OIE

Siemens Energy: Neispravne vetroturbine Siemens Gamesa su naduvale gubitke

Siemens Energy Neispravne vetroturbine Siemens Gamesa naduvale gubitke

Foto: oto: John Cameron on Unsplash

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Siemens Gamesa je uzrokovao udarac od 2,2 milijarde evra matičnoj kompaniji Siemens Energy, pa je taj nemački tehnološki gigant za kvartal zaključno sa junom objavio neto gubitak od 2,9 milijardi evra. Najveći faktor su nekvalitetni delovi kopnenih vetroturbina te rast troškova u poslovanju sa vetroelektranama na moru kao i barijere za ekspanziju tog segmenta, otkrila je kompanija.

Nakon upozorenja koje je objavio u junu, Siemens Energy je ponovo neprijatno iznenadio svoje deoničare. Saopštio je da očekuje dalji rast ulaznih troškova u svom segmentu proizvodnje, instalacije i održavanja vetroturbina na moru. Predviđa da će ga popravke u tom sektoru tokom naredne dve godine koštati ukupno 1,6 milijardi evra.

Neto gubitak iz tromesečja zaključno sa 30. junom izašao je na 2,9 milijardi evra, a kompanija očekuje da će fiskalnu godinu, koja traje do kraja septembra, završiti sa bolnih 4,5 milijardi evra u crvenom. U periodu pokrivenom poslednjim izveštajem, zavisna firma Siemens Gamesa bila je 2,2 milijarde evra u minusu.

Siemens Gamesa je ipak glavni motor uspona porudžbina

Siemens Energy je gubitak i očekivane troškove pripisao neodgovarajućem kvalitetu u nekima od svojih platformi za kopnene vetroparkove te povećanju troškova proizvodnje u ofšoru i izazovima za širenje tog dela poslovanja. Kvartalni izveštaj je pokazao da ugovorne obaveze koje datiraju od ranije drže segment morskih vetroturbina – ispod vode. Naime, i dalje rastu iznosi na fakturama za nabavku.

S druge strane, istakao je da je sektor konvencionalne energetike imao „odlične performanse“. Štaviše, kompanijino merilo porudžbina, jedna od brojki koju investitori najpažljivije prate i u koju nisu uračunati jednokratni uticaji, skočilo je 54,2 odsto na godišnjem nivou na 14,9 milijardi dolara. A ovaj tehnološki div sa sedištem u Minhenu je naveo da je za to prvenstveno zaslužan Siemens Gamesa, kao i segment rešenja za elektroenergetsku mrežu.

Prvi čovek kompanije se žali da su novi modeli prebrzo izbacivani na tržište

Generalni direktor Kristijan Bruh pretpostavlja da su novi modeli vetroturbina „prebrzo“ krenuli u proizvodnju i plasman. Bilo kako bilo, može da se zaključi da će ogromni gubici, uključujući one koji se tek očekuju, otežati investicije i inovacije.

Siemens Gamesa za sada nastavlja da širi kapacitet svojih pogona za ofšor i uvodi veće turbine: u Francuskoj, Nemačkoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugde. Tržište za nabavke je i dalje tesno, kao i tržište rada, što doprinosi opterećenju, naglašava kompanija.

Neki analitičari procenjuju da bi povećanje kapitala bilo najbezbednija varijanta za održanje stabilnosti poslovanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

8. avgust 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

8. avgust 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

8. avgust 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

8. avgust 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom