Energetska efikasnost

Pilot-projekat upotrebe vodonika u Beču za proizvodnju struje i daljinsko grejanje

Beč sprovodi pilot-projekat upotrebe vodonika u gradskoj toplani

Foto: Wien Energie / Johannes Zinner

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

18.07.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Bečki Wien Energie kreće da testira upotrebu vodonika u termoelektrani-toplani Donaustadt, gde ga umešava u prirodni gas. Partneri na projektu ističu da tako proučavaju mogućnost konverzije ovakvih postrojenja na zeleni vodonik.

U bečkom kogeneracionom pogonu Donaustadt započinje pilot-projekat dodavanja vodonika u prirodni gas.

Gasna turbina je nadograđena za operativna ispitivanja, koja započinju ove nedelje. Pilot-projekat sprovodi gradsko energetsko preduzeće Wien Energie sa partnerima.

Poduhvat traje do sredine septembra. Udeo vodonika će se postepeno povećavati do 15 odsto. Za narednu fazu je predviđeno da se dostigne 30 odsto.

Ukoliko test bude uspešan, Donaustadt će biti sertifikovan za upotrebu vodonika

Ukoliko pokušaj bude uspešan, termoelektrana i toplana će biti sertifikovana za dalji rad sa vodonikom. Umešavanjem zelenog vodonika od 15 odsto, postrojenje bi smanjilo godišnje emisije ugljen-dioksida za 33 hiljade tona, istakli su u gradskoj upravi.

Inače, Gradsko veće Beča je prošle godine u nekoliko okruga zabranilo uvođenje i korišćenje fosilnog gasa za grejanje i toplu vodu u novim objektima i zgradama.

Prvi test za konverziju turbina na zeleni gas

Ovaj test i pilot-projekat je prvi te vrste u svetu u nekom većem gasnom i parnom postrojenju za proizvodnju struje i toplotne energije, saopštila je kompanija. Partneri na projektu su nemački RheinEnergie i Siemens Energy i austrijski Verbund. Uloženo je oko 10 miliona evra.

Postrojenje u četvrti Donauštat ima toplotni kapacitet od 350 megavata i izlaznu snagu od 395 megavata električne energije.

Model gasne turbine u ovoj toplani se koristi u više od 115 sistema u Evropi, sa instalisanim kapacitetom od preko 31 gigavata, tako da je potencijal konverzije ovih postrojenja ogroman.

Tokom testiranja i mešanja vodonika sa gasom biće prikupljani podaci o efikasnosti i emisijama gasova sa efektom staklene bašte i korišćeni u razvoju komponenti gasnih turbina na vodonik.

Zeleni vodonik se proizvodi elektrolizom uz napajanje iz obnovljivih izvora energije i on je jedno od rešenja za viškove iz vetra i fotonaponskih postrojenja. Nasuprot tome, sagorevanje prirodnog gasa ima velik ugljenični otisak.

Za to vreme, E.ON Romania kreće da umešava vodonik u gasnu mrežu za testiranje u domaćinstvima na dve lokacije. U okviru projekta 20HyGrid je u Rumuniji, zajedno sa svojim distributerom Delgaz Grid, odabrao nekoliko desetina korisnika u komuni Darlos u Transilvaniji. Tamo su cevi od polietilena.

Za avgust je planirana proba u nedalekom Gorneštiju, gde su cevi čelične. Vodonik će činiti 20 odsto gasa. Operator sistema prenosa Transgaz takođe razrađuje ovakav projekat.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

18. jul 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

18. jul 2023. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

18. jul 2023. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

18. jul 2023. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora