Životna sredina

Srbija pooštrava pravila za starija vozila sa visokim emisijama

Srbija poostrava pravila za starija vozila sa visokim emisijama

Slika: Pixabay

Objavljeno

10.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

10.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Novi pravilnik o tehničkom pregledu vozila, koji stupa na snagu 5. jula, uvodi nove obaveze i troškove za vlasnike vozila starijih od 15 godina, uključujući automobile, autobuse i kamione, u skladu sa najavama nadležnih o suzbijanju štetnih emisija iz saobraćaja, koji je drugi najveći zagađivač vazduha nakon energetskog sektora.

U Srbiji, gde je oko 30 odsto automobila starije od 15 godina, mnogi dosad nisu plaćali usluge tehničkog pregleda jer su to pokrivala osiguranja prilikom kupovine polise. Međutim, prema novom pravilniku, kako prenosi RTS, država će odrediti cenu tehničkog pregleda, koji je dosad bio neophodan jednom godišnje, a sada će biti obavezan dva puta godišnje za vozila starija od 15 godina.

U Udruženju tehničkih pregleda, kažu da cena mogla da bude oko 30 evra plus naknade koje se plaćaju Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Pregledi vozila će se fokusirati na tehničku opremu, ali i emisije, koje će morati da budu na nivou standarda koji je imalo vozilo kada je prozvedeno. Štaviše, vozila bez katalizatora će morati ponovo da instaliraju ovaj uređaj za kontrolu emisije izduvnih gasova.

Inače, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan nedavno je obećao nastavak napora kako bi se sprečio uvoz dizelskih automobila, koje, prema odluci suda, nemački gradovi mogu zabraniti kako bi se smanjilo zagađenje, kao i aktivnosti za strožiju kontrolu emisija.

„Pritiskaćemo automobilsku industriju kako bi postala ekološki prihvatljivija“, rekao je on.

Istovremeno, Trivan je najavio da će ekološka taksa morati da se plaća i za uvoz polovnih automobila, uz napomenu da je cilj podsticanje uvoza električnih i hibridnih automobila.

Alarmantni podaci o uvozu vozila

Prema nedavno objavljenim podacima, u Srbiji je u prvom kvartalu 2018.  prvi put registrovano 6.306 novih putničkih i lakih komercijalnih vozila, što je 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Istovremeno, prvi put je registrovano 31.309 polovnih vozila, što predstavlja porast od 17 odsto.

U Udruženju uvoznika vozila i delova kažu da je alarmantan broj modela opremljenih motorima evro 3, sa visokim emisijama, koji je uvežen ove godine. Ukupan broj je 17.000, od ​​čega oni stariji od 17 godina premašuju broj novih automobila prodatih u Srbiji u istom periodu, 3.136 naspram 2.952.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

elektricni autobusi evropa analiza

Električni autobusi osvajaju Evropu – po prvi put prestigli dizelaše u 2023.

10. maj 2018. - Od svih prodatih gradskih autobusa 36 odsto kao gorivo koristi struju , što je po prvi put veći udeo u odnosu na one koji koriste dizel

Sijarto: Nema odgovorne zelene energetske politike bez nuklearki, električne mobilnosti

10. maj 2018. - Energetska politika je postala talac ideoloških rasprava i licemerja, ocenio je mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto na Beogradskom energetskom forumu

Croatia Airlines saf odrzivo avio gorivo letovi

Prvi letovi kompanije Croatian Airlines uz održivo gorivo

10. maj 2018. - Upotreba SAF goriva je priprema za obavezu njegove upotrebe koja u Evropskoj uniji stupa na snagu 2025. godine

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

10. maj 2018. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E