U fokusu

Smernice za ESAV unaprediće učešće ekosistemskih usluga u donošenju odluka na Zapadnom Balkanu

Smernice za ESAV ekosistemskih usluga Zapadnom Balkanu Sara Pavkov

Slika: GIZ ORF-BDU

Objavljeno

21.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

21.09.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Autorka: Sara Pavkov, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode 

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je sa stručnjacima iz regiona upravo završio Smernice za ESAV. Smernice su osmišljene u cilju prikazivanja dobre prakse za uspostavljanje zaštićenih područja i upravljanje njima uz puno uvažavanje ekosistemskih usluga.

Iako se termin ekosistemske usluge koristi već skoro celu deceniju na Zapadnom Balkanu na polju zaštite prirode i upravljanja biodiverzitetom, i dalje se često pogrešno tumači i ne uzima dovoljno u obzir u postupku donošenja odluka koje se tiču proglašavanja zaštite područjâ i pripreme plana upravljanja njima.

Zašto su procena i evaluacija ekosistemskih usluga (ESAV) važni za prirodne vrednosti i zaštitu biodiverziteta na Zapadnom Balkanu?

One uključuju međusektorske biofizičke, ekonomske, socijalne i institucionalne aspekte. ESAV stremi da dođe do podataka, dokaza i argumenata za uzimanje biodiverziteta i vrednosti ekosistemskih usluga u obzir u procesu utvrđivanja ‘najbolje’ namene zemljišta, resursa i sredstava.

Zaštićena područja su glavni pokretač

Dalje, to je važno pri odabiru ‘najprofitabilnijih’ i ‘najpovoljnijih’ opcija za razvoj i ulaganja ili za planiranje efektnije, pravičnije i održivije zaštite biodiverziteta.

Pokrajinski institut za zaštitu prirode, koji je nadležan za Vojvodinu, sastavio je s ekspertima i ekspertkinjama iz regiona ovaj regionalni dokument – Smernice za ESAV. On uključuje znanje, iskustvo i primere dobre prakse u uspostavljanju zaštićenih područja (PAE) i upravljanju zaštićenim područjima (PAM) na Zapadnom Balkanu, s naglaskom na ekosistemske usluge.

ESAV je malo kada uziman u obzir u postupku PAE i PAM u regionu

Već uspostavljena zaštićena područja, kao i mesta koja su u postupku uvođenja zaštite, uključujući područja planirana i predložena za uvođenje u mrežu Natura 2000, glavni su pokretači tih ekosistemskih usluga. Ipak, rezultati istraživanja naših stručnjaka pokazali su da je ESAV retko bio uziman u obzir u postupku PAE ili PAM u regionu u zemljama Zapadnog Balkana, mada jeste bilo nekoliko slučajeva gde su ekosistemske usluge na neki način pomenute, opisane ili podrazumevane.

Ekosistemske usluge povezuju biodiverzitet sa ljudskim blagostanjem

S druge strane, stalne pretnje i svakodnevni pritisak prekomernog korišćenja, poput eksploatacije resursa, dobijaju nove oblike u regionu. To je izazvano brzim socioekonomskim promenama proteklih decenija. Sada je trenutak kada koncepcija ekosistemskih usluga, kao veza između biodiverziteta i ljudskog blagostanja, treba da se uključi u postupak donošenja odluka.

Smernice za ESAV imaju za cilj da budu korisna alatka za institucije koje rade na proglašenju zaštićenih područja i povezanim studijama te na planovima za upravljanje zaštićenim područjima na Zapadnom Balkanu. Dokument će poslužiti kao vodič za integraciju ekosistemskih usluga u proces planiranja, u šta ulazi prikaz niza koraka za sprovođenje procene i valuacije ekosistemskih usluga u kontekstu planiranja za zaštićena područja.

Priprema Smernica za ESAV je bila deo projekta regionalnih smernica za procenu i valuaciju ekosistemskih usluga (ESAV) u procesu uspostavljanja zaštićenih područja i upravljanja njima (PAE i PAM) na Zapadnom Balkanu. Projekat je pokrenuo Otvoreni regionalni fond za Jugoistočnu Evropu – Sprovođenje sporazuma o biodiverzitetu (ORF-BDU). Finansira ga nemačko Savezno ministarstvo za saradnju i razvoj (BMZ), a sprovodi ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

21. septembar 2020. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

Zašto se ribe vrte u krug dok ne uginu

21. septembar 2020. - Pored ostrva Ki vest u blizini Floride, sve više riba se izvrće naglavačke i vrti u krug dok ne ugine, a naučnici još nisu pronašli zašto

Volonteri prirodi po meri 2024 konkurs

Mladi istraživači Srbije objavili konkurs za dodelu nagrade Volonteri prirodi po meri

21. septembar 2020. - Mladi istraživači Srbije su pokrenuli nagradni konkurs Volonteri prirodi po meri 2024 za pojedince koji se ističu u zaštiti prirode

Srbija vecinu sredstava zelenih obveznica saobracaj vodosnabdevanje upravljanje otpadnim vodama

Srbija većinu sredstava iz zelenih obveznica uložila u saobraćaj, vodosnabdevanje, upravljanje otpadnim vodama

21. septembar 2020. - Srbija je raspodelila sva sredstva što je prikupila od prodaje svog prvog paketa zelenih obveznica, pokazao je završni izveštaj