OIE

Šolc: U Nemačkoj će svakog dana biti instalirano četiri do pet kopnenih vetroturbina

Solc U Nemackoj svakog dana instalirano cetiri pet kopnenih vetroturbina

Foto: Bundesregierung/Bergmann

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka će iskoristiti zamah nastao proteklih meseci da postigne stvaran napredak u povećanju kapaciteta iz solara i vetra i smanji zavisnost o fosilnim gorivima, kazao je kancelar Olaf Šolc. „Najkasnije 2030. će svakog dana biti prosečno po četiri do pet novih kopnenih vetroturbina“ na mreži, tvrdi šef vlade.

Najveća evropska privreda gazi ogromnim koracima u ispunjavanju ciljeva za energetsku tranziciju i klimu, ali stopa uvećanja kapaciteta vetroparkova i solarnih elektrana još nije dovoljno visoka. Upitan u intervjuu za Bild o prošlogodišnjoj relativno niskoj novoinstaliranoj snazi u sektoru vetra, nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da njegov kabinet pristupa tom pitanju sa „vojnom preciznošću“.

Zakon koji reguliše kopnene vetroelektrane usvojen je prošle godine, a upravo je stupio na snagu. Šolc je izjavio da njegov kabinet priprema raspored sa rokovima za uvećanje kapaciteta kako bi se postigli ciljevi za tekuću deceniju. „Najkasnije 2030. će svakog dana biti prosečno po četiri do pet novih kopnenih vetroturbina“ na mreži, tvrdi šef vlade.

Kapacitet iz vetra mora da se udvostruči pre kraja 2030. godine

Cilj u navedenom segmentu je 115 gigavata, u poređenju s trenutnih 58 gigavata na mreži – Nemačka je prošle godine dodala samo 2,4 gigavata. Ipak, novi kapacitet je bio impresivnih 25 odsto veći nego 2021. godine. Po novim propisima, 2032. će ukupno dva odsto zemljišta morati da bude izdvojeno za vetroparkove.

Sastanci sa zvaničnicima iz svih 16 saveznih pokrajina biće održavani svakog meseca

Šolc je obećao da će iskoristiti zamah iz prethodnih meseci da se ostvari opipljiv napredak u instaliranju vetroturbina i solarnih panela i smanji zavisnost od fosilnog gasa, nafte i uglja. Izjavio je da će se svakog meseca održavati sastanci s visokim zvaničnicima iz svih 16 saveznih pokrajina, radi procene i povećanja stopa ekspanzije.

Nemačka ostaje glavno tržište za solar u EU

Po podacima Nemačke solarne asocijacije – BSW-Solar, kapacitet proizvodnje struje iz energije sunca je 2022. povećan 28 procenata ili 7,2 gigavata, na 66,5 gigavata. Cilj za 2030. je 215 gigavata. Fotonaponski sistemi su u proizvodnji električne energije učestvovali sa 12 odsto.

Kapacitet fotonaponskih sistema mora da se utrostruči najkasnije do kraja decenije

U svom novom izveštaju, SolarPower Europe je saopštio da je Nemačka prošle godine uvećala kapacitet za 7,9 gigavata i tako ostala najveće tržište u tom sektoru u Evropskoj uniji, sa ukupno 68,5 gigavata.

Nemačka asocijacija energetike i industrije vode (BDEW) i konsultantska kuća EY procenili su da su u ovoj zemlji za ispunjavanje ciljeva za energetsku tranziciju za 2030 potrebna ulaganja od 600 milijardi evra. Nemačka planira da postane ugljenično neutralna već 2045. godine.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

7. februar 2023. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

7. februar 2023. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

7. februar 2023. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

7. februar 2023. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra