UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
OIE

Beč će višak struje iz vetroelektrana upotrebljavati za daljinsko grejanje

Bec visak struje vetroelektrana daljinsko grejanje

Slika: Wien Energie

Objavljeno

08.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.06.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Wien Energie postavlja dva rezervoara za vodu koju će grejati pomoću struje iz mreže tokom perioda slabe potražnje, tako da energija iz vetroelektrana ne ostane neiskorišćena, i direktno je ubacivati u grejnu mrežu u Beču.

Pored svetski poznate spalionice otpada Spittelau u Beču, Wien Energie gradi sistem za pretvaranje struje iz obnovljivih izvora u toplotnu energiju. Taj pogon će omogućiti da se iskoriste viškovi iz mreže za koje dosad nije bilo adekvatnog rešenja, a tako će i pomoći stabilnosti elektroenergetskog sistema.

Postrojenje bi po planu trebalo da počne da radi sledećeg proleća. Pomenuti gradski snabdevač strujom, gasom i toplotnom energijom ga gradi na mestu gde su donedavno stajala dva rezervoara nafte. Njih će zameniti dva tanka s grejačima snage po pet megavata. Namenjeni su uglavnom za upotrebu energije iz obnovljivih izvora.

Dva grejača će imati kapacitet od po pet megavata

“Sistemi kao što je novi sistem za pretvaranje struje u toplotu posebno su važni za zaštitu klime. Na primer, kada duvaju jaki vetrovi, vetroturbine često proizvode više energije nego što je to potrebno u tom trenutku. Mi ćemo sa svojim sistemom moći da pritiskom na dugme povučemo taj višak struje i pretvorimo ga u toplotu, da je uskladištimo i distribuiramo”, izjavio je generalni direktor firme Wien Energie Michael Strebl.

Kada u elektroenergetskoj mreži ima viška struje, austrijski operater sistema prenosa APG će obavestiti gradsko preduzeće da se uključi. Voda će se grejati do 155 stepeni Celzijusa i sprovoditi u grejnu mrežu.

Vienna use excess wind power district heating
Slika: Wien Energie

Budućnost je u integraciji

Dušan Macura, rukovodilac sektora za proizvodnju i distribuciju toplotne energije u javnom komunalnom preduzeću Novosadska toplana, izjavio je za Balkan Green Energy News da je ovo jedino moguće rešenje s obzirom na ekspanziju energije iz obnovljivih izvora. “Elektroenergetski sistem mora da se umreži sa gasnim i sistemom daljinskog grejanja da bi se upotrebom viškova zelene struje minimizirali troškovi. Najveći deo neiskorišćene energije može se preuzeti noću iz vetroelektrana, a može da bude posebno koristan zimi za pokrivanje noćnog opterećenja ili akumulaciju toplote u mreži daljinskog grejanja,” rekao je.

Dostupni su tehnologija i softver za automatizovanu kupovinu struje kada su tržišne cene niske, umesto da se koristi gas, naglasio je i dodao da je to način da se izbegne da se deo kapaciteta vetroelektrana zaustavlja kada elektroenergetski sistem ne može da preuzme energiju iz njih.

Kompanije zadužene za daljinsko grejanje i njihovi korisnici mogu imati veliku korist od konvertovanja viška struje u toplotu tokom niske potražnje

Sistemi kao što je ovaj koji se gradi u prestonici Austrije skladište višak struje kao toplotnu energiju, što je za kompanije za daljinsko grejanje posebno korisno u ranim jutarnjim časovima, kada viškove električne energije akumulirane u mreži tokom noći mogu da iskoriste za pokrivanje jutarnjeg pika prilikom prelaska iz noćnog u dnevni režim grejanja, podsetio je Macura.

To je jedna od mogućnosti i za budućnost daljinskog grejanja u Novom Sadu, napomenuo je. Već je završena preliminarna studija izvodljivosti za upotrebu solarnog termalnog postrojenja sa sezonskim skladištem toplote. Po Macurinim rečima, mnogo je lakše i jeftinije skladištiti toplotnu nego električnu energiju.

U čast Hundertwassera

Objekat spalionice otpada Spittelau, koji je konstruisao Friedensreich Hundertwasser, jedno je od najvažnijih obeležja Beča. Wien Energie je saopštio da će u saradnji sa Fondacijom Hundertwasser s njim uskladiti arhitektonsko rešenje za novi sistem za pretvaranje električne u toplotnu energiju i u izgradnji koristiti reciklirani beton i drugi građevinski otpad.

Krov će biti pokriven zelenilom i zaposleni će gore moći da sade povrće i začinsko bilje. Wien Energie je 2017. u kvartu Leopoldau izgradio slično postrojenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nove zgrade Berlinu 2023 krovne solarne sisteme

Nove zgrade u Berlinu moraće od 2023. da imaju krovne solarne sisteme

23 June 2021 - Novim zakonom u Berlinu se uvodi obaveza instalacije fotonaponskih sistema za vlasnike svih novih privatnih zgrada i onih čiji se krovovi budu rekonstruisali

Knjaz Milos ustedeti energiju novom opremom

Knjaz Miloš će uštedeti energiju s novom opremom

18 June 2021 - Knjaz Miloš je unapredio proizvodnu liniju uz pomoć kuće UniCredit lizing, partnerske finansijske institucije GEFF Srbija lizinga

Vattenfall bojler Evropi

Vattenfall će instalirati najveći evropski bojler na struju iz obnovljivih izvora

15 June 2021 - Vattenfall će koristiti obnovljivu energiju za skladištenje toplotne energije u Amsterdamu. Bojler će imati snagu od 150 megavata i biće najveći u Evropi.

EU smernice drzavnu pomoc klimu energetiku zivotnu sredinu

EU menja smernice za državnu pomoć za klimu, energetiku, životnu sredinu

10 June 2021 - EU revidira pravila za državnu pomoć uz predlog za uvođenje nadmetanja za dobijanje podrške i da države mogu da pokriju do sto odsto nedostajućih troškova