OIE

Šolc: U Nemačkoj će svakog dana biti instalirano četiri do pet kopnenih vetroturbina

Solc U Nemackoj svakog dana instalirano cetiri pet kopnenih vetroturbina

Foto: Bundesregierung/Bergmann

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka će iskoristiti zamah nastao proteklih meseci da postigne stvaran napredak u povećanju kapaciteta iz solara i vetra i smanji zavisnost o fosilnim gorivima, kazao je kancelar Olaf Šolc. „Najkasnije 2030. će svakog dana biti prosečno po četiri do pet novih kopnenih vetroturbina“ na mreži, tvrdi šef vlade.

Najveća evropska privreda gazi ogromnim koracima u ispunjavanju ciljeva za energetsku tranziciju i klimu, ali stopa uvećanja kapaciteta vetroparkova i solarnih elektrana još nije dovoljno visoka. Upitan u intervjuu za Bild o prošlogodišnjoj relativno niskoj novoinstaliranoj snazi u sektoru vetra, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da njegov kabinet pristupa tom pitanju sa „vojnom preciznošću“.

Zakon koji reguliše kopnene vetroelektrane usvojen je prošle godine, a upravo je stupio na snagu. Šolc je izjavio da njegov kabinet priprema raspored sa rokovima za uvećanje kapaciteta kako bi se postigli ciljevi za tekuću deceniju. „Najkasnije 2030. će svakog dana biti prosečno po četiri do pet novih kopnenih vetroturbina“ na mreži, tvrdi šef vlade.

Kapacitet iz vetra mora da se udvostruči pre kraja 2030. godine

Cilj u navedenom segmentu je 115 gigavata, u poređenju s trenutnih 58 gigavata na mreži – Nemačka je prošle godine dodala samo 2,4 gigavata. Ipak, novi kapacitet je bio impresivnih 25 odsto veći nego 2021. godine. Po novim propisima, 2032. će ukupno dva odsto zemljišta morati da bude izdvojeno za vetroparkove.

Sastanci sa zvaničnicima iz svih 16 saveznih pokrajina biće održavani svakog meseca

Šolc je obećao da će iskoristiti zamah iz prethodnih meseci da se ostvari opipljiv napredak u instaliranju vetroturbina i solarnih panela i smanji zavisnost od fosilnog gasa, nafte i uglja. Izjavio je da će se svakog meseca održavati sastanci s visokim zvaničnicima iz svih 16 saveznih pokrajina, radi procene i povećanja stopa ekspanzije.

Nemačka ostaje glavno tržište za solar u EU

Po podacima Nemačke solarne asocijacije – BSW-Solar, kapacitet proizvodnje struje iz energije sunca je 2022. povećan 28 procenata ili 7,2 gigavata, na 66,5 gigavata. Cilj za 2030. je 215 gigavata. Fotonaponski sistemi su u proizvodnji električne energije učestvovali sa 12 odsto.

Kapacitet fotonaponskih sistema mora da se utrostruči najkasnije do kraja decenije

U svom novom izveštaju, SolarPower Europe je saopštio da je Nemačka prošle godine uvećala kapacitet za 7,9 gigavata i tako ostala najveće tržište u tom sektoru u Evropskoj uniji, sa ukupno 68,5 gigavata.

Nemačka asocijacija energetike i industrije vode (BDEW) i konsultantska kuća EY procenili su da su u ovoj zemlji za ispunjavanje ciljeva za energetsku tranziciju za 2030 potrebna ulaganja od 600 milijardi evra. Nemačka planira da postane ugljenično neutralna već 2045. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

7. februar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

7. februar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

7. februar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

7. februar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji