Klimatske promene

Njujork zabranio upotrebu prirodnog gasa u novim zgradama

Foto: pixabay

Foto: Pixabay

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

17.12.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Nakon nekoliko drugih gradova u SAD i Gradsko veće Njujorka je usvojilo zakon kojim se zabranjuje korišćenje prirodnog gasa u većini novih zgrada. Građevinski projekti koji će biti odobreni od 2027. godine moraće da za grejanje koriste struju umesto gasa ili fosilnih goriva.

U najvećem američkom gradu, sa 8,8 miliona stanovnika nove zgrade, će koristiti struju za kuvanje i zagrevanje. Ovim će se umanjiti emisije ugljenika za oko 2,1 miliona tona do 2040. godine, što bi bio ekvivalent godišnjim emisijama 450 hiljada automobila, precizira ekspertska grupa RMI, koja je uradila analizu emisije gasova u Njujorku.

Zakon stupa na snagu 2023. godine za zgrade do sedam spratova i 2027. za građevinske projekte preko sedam spratova. Iz zakona će biti izuzeti bolnice, kuhinje, praonice i pojedine proizvodne delatnosti.

Ekološke organizacije smatraju da je zabrana korišćenja gasa metoda u borbi protiv klimatskih promena

Grupe za zaštitu životne sredine pozdravile su novi zakon, kao neophodan korak u borbi protiv klimatskih promena. U zajedničkom saopštenju naglašeno je da je korišćenje gasa dobijenog frakingom jedan od glavnih uzročnika klimatskih promena, kao i da je procenjeno da je uzrok prerane smrti oko hiljadu Njujorčana svake godine.

„Kada najveći grad u zemlji preduzme ovu vrstu konkretne akcije i pokaže hrabro liderstvo u klimatskoj akciji, vreujemo da će i drugi gradovi, države i zemlje to primetiti i delovati u skaldu sa tim,“ izjavila je Lisa Dix, direktorka Koalicije za dekarbonizaciju zgrada u Njujorku, preneo je Rojters.

U državi Njujork su stopirana veća ulaganja u gasnu infrastrukturu, ali je ove godine oko 45 procenata električne energije dobijeno iz gasa

U maju 2020. država Njujork osporila je dozvolu za izgradnju gasovoda za snabdevanje severoistoka, projekta vrednog 1,4 milijarde dolara. Kao razlog je navedeno da bi dugoročna ulaganja u infrastrukturu mogla da ugroze klimatske ciljeve, kao i da povećaju finansijski rizik za kupce.

Prema federalnim energetskim podacima SAD-a, u državi Njujork 29 procenata energije dobijeno je iz nuklearki, 22 procenta iz hidrogenergije, četiri procenta iz nafte i preostalo iz gasa.

Grejanje u Velikoj jabuci odgovorno je za 40 procenata emisija gasova sa efektom staklene bašte

Prema navodima ekspertske grupe RMI, država Njujork troši više fosilnih goriva u stambenim i poslovnim zgradama, nego bilo koja druga američka savezna država, a zgrade u gradu Njujorku su odgovorne za značajan deo te potrošnje. Zagrevanje prostora je odgovorno za skoro 40 procenata ukupne emisije gasova staklene bašte u gradu Njujorku.

Kada je reč o troškovima za potrošače, očekuje se da će ove zime prosečno domaćinstvo na severoistoku SAD-a platiti 1.538 dolara za grejanje na struju, a 865 dolara za grejanje na gas.

Različiti su stavovi o budućnosti korišćenja prirodnog gasu untar SAD

Nekoliko desetina manjih gradova su takođe zabranili priključenje prirodnog gasa u novim zgradama, dok San Francisko i Sijetl idu ka tome na putu postizanja ugljeničke neutralnosti. Sa druge strane, države Teksas i Arizona su samim gradovima zabranili da sprovode takve odluke, zauzimajući stav da potrošači imaju pravo da sami biraju izvore energije.

Industrija nafte i gasa se protivi zakonu u Njujorku, objašnjavajući da bi korišćenje gasa za zagrevanje prostora u kombinaciji sa vodonikom i gasom sa deponija smanjilo troškove potrošača, a takođe i emisije.

„Delimo posvećenost značajnom smanjenju emisija, ali cevovodi koji danas isporučuju prirodni gas i goriva bez ugljenika, kao što su vodonik i obnovljivi prirodni gas, će u budućnosti biti od suštinskog značaja za postizanje bilo kog ekološkog cilja“, izjavila je Karen Harbert, izvršna direktorka Američkog udruženja za gas.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

17. decembar 2021. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

17. decembar 2021. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

17. decembar 2021. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

17. decembar 2021. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora