OIE

Novi kapaciteti vetroelektrana u EU skočili 33% uprkos izazovima

novi-kapaciteti-vetroelektrane-eu

Foto: Skitterphoto from Pixabay

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

Objavljeno

11.01.2023.

Država

Komentari

comments icon

0

Podeli

U Evropskoj uniji (EU) je prošle godine instalirano 15 GW novih kapaciteta vetroelektrana, što je za trećinu više nego 2021, uprkos problemima u lancu snabdevanja. Međutim, ni to nije dosta za ostvarivanje ciljeva EU po pitanju klimatskih promena i energetske bezbednosti, a razlog što nije izgrađeno dovoljno novih kapaciteta je u najvećoj meri problem sa dobijanjem dozvola, saopštio je WindEurope.

Iako će novih 15 GW kapaciteta iz energije vetra pomoći EU da ojača svoju energetsku bezbednost za narednu zimu, ona ipak treba da pojednostavi procedure za izdavanje dozvola i uloži značajna sredstva u lanac snabdevanja kako bi dostigla svoje energetske i klimatske ciljeve, upozorava WindEurope, organizacija koja okuplja 400 članova iz celog sektora energije vetra.

U procedurama za dobijanje dozvola je trenutno u zastoju 80 GW projekata vetroelektrana širom Evrope

“Oko 80 GW projekata vetroelektrana širom Evrope je trenutno u zastoju u procedurama za dobijanje dozvola. Oni moraju što pre biti odblokirani,” saopštio je WindEurope. Dobra vest je što plan REPowerEU sadrži mere koje će olakšati procedure i što neke zemlje EU već preduzimaju korake na nacionalnom nivou da poprave situaciju, navodi ova organizacija.

EU mora ponovo postati privlačna za investitore u obnovljive izvore energije

Novi propisi za tržište električne energije u EU, koji treba da budu objavljeni u martu, moraju ponovo privući u Evropu investitore u obnovljive izvore, koji trenutno ulažu u Sjedinjene Države, Australiju i druge zemlje, kaže generalni direktor WindEurope-a Džajls Dikson. Prema njegovim rečima, konfuzija u vezi sa pravilima na tržištu električne energije je ono što odvraća investitore.

Istovremeno, podseća WindEurope, potražnja za električnom energijom proizvedenom iz vetra među industrijskim kupcima nikada nije bila veća.

EU treba da stimuliše obnovu starih vetroelektrana jer to utrostručuje proizvodnju sa 25% manje turbina

Što se tiče novih kapaciteta instaliranih tokom 2022. godine, tu prednjače Nemačka, Švedska i Finska, a prate ih Španija i Francuska, dok 90% tih novih kapaciteta čine vetroelektrane na kopnu.

Međutim, skoro sve nove vetroelektrane na kopnu su izgrađene na novim, grinfild lokacijama, a broj obnovljenih starijih vetroelektrana je mali, iako se takvim projektima proizvodnja utrostručuje uz 25% manje vetroturbina, navodi WindEurope. Dikson kaže da vlade zemalja EU stoga treba da stimulišu ponovno pokretanje starih vetroelektrana na kopnu.

Dikson: Ključna godina za aukcije za vetroelekrane na vodi

Dikson takođe primećuje da će ovo biti ključna godina za aukcije za vetroelekrane na vodi: velika nadmetanja se očekuju u Velikoj Britaniji, Holandiji, Danskoj i Nemačkoj, dok će Irska i Norveška, a možda i Španija i Portugalija, održati svoje prve takve aukcije. Takođe, Francuska bi trebalo da završi svoju prvu aukciju za veliku plutajuću vetroelektranu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

fiat grande panda stellantis srbija elektricni automobili

Počela proizvodnja električnih automobila u Srbiji

11. januar 2023. - Uz najavljene državne subvencije, cena električnog automobila Fiat Grande Panda bi mogla biti oko 18.000 evra

eds biljana komnenic elektrodistribucija srbije

Biljana Komnenić nova direktorka Elektrodistribucije Srbije

11. januar 2023. - Vlada Srbije razrešila je Bojana Atlagića dužnosti vršioca dužnosti Elektrodistribucije Srbije, koji je na toj poziciji bio od 2016.

elektrodistribucija srbije kredit pametna brojila eib

Elektrodistribucija Srbije uzela kredit za ugradnju još 400.000 pametnih brojila

11. januar 2023. - EDS i Evropska investiciona banke potpisali su ugovor o kreditu u vrednosti od 80 miliona evra kojim je predviđena nabavka i ugradnja brojila

zapadni balkan vetar solar projekti studija

Zapadni Balkan ima u razvoju projekte za solar i vetar snage 23 GW, slično kao Nemačka

11. januar 2023. - Ostvaren je rast projekata u razvoju od 70 odsto u odnosu na godinu dana ranije, pokazala je studija Trka za vrh 2024: Zapadni Balkan