Energetska efikasnost

Beč zabranjuje gasne instalacije u novim zgradama

Foto: Telegram 71

Objavljeno

19.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Komitet za klimu Gradskog veća Beča je odlučio da u nekoliko okruga više neće biti dozvoljeno uvoditi i koristiti gas za grejanje i toplu vodu u novim objektima. Beč je prvi evropski grad koji je uveo ovakvu odluku.

„Naš cilj je jasan, mi želimo do 2040. godine da prestanemo sa upotrebom gasa. Upravo sada se pokazalo koliko je važno osoboditi se od zavisnosti od fosilnih goriva iz inostranstva. Najodrživija mera protiv zavisnosti i visokih troškova grejanja je prelazak na obnovljivu toplotnu energiju“, istakao je član bečkog gradskog veća zadužen za klimu Jürgen Czernohorszky.

Prema podacima bečke gradske uprave, skoro 90 procenata emisija iz zgrada trenutno je uzrokovano grejanjem na gas.

Od 2019. godine u Beču je dozvoljeno za određene delove grada propisati energetske planove da u upotrebi mogu biti samo sistemi za grejanje na obnovljive izvore i oni visoke efikasnosti. Dosad su takvi propisi doneti za 13 okruga od njih 23.

„Energetski planovi su važan instrument za gradove koji se šire sa mnogo novoizgrađenih delova. Beč je prvi evropski grad koji je uveo takve planove“, kaže Czernohorszky. Nova pravila ne važe za postojeće zgrade, a ako se postojeći sistem za grejanje na gas pokvari, može se zameniti novim gasnim sistemom.

„Zbog tehničkih mogućnosti kao što su geotermalne sonde, toplotne pumpe i daljinsko grejanje, ne mora se više ugrađivati grejanje na gas. Zahvaljujući inovativnim metodama upravljanja, energetski planovi se od početka mogu potpuno obavljati digitalno“, objašnjava šef odeljenja za energetsko planiranje Bernd Vogl.

Planovima energetskih zona određuju se prostori u kojima se moraju ugraditi visokoefikasni sistemi grejanja u svim novim zgradama. Za opštine Inere Štat, Favoriten, Zimering, Hicing i Lizing zaključeni su energetski planovi. Unutar ovih delova grada nije više dozvoljeno u novogradnji koristiti gas za grejanje i toplu vodu.

Beč prvi u Evropi uveo ograničenja za gas

Pošto postoje samo ograničeni dobavljači daljinskog grejanja, ostaje da se vidi kakav će to efekat imati na cene, posebno pošto će infrastruktura za daljinsko grejanje morati značajno da se poboljša i usavrši, ističu u agenciji za promet nekretninama Pitkowitz & partners.

Beč je prvi evropski grad koji je doneo ovakve odluke, a time se pridručio pojedinim gradovima u Sjedinjenim Državama koji su uveli slična ograničenja. Gradsko veće Njujorka je usvojilo propis kojim se zabranjuje korišćenje prirodnog gasa u većini novih zgrada. Građevinski projekti koji će biti odobreni od 2027. godine moraće da za grejanje koriste struju umesto gasa ili fosilnih goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ministri energetike Savet EU ciljeve zelenu energiju energetsku efikasnost

Ministri energetike zemalja EU podigli ciljeve za zelenu energiju, energetsku efikasnost

28 јуна 2022 - Savet EU je usvojio više ciljeve za zelenu energiju i energetsku efikasnost u okviru paketa Fit for 55, za pregovore s Evropskim parlamentom

Austrija 2023 kotlove gas novim zgradama

Austrija 2023. zabranjuje kotlove na gas u novim zgradama

15 јуна 2022 - Austrija postepeno ukida korišćenje fosilnih goriva za grejanje, počevši sa zabranom postavljanja kotlova na gas 2023. u novim zgradama

MRE-GIZ-jun-2022-promocija-obnovljivih-izvora-energetske-efikasnosti

Nemački GIZ pomaže da energija iz obnovljivih izvora postane dostupna svima u Srbiji

09 јуна 2022 - Vicepremijerka Zorana Mihajlović je potpisala sporazum s GIZ-om o projektu Promocija obnovljive energije i energetske efikasnosti u Srbiji

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

Severna Makedonija prva na Zapadnom Balkanu usvojila nacionalni energetski i klimatski plan

02 јуна 2022 - Nacionalni energetski i klimatski plan obuhvata period od 2021. do 2030. godine i predstavlja put za postizanje ciljeva do 2030. godine