Energetska efikasnost

Beč zabranjuje gasne instalacije u novim zgradama

Foto: Telegram 71

Objavljeno

19.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Komitet za klimu Gradskog veća Beča je odlučio da u nekoliko okruga više neće biti dozvoljeno uvoditi i koristiti gas za grejanje i toplu vodu u novim objektima. Beč je prvi evropski grad koji je uveo ovakvu odluku.

„Naš cilj je jasan, mi želimo do 2040. godine da prestanemo sa upotrebom gasa. Upravo sada se pokazalo koliko je važno osoboditi se od zavisnosti od fosilnih goriva iz inostranstva. Najodrživija mera protiv zavisnosti i visokih troškova grejanja je prelazak na obnovljivu toplotnu energiju“, istakao je član bečkog gradskog veća zadužen za klimu Jürgen Czernohorszky.

Prema podacima bečke gradske uprave, skoro 90 procenata emisija iz zgrada trenutno je uzrokovano grejanjem na gas.

Od 2019. godine u Beču je dozvoljeno za određene delove grada propisati energetske planove da u upotrebi mogu biti samo sistemi za grejanje na obnovljive izvore i oni visoke efikasnosti. Dosad su takvi propisi doneti za 13 okruga od njih 23.

„Energetski planovi su važan instrument za gradove koji se šire sa mnogo novoizgrađenih delova. Beč je prvi evropski grad koji je uveo takve planove“, kaže Czernohorszky. Nova pravila ne važe za postojeće zgrade, a ako se postojeći sistem za grejanje na gas pokvari, može se zameniti novim gasnim sistemom.

„Zbog tehničkih mogućnosti kao što su geotermalne sonde, toplotne pumpe i daljinsko grejanje, ne mora se više ugrađivati grejanje na gas. Zahvaljujući inovativnim metodama upravljanja, energetski planovi se od početka mogu potpuno obavljati digitalno“, objašnjava šef odeljenja za energetsko planiranje Bernd Vogl.

Planovima energetskih zona određuju se prostori u kojima se moraju ugraditi visokoefikasni sistemi grejanja u svim novim zgradama. Za opštine Inere Štat, Favoriten, Zimering, Hicing i Lizing zaključeni su energetski planovi. Unutar ovih delova grada nije više dozvoljeno u novogradnji koristiti gas za grejanje i toplu vodu.

Beč prvi u Evropi uveo ograničenja za gas

Pošto postoje samo ograničeni dobavljači daljinskog grejanja, ostaje da se vidi kakav će to efekat imati na cene, posebno pošto će infrastruktura za daljinsko grejanje morati značajno da se poboljša i usavrši, ističu u agenciji za promet nekretninama Pitkowitz & partners.

Beč je prvi evropski grad koji je doneo ovakve odluke, a time se pridručio pojedinim gradovima u Sjedinjenim Državama koji su uveli slična ograničenja. Gradsko veće Njujorka je usvojilo propis kojim se zabranjuje korišćenje prirodnog gasa u većini novih zgrada. Građevinski projekti koji će biti odobreni od 2027. godine moraće da za grejanje koriste struju umesto gasa ili fosilnih goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

eihp nzeb building Vesna Bukarica, Drazen Jaksic Margareta Zidar

Obnova poslovne zgrade Energetskog instituta Hrvoje Požar za standard gotovo nulte energije

19. mart 2022. - Obnova poslovne zgrade je deo većeg projekta "Osnivanje nacionalnog trening centra za zgrade gotovo nulte energije (nZEB)"

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva

19. mart 2022. - Toplotne pumpe su dvostruko efikasnije od grejanja na fosilna goriva i na nižim temperaturama, pokazala je nova studija

Sefcovic EU krece u konkretno sprovodenje sprovodjenje Evropskog zelenog dogovora

Šefčovič: EU kreće u konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora

19. mart 2022. - EU ubrzo prelazi na konkretno sprovođenje Evropskog zelenog dogovora, izjavio je novi izvršni potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič

hrvatska hrote aukcije

Hrvatska raspisuje aukcije za premije u oktobru

19. mart 2022. - Hrvatski operator tržišta energije je pozvao investitore da popune upitnike kako bi što bolje pripremio planirane aukcije