Energetska efikasnost

Beč zabranjuje gasne instalacije u novim zgradama

Foto: Telegram 71

Objavljeno

19.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Komitet za klimu Gradskog veća Beča je odlučio da u nekoliko okruga više neće biti dozvoljeno uvoditi i koristiti gas za grejanje i toplu vodu u novim objektima. Beč je prvi evropski grad koji je uveo ovakvu odluku.

„Naš cilj je jasan, mi želimo do 2040. godine da prestanemo sa upotrebom gasa. Upravo sada se pokazalo koliko je važno osoboditi se od zavisnosti od fosilnih goriva iz inostranstva. Najodrživija mera protiv zavisnosti i visokih troškova grejanja je prelazak na obnovljivu toplotnu energiju“, istakao je član bečkog gradskog veća zadužen za klimu Jürgen Czernohorszky.

Prema podacima bečke gradske uprave, skoro 90 procenata emisija iz zgrada trenutno je uzrokovano grejanjem na gas.

Od 2019. godine u Beču je dozvoljeno za određene delove grada propisati energetske planove da u upotrebi mogu biti samo sistemi za grejanje na obnovljive izvore i oni visoke efikasnosti. Dosad su takvi propisi doneti za 13 okruga od njih 23.

„Energetski planovi su važan instrument za gradove koji se šire sa mnogo novoizgrađenih delova. Beč je prvi evropski grad koji je uveo takve planove“, kaže Czernohorszky. Nova pravila ne važe za postojeće zgrade, a ako se postojeći sistem za grejanje na gas pokvari, može se zameniti novim gasnim sistemom.

„Zbog tehničkih mogućnosti kao što su geotermalne sonde, toplotne pumpe i daljinsko grejanje, ne mora se više ugrađivati grejanje na gas. Zahvaljujući inovativnim metodama upravljanja, energetski planovi se od početka mogu potpuno obavljati digitalno“, objašnjava šef odeljenja za energetsko planiranje Bernd Vogl.

Planovima energetskih zona određuju se prostori u kojima se moraju ugraditi visokoefikasni sistemi grejanja u svim novim zgradama. Za opštine Inere Štat, Favoriten, Zimering, Hicing i Lizing zaključeni su energetski planovi. Unutar ovih delova grada nije više dozvoljeno u novogradnji koristiti gas za grejanje i toplu vodu.

Beč prvi u Evropi uveo ograničenja za gas

Pošto postoje samo ograničeni dobavljači daljinskog grejanja, ostaje da se vidi kakav će to efekat imati na cene, posebno pošto će infrastruktura za daljinsko grejanje morati značajno da se poboljša i usavrši, ističu u agenciji za promet nekretninama Pitkowitz & partners.

Beč je prvi evropski grad koji je doneo ovakve odluke, a time se pridručio pojedinim gradovima u Sjedinjenim Državama koji su uveli slična ograničenja. Gradsko veće Njujorka je usvojilo propis kojim se zabranjuje korišćenje prirodnog gasa u većini novih zgrada. Građevinski projekti koji će biti odobreni od 2027. godine moraće da za grejanje koriste struju umesto gasa ili fosilnih goriva.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

19. mart 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

Domacinstvima Crnoj Gori 8 8 miliona evra subvencija energetsku efikasnost

Domaćinstvima u Crnoj Gori 8,8 miliona evra subvencija za energetsku efikasnost

19. mart 2022. - Crna Gora otpočinje subvencionisanje energetske efikasnosti u domaćinstvima sa 8,8 miliona evra, od čega je 2,8 miliona za Pljevlja

Otvorene prijave za učešče na EUSEW konferenciji

Otvorene prijave za učešće na EUSEW konferenciji

19. mart 2022. - Evropska nedelja održive energije (EUSEW) održaće se od 11. do 13. juna u hibridnom formatu. Broj mesta za lično prisustvo u Briselu je ograničen.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

19. mart 2022. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora