OIE

Siemens Energy: Neispravne vetroturbine Siemens Gamesa su naduvale gubitke

Siemens Energy Neispravne vetroturbine Siemens Gamesa naduvale gubitke

Foto: oto: John Cameron on Unsplash

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Siemens Gamesa je uzrokovao udarac od 2,2 milijarde evra matičnoj kompaniji Siemens Energy, pa je taj nemački tehnološki gigant za kvartal zaključno sa junom objavio neto gubitak od 2,9 milijardi evra. Najveći faktor su nekvalitetni delovi kopnenih vetroturbina te rast troškova u poslovanju sa vetroelektranama na moru kao i barijere za ekspanziju tog segmenta, otkrila je kompanija.

Nakon upozorenja koje je objavio u junu, Siemens Energy je ponovo neprijatno iznenadio svoje deoničare. Saopštio je da očekuje dalji rast ulaznih troškova u svom segmentu proizvodnje, instalacije i održavanja vetroturbina na moru. Predviđa da će ga popravke u tom sektoru tokom naredne dve godine koštati ukupno 1,6 milijardi evra.

Neto gubitak iz tromesečja zaključno sa 30. junom izašao je na 2,9 milijardi evra, a kompanija očekuje da će fiskalnu godinu, koja traje do kraja septembra, završiti sa bolnih 4,5 milijardi evra u crvenom. U periodu pokrivenom poslednjim izveštajem, zavisna firma Siemens Gamesa bila je 2,2 milijarde evra u minusu.

Siemens Gamesa je ipak glavni motor uspona porudžbina

Siemens Energy je gubitak i očekivane troškove pripisao neodgovarajućem kvalitetu u nekima od svojih platformi za kopnene vetroparkove te povećanju troškova proizvodnje u ofšoru i izazovima za širenje tog dela poslovanja. Kvartalni izveštaj je pokazao da ugovorne obaveze koje datiraju od ranije drže segment morskih vetroturbina – ispod vode. Naime, i dalje rastu iznosi na fakturama za nabavku.

S druge strane, istakao je da je sektor konvencionalne energetike imao „odlične performanse“. Štaviše, kompanijino merilo porudžbina, jedna od brojki koju investitori najpažljivije prate i u koju nisu uračunati jednokratni uticaji, skočilo je 54,2 odsto na godišnjem nivou na 14,9 milijardi dolara. A ovaj tehnološki div sa sedištem u Minhenu je naveo da je za to prvenstveno zaslužan Siemens Gamesa, kao i segment rešenja za elektroenergetsku mrežu.

Prvi čovek kompanije se žali da su novi modeli prebrzo izbacivani na tržište

Generalni direktor Kristijan Bruh pretpostavlja da su novi modeli vetroturbina „prebrzo“ krenuli u proizvodnju i plasman. Bilo kako bilo, može da se zaključi da će ogromni gubici, uključujući one koji se tek očekuju, otežati investicije i inovacije.

Siemens Gamesa za sada nastavlja da širi kapacitet svojih pogona za ofšor i uvodi veće turbine: u Francuskoj, Nemačkoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugde. Tržište za nabavke je i dalje tesno, kao i tržište rada, što doprinosi opterećenju, naglašava kompanija.

Neki analitičari procenjuju da bi povećanje kapitala bilo najbezbednija varijanta za održanje stabilnosti poslovanja.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vice Oršulić novi šef HEP-a

Vice Oršulić novi šef Hrvatske elektroprivrede

8. avgust 2023. - Na sednici Vlade Hrvatske je za vršitelja dužnosti predsednika Uprave Hrvatske elektroprivrede predložen Vice Oršulić

crna gora izvoz struje energetski bilans he piva

Struja je najznačajnija izvozna roba Crne Gore – BiH najveći kupac u 2023.

8. avgust 2023. - Očekuje se da ukupni višak električne energije za izvoz ove godine dostigne 818 GWh, dok se naredne godine planira suficit od 482 GWh

. Leave empty if the image is purely decorative.

Italija se vraća nuklearnoj energiji pomoću malih modularnih reaktora

8. avgust 2023. - Italija je odobrila 135 miliona evra za istraživanja na polju nuklearne energije, s fokusom na tehnologiji malih modularnih reaktora

naftni giganti total bp solar mercom izvestaj

Lista 10 najvećih investitora u solarne elektrane na svetu – a na vrhu naftni gigant

8. avgust 2023. - Među deset najvećih investitora u solar su i ogranci industrijskih i energetskih konglomerata, kao i kompanija za upravljanje imovinom, ali i firme koje se bave samo zelenom energijom