Životna sredina

Stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

stari mobilni telefoni se mogu popraviti i ponovo koristiti

Foto: iStock

Objavljeno

20.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

20.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Neprestana jurnjava za novim modelima telefona skoro neprimetno je postala navika većine i osim što nam redovno prazni džepove, stvara velike količine smeća. Odavno poznato, ali nedovoljno primenjeno rešenje je popravljanje stvari i njihova ponovna upotreba, praksa koja je primer stremljenja održivom razvoju, smanjenju otpada i očuvanja planete. Prodaja repariranih mobilnih telefona i laptopova širom sveta postaje novi trend, a poslednji primer dolazi iz Rumunije gde je francuski maloprodajni lanac Carrefour odlučio da kupcima ponudi baš ovakve telefone.

Carrefour, koji ima više od 12 hiljada radnji u 30 zemalja sveta, je sklopio partnerstvo za prodaju repariranih telefona sa startapom Recommerce Group, koji se ovim poslom bavi u 20 zemalja Evrope. Reč je o ispravnim telefonima, koje je neko koristio, ali i o telefonima koji su imali neke kvarove. Recommerce je jedna od firmi koja ih obnavlja i vraća  u manje-više u prvobitno stanje.

Kupovinom ovakvih telefona kupac štedi od 20 do 50 odsto u poređenju sa cenama istih novih modela. Takođe, smanjuje se i globalni elektronski otpad, koji na godišnjem nivou dostiže 50 miliona tona, a smanjuje se i korišćenje metala čiji su resursi ograničeni.

Baš ti metali, poput olova, žive, kadmijuma, litijuma, bacanjem telefona na nesanitarnu deponiju preko vode i zemljišta zagađuju životnu sredinu i mogu da ugroze zdravlje ljudi.

Reparirani telefoni su jeftiniji od 20 do 50 odsto

Popravljeni telefoni startapa Recommerce se sada mogu kupiti i u onlajn prodavnici lanca Carrefour Romania, kao i u marketima u Bukureštu i još nekoliko gradova, saopštile su ove dve kompanije, i dodale da će do kraja marta biti obuhvaćene sve radnje ovog maloprodajnog lanca u Rumuniji.

Kupci zasad mogu da izaberu jedan od šest modela brendova Apple i Samsung.

Popravka mora da bude pre recikliranja, a ne obrnuto

Inače, prodaja popravljene ili elektronike kojoj joj udahnut novi život, prema poslednjim informacijama beleži vrtoglavi rast u Australiji i Indiji, a kao razlog se ne navodi namera da se smanji otpad ili zaštiti planeta, već nestašica komponenti za njihovu proizvodnju, ali i ušteda za kupce.

U svetu se godišnje proda oko 1,5 milijardi mobilnih telefona, što bi moglo da znači da se približan broj više ne koristi, a godišnje se u SAD reciklira svega nešto manje od 15 odsto. Koliko telefona dobije novi život nije poznato, ali tržište repariranih telefona raste. U 2016. bilo je vredno 17 milijardi dolara, 2020. 50 milijardi dolara, a očekuje se da do 2024. dostigne 65 milijardi dolara.

Stručnjaci za zaštitu životne sredine ponavljaju da bi popravka, reparacija telefona i ponovna upotreba trebalo da imaju prioritet nad reciklažom. Dobro upravljanje otpadom podrazumeva prvo smanjenje otpada, zatim, popravku i ponovnu upotrebu, i tek na kraju recikliranje, navode.

Međutim, u zemljama regiona reciklaža je zastupljenija od popravke i ponovne upotrebe mobilnih telefona. Recikliranje poslednjih godina podstiču mobilni operateri, kao i maloprodajni lanci.

Recommerc želi da osvoji tržište deset zemalja istočne Evrope

Recommerc Group je u Rumuniji prisutan od 2021. i kupovine rumunskog startapa Fenix, koji se takođe bavio reparacijom mobilnih telefona. Firma u Rumuniji prodaje više od 20 modela brendova Apple, Sony, HTC, LG, Nokia… Prilikom popravki, kako se navodi na sajtu, ugrađuju se samo orginalni delovi.

Davanjem novog života odbačenim proizvodima Recommerce doprinosi smanjenju emisija CO2 i korišćenja sirovina za proizvodnju novih roba, navodi se na njihovom sajtu.

Povodom potpisivanje partnerstva sa lancem Carrefour, Gregoire Vigroux, predstavnik startapa Recommerce, je izjavio da im je cilj da budu lideri u sektoru repariranih mobilnih telefona u istočnoj Evropi. Počeli smo u Rumuniji, ali želimo da se proširimo na desetak zemalja u regionu, dodao je Vigroux.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

zajedno protiv otpada od hrane

Hrvatska radi na smanjenju otpada od hrane za 30 odsto do 2028.

20. januar 2022. - U Hrvatskoj je potpisan Dobrovoljni sporazum Zajedno protiv otpada od hrane sa ciljem smanjenja količine otpada i razvoja donatorske mreže

beo cista energija vinca spaljivanje otpada tretiranje otpada

U Srbiji je počelo da radi postrojenje za dobijanje energije iz otpada: ko će ga i kako kontrolisati

20. januar 2022. - Pre mesec ipo u Srbiji je započelo spaljivanje otpada zarad dobijanja električne i toplotne energije - aktivnost koja je novina za ceo region

Globalni dan reciklaže: od separacije otpada do smanjenja emisija CO2

20. januar 2022. - Procenjuje se da će reciklažna industrija 2030. doprinositi smanjenju emisija sa milijardu tona ugljen-dioksida godišnje

EU izvoz polovne odece obuce deponije Azija Afrika

EU utrostručila izvoz polovne odeće i obuće, koja često završava i na deponijama u Aziji i Africi

20. januar 2022. - Evropska agencija za životnu sredinu je upozorila da rast izvoza pokazuje da korišćena tekstilna roba predstavlja sve veći problem u upravljanju otpadom