Životna sredina

Srbija pooštrava pravila za starija vozila sa visokim emisijama

Srbija poostrava pravila za starija vozila sa visokim emisijama

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila, koji stupa na snagu 5. jula, uvodi nove obaveze i troškove za vlasnike vozila starijih od 15 godina, uključujući automobile, autobuse i kamione, u skladu sa najavama nadležnih o suzbijanju štetnih emisija iz saobraćaja, koji je drugi najveći zagađivač vazduha nakon energetskog sektora.

U Srbiji, gde je oko 30 odsto automobila starije od 15 godina, mnogi dosad nisu plaćali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polise. Međutim, prema novom pravilniku, kako prenosi RTS, država će odrediti cenu tehničkog pregleda, koji je dosad bio neophodan jednom godišnje, a sada će biti obavezan dva puta godišnje za vozila starija od 15 godina.

U Udruženju tehničkih pregleda, kažu da cena mogla da bude oko 30 evra plus naknade koje se plaćaju Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Pregledi vozila će se fokusirati na tehničku opremu, ali i emisije, koje će morati da budu na nivou standarda koji je imalo vozilo kada je prozvedeno. Štaviše, vozila bez katalizatora će morati ponovo da instaliraju ovaj uređaj za kontrolu emisije izduvnih gasova.

Inače, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je obećao nastavak napora kako bi se sprečio uvoz dizelskih automobila, koje, prema odluci suda, nemački gradovi mogu zabraniti kako bi se smanjilo zagađenje, kao i aktivnosti za strožiju kontrolu emisija.

„Pritiskaćemo automobilsku industriju kako bi postala ekološki prihvatljivija“, rekao je on.

Istovremeno, Trivan je najavio da će ekološka taksa morati da se plaća i za uvoz polovnih automobila, uz napomenu da je cilj podsticanje uvoza električnih i hibridnih automobila.

Alarmantni podaci o uvozu vozila

Prema nedavno objavljenim podacima, u Srbiji je u prvom kvartalu 2018.  prvi put registrovano 6.306 novih putničkih i lakih komercijalnih vozila, što je 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, prvi put je registrovano 31.309 polovnih vozila, što predstavlja porast od 17 odsto.

U Udruženju uvoznika vozila i delova kažu da je alarmantan broj modela opremljenih motorima evro 3, sa visokim emisijama, koji je uvežen ove godine. Ukupan broj je 17.000, od ​​čega oni stariji od 17 godina premašuju broj novih automobila prodatih u Srbiji u istom periodu, 3.136 naspram 2.952.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zaplovio prvi teretni brod sa pogonom na zeleni metanol

10. maj 2018. - Maersk je u Kopenhagenu porinuo prvi kontejnerski brod na metanol na svetu, a takva plovila su poručile i ostale velike kompanije

andrada madjarska recikliranje baterija

Slovenačka firma gradi fabriku za recikliranje baterija u Mađarskoj

10. maj 2018. - Andrada je firma koju su slovenački preduzetnici, eksperti i dobavljači automobilske industrije osnovali u Mađarskoj

Parižani izglasali zabranu iznajmljivanja električnih trotineta

Pariz zabranjuje iznajmljivanje električnih trotineta

10. maj 2018. - Pariz će ove nedelje postati jedan od prvih gradova u Evropi koji su zabranili iznajmljivanje električnih trotineta

Oživljavanje Evropske železničke mreže - šinama do zelene mobilnosti

Plan EU za održivu mobilnost: vozovi da zamene avione

10. maj 2018. - Kako bi dekarbonizovala transportni sektor, Evropska Unija aktivno radi na poboljšanju međugradske i prekogranične železničke infrastrukture