OIE

U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora postignut niz rekorda

U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora postignut niz rekorda

Foto: Siemens Gamesa

Objavljeno

12.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U Grčkoj su obnovljivi izvori prvi put pet sati bez prekida pokrivali celokupnu domaću potražnju za električnom energijom, a Siemens Gamesa je sa najvećom turbinom za vetroelektrane na vodi na svetu oborio 24-časovni rekord u proizvodnji.

Potražnja u okviru elektroenergetskog sistema Grčke je 7. oktobra podmirivana samo iz obnovljivih izvora, objavio je operator sistema prenosa struje IPTO, poznat i kao Admie. Taj period je prvi put trajao pet sati bez prestanka. U jednom trenutku je aktivna snaga iz postrojenja za proizvodnju zelene energije na mreži dostigla rekord od 3,1 gigavata.

Proizvodnja zelene električne energije se 7. oktobra u jednom trenutku popela na 3,1 gigavat

IPTO-vi podaci su malo pre toga pokazali da je u prvih osam meseci ove godine iz obnovljivih izvora, i to ne računajući velike hidroelektrane, proizvedeno više struje nego iz fosilnih goriva – 13,23 prema 13,15 gigavat-sati. To se takođe prvi put desilo.

Siemens Gamesa je saopštio da je njegova vetroturbina SG 14-222 DD za postrojenja na vodi oborila svetski rekord u učinku. Taj proizvođač je prototip prošle godine instalirao u centru za testiranje u Esterildu u Danskoj, a najveća proizvodnja za 24 sata sada iznosi 359 megavat-sati. Kompanija je saopštila da je ta količina energije dovoljna da se električni automobil srednje veličine preveze 1,8 miliona kilometara.

Siemens Gamesa upravo instalira prototip još veće turbine

SG 14-222 DD je najjača vetroturbina na svetu u upotrebi. Projektovana je na nominalnih 14 megavata, ali može da razvije snagu i do 15.

Rotor mašine ima prečnik 222 metra, što znači da zahvata 3,9 hektara. RWE nabavlja ovaj model za svoju vetroelektranu Sofia od 1,4 gigavata u britanskim vodama, a dosad su najavljene nabavke za još tri takva projekta.

Inače, Siemens Gamesa već ima još veću vetroturbinu. Prečnik kod modela SG 14-236 je 236 metara, a zahvata se 4,35 hektara površine. U Esterildu je u toku instalacija prototipa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Cene-struje-Srbiji-survale-na-nulu-skoka-proizvodnje-solara-Evropi

Cene struje u Srbiji se survale na nulu usled skoka proizvodnje iz solara u Evropi

12. oktobar 2022. - Anomalija koja se povremeno javlja na evropskom tržištu struje, da cene postanu negativne, odrazila se ovog puta i na Srbiju

djedovic Planiramo da raspisemo aukcije u junu

Đedović: Srbija raspisuje aukcije za vetar u junu

12. oktobar 2022. - Kako je ranije najavljeno, na prvim aukcijama trebalo bi da budu izabrani projekti vetroparkova snage 400 MW

Elektrana biogas Hrvatskoj bankrotirala ogranicenja cene struje

Elektrana na biogas u Hrvatskoj bankrotirala zbog ograničenja cene struje

12. oktobar 2022. - Vlada Hrvatske mora hitno da pomogne elektranama na biogas ili će 70 odsto kapaciteta obustaviti rad, objavila je njihova asocijacija

Lokacije-elektrana-u-razvoju-Srbiji-prikljucenje-prenosnu-mrezu

Lokacije elektrana u razvoju u Srbiji koje čekaju priključenje na prenosnu mrežu

12. oktobar 2022. - Stručnjak za energetiku Nenad Jovanović je sastavio kartu s lokacijama projekata elektrana sa zahtevima EMS-u za odobrenje priključenja