OIE

Potpisan ugovor za priključenje solarne elektrane od 385 MW u Crnoj Gori

solarni-paneli

Foto: Zsuzska321 from Pixabay

Objavljeno

13.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

13.06.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i firma MEnergy iz Cetinja potpisali su prvi ugovor o priključenju buduće solarne elektrane od 385 MW na prenosni sistem. Vrednost projekta je oko 300 miliona evra.

MEnergy će solarnu elektranu graditi na lokacijama Ubli u opštini Cetinje, kao i Bogetić i Broćanac u opštini Nikšić, a ugovorom je predviđeno da bude završena i priključena na mrežu do 2027. godine.

Elektrana bi trebalo da bude puštena u rad do 2027.

Na ugovor su svoje potpise stavili Ivan Asanović, izvršni direktor CGES-a, i Nikola Špadijer, izvršni direktor MEnergy.

„I pored činjenice da će integracija obnovljivih izvora energije u postojeću mrežnu  infrastrukturu predstavljati tehničke izazove, i da je CGES-u već do sada dostavljen značajan broj zahteva za priključenje, prenosna mreža kojom gazduje Crnogorski elektroprenosni sistem je u velikoj meri spremna za takve trendove,“ navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da petogodišnji investicioni plan predviđa ulaganja u mrežu od 195 miliona evra.

Inače, vlasnici firme MEnergy su Aleksandar Špadijer i Dejan Kotri, piše u crnogorskom Centralnom registru privrednih subjekata.

CWP Europe planira na Cetinju solarnu elektranu od 400 MW

Kompanija CWP Europe planira da na teritoriji Cetinja, na prostoru Lastve, Čeva i Prentinog dola, instalira solarnu elektranu Montechevo ukupne snage 400 MW, a vrednost investicije je oko 360 miliona evra.

Razvoj i izgradnja projekta se planiraju u fazama. Početak izgradnje zakazan je za 2025. godinu, a po završetku i puštanju u rad, što se očekuje krajem 2026. godine, Montechevo će biti najveća solarna elektrana u Crnoj Gori.

Ove godine izdata je i preliminarna dozvola za solarnu elektranu snage do 506 MW

Ranije ove godine, kompaniji RES Montenegro Group su odobreni urbanističko-tehnički uslovi za fotonaponsko postrojenje priključne snage do 506 megavata na Cetinju. Projekat je najveći u Crnoj Gori i jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi.

U martu je Vlada Crne Gore je izdala urbanističko-tehničke uslove za planirana fotonaponska postrojenja od 150 megavata na Cetinju, stotinu megavata u Podgorici i 15 megavata u Nikšiću.

Početkom godine je smanjen PDV za instaliranje solarnih panela sa 21% na 7%

Prethodno je Crna Gora smanjila PDV za instaliranje solarnih panela sa 21% na 7% i pojednostavila proceduru izgradnje solarnih elektrana, pa je najavljen ubrzani porast proizvodnje energije iz solara u ovoj godini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

13. jun 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

13. jun 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

13. jun 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

13. jun 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji