Klimatske promene

Ugalj, Klima – 1:0 ili kako je klimatska akcija doživela poraz u malom nemačkom selu

Ugalj, Klima - 1:0 ili kako je klimatska akcija dozivela poraz u malom nemačkom selu

Foto: @LuetziTickerEn

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

19.01.2023.

Država

Komentari

1

Podeli

U selu Licerat u Nemačkoj, policija je tokom ove i prošle nedelje iselila aktiviste iz sela i klimatskog kampa koji je bio postavljen kako bi se sprečilo proširenje rudnika lignita. Jedna od predvodnica mladih u borbi protiv klimatskih promena, švedska aktivistkinja Greta Thunberg privedena je na protestu, mada je reakcija policije i ceo događaj takođe zbunio javnost. Iseljavanje sela i proširenje rudnika su posledice odluka nemačke vlade da se okrene uglju i da prednost energetskom snabdevanju u odnosu na klimatske napore.

Selo Licerat je postalo simbolično mesto u borbi između fosilnog kapitala i klimatskog aktivizma, prema komentarima u nemačkim medijima.

Ovo selo u saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija imalo je polovinom prošle godine samo osam stavnovnika. Međutim, selo su u okupirale klimatske grupe i aktivisti, koji se protive proširenju eksploatacije uglja u Nemačkoj.

Licerat je postao epicentar globalne borbe za klimatsku pravdu, jer se ne radi samo o jednom selu, navodi aktvistkinja Luisa Neubauer.

Ukoliko RWE iskoristi sav ugalj iz Licerata, male su šanse da će Nemačka ostati na putu ostvarenja ciljeva Pariskog sporazuma

Ukoliko RWE iskoristi sav ugalj koji se nalazi ispod sela Licerat, male su šanse da će Nemačka ostati na putu ostvarenja ciljeva Pariskog sporazuma, upozorava aktivistkinja.

Ona napominje da su analize pokazale da ovaj ugalj nije ni neophodan za snabdevanje energijom u Nemačkoj.

Zemljište u selu već pripada kompaniji RWE i policija je u dogovoru sa vlastima rasterala i sklonila aktiviste koji su zauzeli selo. Ali nije toliko sporno zemljište na kojem se nalazi selo, već lignit koji je u tlu ispod sela.

I Greta Thunberg nemoćna pred policijom

Prošle nedelje se protestima pridružila i Greta Thunberg. Ona je bila nakratko privedena, a zatim je puštena na slobodu nakon provere identiteta. Međutim, ono što je izazvalo jednaku pažnju javnosti je i to što je najpoznatija klimatska aktivistkinja u tim momentima pozirala fotografima.

Foto: @PetrosKokkalis

Bilo kako bilo, selo Licerat i rudnik lignita Gerzweiler ponovo su zaokupili svetsku pažnju. Mediji navode da je preko sedamdeset nemačkih policajaca povređeno tokom evakuacije Licerata, koja traje od prošle srede i koja je sada već skoro u potpunosti završena.

Od početka evakuacije pokrenuto je i preko 150 krivičnih postupaka protiv demonstranata. Takođe, navodi se da je povređeno oko 70 policajaca.

Na društvenim mrežama kruže snimci na kojima se mogu videti policajci zaglavljeni u blatu. To je izazvalo duhovite opaske u nemačkim medijima, pa se navodi da je deo povređenih policajaca dobio povrede zbog uganutog članka.

U pokretu Lützerath Lebt koji okuplja aktiviste i ekološke grupe na ovim protestima, naveli su da je broj povređenih demonstranata od početka evikcije možda i trocifren.

Selo Licerat je žrtva kompromisne odluke vlade

U poslednjih nekoliko nedelja, brojni aktivisti iz Nemačke i Evrope došli su u Licerat upravo zbog najava nemačkih vlasti i policije da će krenuti u potpunu evakuaciju kampa i sela.

Odluka o tome doneta je još u oktobru prošle godine kada je napravljen sporazum, ili bolje reći kompromis, između vlade i elektroenergetskog giganta RWE u čijem posedu su rudnici, kao i većina zemljišta na kojem se nalazi selo.

Dogovor podrazumeva da se dve termoelektrane na ugalj ukupne snage tri gigavata isključe 2030. godine. To bi bilo osam godina pre 2038, kada se država obavezala da će potpuno napustiti upotrebu uglja.

RWE je sa druge strane dobio dozvolu da dve termoelektrane od 1,2 gigavata, za koje je bilo planirano gašenje u 2022, produže rad u do marta 2024.

RWE je dobio dozvole da iskopa ugalj koji bi mogao da uzrokuje potencijalnih 280 miliona tona ugljen-dioksida

Kompanija je dobila dozvole da iskopa dodatne količine uglja, koji bi ako se spali mogao da uzrokuje potencijalnih 280 miliona tona ugljen-dioksida u atmosferi, prema navodima aktivista.

Takva pogodba je odredila sudbinu sela i ishod ove utakmice.

Selo Licerat je sa tri strane okruženo površinskim kopovima rudnika lignita Gerzweiler, koji se prostiru na preko 100 kvadratnih kilometara u ovoj regiji na na severozapadu zemlje. RWE očekuje da bi rušenje sela moglo trajati osam do deset dana, a eksploatacija bi mogla da počne već na proleće. U oktobru je započeta i demontaža vetroparka koji se nalazi u blizini rudnika Gerzweiler.

Klimatski napori u senci energetske krize

Aktivisti u klimatskoj akciji brane princip da ugalj i fosilna goriva moraju da ostanu u tlu. Za to su se u svom predizbornom programu zalagali i Zeleni (Bündnis 90/Die Grünen), koji su sada u vladajućoj koaliciji.

Selo Licerat je među aktivistima postalo i mesto simbolične borbe u nastojanju da se zaustavi ekspanzija fosilnih goriva. Ovo mesto ima značaj i u globalnim naporima da se ciljevi Pariskog sporazuma pokažu kao mogući.

Nemačka se kao jedna od zemalja koja predvodi progresivne klimatske politike u ovom slučaju okrenula ekspoloataciji uglja. Bez obzira na dugoročne planove države, rušenje Licerata predstavlja poraz klimatskih akcija i na simboličnoj ravni.

U energetskoj krizi nemačka vlada je dala prednost sigurnosti snabdevanja u odnosu na klimatske ciljeve

U energetskoj krizi nemačka vlada je dala prednost sigurnosti snabdevanja, a borba protiv klimatskih promena i napuštanje fosilnih goriva su pali na drugo mesto. Kao da bi tu mogle da sačekaju još par godina.

Nemačka je na četvrtom mestu prema odgovornosti za klimatsku krizu i krši obećanja na putu ostvarenja ciljeva od 1,5 stepeni Celzijusa, napomenula je aktivistkinja Neubauer i dodala da je RWE najveći pojedinačni emiter ugljen-dioksida u Evropi.

Ona je istakla da emisije iz Licerata neće ostati samo tu, već će povećati klimatske efekte svugde na planeti. 

Kompanija može sa očekuje nekoliko milijardi evra dodatnog profita kroz intenziviranje sagorevanja uglja, navela je Neubauer. Prema njeni navodima RWE će dobiti 2,8 milijardi evra kompenzacije za ranije napuštanje uglja, kao i dodatne subvencije.

Širom Nemačke nastavljaju se protesti aktivista. U rudniku lignita Inden kod Ahena radovi su bili obustavljeni zbog toga što su aktivisti uspeli da blokiraju bager.

Aktivisti su takođe blokirali železničku prugu, preko koje se transportuje ugalj za termoelektranu Neurath, u kojoj se spaljuje većina uglja koji se iskopa u rudnicima u ovoj regiji.

Komentara: (1)
Goran Tomic / 22.01.2023.

NE RUDNIK
DA ŽIVOT

VRATIMO SE PRIRODI i drušvenim vrednostima.
Smanjimo pohlepnu potrošnju na svim nivoima društva i time omogućimo prirodi i nama kao njenim subraći rehabilitaciju!
Ovo I slično sumanuto kopanje ruda neide na dobro!
Smanjimo potrošnju… time’ će mo smanjiti i potražnju a u krajnjem slučaju I proizvodnju!

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

19. januar 2023. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

19. januar 2023. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

19. januar 2023. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

19. januar 2023. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje