlade Crne Gore.

Lokacija za solarnu elektranu je Nikšić, u naselju Vraćenovići, a zahtev za dobijanje ovih uslova podnela je firma Agenos Energy iz Podgorice.
Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

7. avgust 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

7. avgust 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan

EMS najavio novi krug prijava za priključak na mrežu – rok 1.avgust

7. avgust 2023. - Elektromreža Srbije najavila je novi interval za izradu studija priključenja elektroenergetskih postrojenja na prenosnu mrežu

Lancana havarija Balkanu 21 juna prekidima dva dalekovoda ENTSO-E

Lančana havarija na Balkanu 21. juna počela je prekidima na dva dalekovoda – ENTSO-E

7. avgust 2023. - ENTSO-E je objavio da se regionalni kolaps u snabdevanju strujom 21. juna dogodio po iskakanju dva dalekovoda za 13 minuta