OIE

U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora postignut niz rekorda

U proizvodnji struje iz obnovljivih izvora postignut niz rekorda

Foto: Siemens Gamesa

Objavljeno

12.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.10.2022.

Država

,

Komentari

0

Podeli

U Grčkoj su obnovljivi izvori prvi put pet sati bez prekida pokrivali celokupnu domaću potražnju za električnom energijom, a Siemens Gamesa je sa najvećom turbinom za vetroelektrane na vodi na svetu oborio 24-časovni rekord u proizvodnji.

Potražnja u okviru elektroenergetskog sistema Grčke je 7. oktobra podmirivana samo iz obnovljivih izvora, objavio je operator sistema prenosa struje IPTO, poznat i kao Admie. Taj period je prvi put trajao pet sati bez prestanka. U jednom trenutku je aktivna snaga iz postrojenja za proizvodnju zelene energije na mreži dostigla rekord od 3,1 gigavata.

Proizvodnja zelene električne energije se 7. oktobra u jednom trenutku popela na 3,1 gigavat

IPTO-vi podaci su malo pre toga pokazali da je u prvih osam meseci ove godine iz obnovljivih izvora, i to ne računajući velike hidroelektrane, proizvedeno više struje nego iz fosilnih goriva – 13,23 prema 13,15 gigavat-sati. To se takođe prvi put desilo.

Siemens Gamesa je saopštio da je njegova vetroturbina SG 14-222 DD za postrojenja na vodi oborila svetski rekord u učinku. Taj proizvođač je prototip prošle godine instalirao u centru za testiranje u Esterildu u Danskoj, a najveća proizvodnja za 24 sata sada iznosi 359 megavat-sati. Kompanija je saopštila da je ta količina energije dovoljna da se električni automobil srednje veličine preveze 1,8 miliona kilometara.

Siemens Gamesa upravo instalira prototip još veće turbine

SG 14-222 DD je najjača vetroturbina na svetu u upotrebi. Projektovana je na nominalnih 14 megavata, ali može da razvije snagu i do 15.

Rotor mašine ima prečnik 222 metra, što znači da zahvata 3,9 hektara. RWE nabavlja ovaj model za svoju vetroelektranu Sofia od 1,4 gigavata u britanskim vodama, a dosad su najavljene nabavke za još tri takva projekta.

Inače, Siemens Gamesa već ima još veću vetroturbinu. Prečnik kod modela SG 14-236 je 236 metara, a zahvata se 4,35 hektara površine. U Esterildu je u toku instalacija prototipa.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

12. oktobar 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

12. oktobar 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

12. oktobar 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

12. oktobar 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.