OIE

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Foto: Adl252 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta u sklopu svog plana restrukturiranja. Uprava je saopštila da će se usredsrediti na segment vetroturbina za elektrane na vodi.

Svi glavni proizvođači vetroturbina u Evropi već neko vreme posluju s gubicima usled uzleta ulaznih troškova i logističkih izazova koji su se pojavili po uvođenju mera suzbijanja širenja virusa korona i zbog same pandemije. Siemens Gamesa, sa sedištem u Hamburgu, trpi posebno jake udarce u svom ogranku za opremu za vetroparkove na kopnu, pa se odlučio da troškove smanjuje i otpuštanjima.

Kompanija je objavila da će do fiskalne godine 2025. smanjiti broj zaposlenih na globalnom nivou za 2.900 i dodala da je to jedna od mera iz njenog strateškog programa Mistral, pokrenutog prošle godine. Cilj joj je da na dugi rok povrati profitabilnost i oformi „pojednostavljenu i ekonomičniju strukturu“.

„Da bi ostvario kompanijske projekcije rasta, Siemens Gamesa radi na jačanju specifičnih delova u okviru ključnih vodećih tržišta da bi kapitalizovao svoju jaku tržišnu poziciju u ofšoru, raste širom celokupnog lanca vrednosti i usmeren je na poslovni pristup zasnovan na projektima“, stoji u saopštenju.

Najviše se smanjuje ispostava u Danskoj

Siemens Gamesa je otkrio da će u Danskoj smanjiti broj zaposlenih za 800, u Nemačkoj za 300, u Španiji za 465, a u Velikoj Britaniji za 50. Detalji za sve zemlje u kojima će biti rezova biće utvrđeni prilikom predstojećih pregovora sa radničkim savetima, kažu u menadžmentu.

Većinski vlasnik Siemens Energy je u maju pokrenuo postupak potpunog preuzimanja

„Nikada nije lako doneti takvu odluku, ali sada je vreme za odlučne i neophodne poteze za preokret u kompaniji i da se obezbedi održiva budućnost. Treba da izgradimo jači i konkurentniji Siemens Gamesa da bismo osigurali svoju poziciju ključnog igrača u zelenoj energetskoj tranziciji“, izjavio je generalni direktor Johen Ajkholt.

Siemens Energy, koji kontroliše više od dve trećine te svoje zavisne firme, objavio je u maju da namerava da je preuzme u potpunosti.

Operateri vetroelektrana nemaju koristi od inflacije u domenu energenata

Kako je saopštio WindEurope, koji predstavlja više od četiri stotine preduzeća i asocijacija u ovoj industriji, sporost izdavanja dozvola zadržava tržište vetroturbina na polovini obima potrebnog da bi moglo da ispuni ciljeve iz plana REPowerEU Evropske unije. Neke zemlje čak dozvoljavaju negativne ponude na aukcijama, pa investitori tako treba da plate da bi izgradili vetropark, navela je ta organizacija u nedavnoj analizi.

„Više cene čelika i prevoza kao i zastoji u lancu snabdevanja podižu cene vetrogeneratora. Proizvođači moraju da apsorbuju te dodatne troškove, posebno u slučajevima kada njihovi ugovori s investitorima nisu indeksirani, s obzirom na vreme koje prođe od poručivanja vetroturbine i njene isporuke… Danas se skoro sve evropske vetroturbine proizvode u Evropi. Ali kineski proizvođači daju bolje cene nego evropska industrija i počinju da osvajaju porudžbine iz Evrope“, napomenuo je WindEurope.

Većina vetroparkova ima fiksni prihod, bilo preko ugovora proizašlog iz državne aukcije ili iz ugovora o otkupu struje (PPA) s nekim potrošačem energije. A neki su osigurali stabilnu cenu da bi se zaštitili od variranja cene na veleprodajnom tržištu. Takvi operateri vetroelektrana stoga nemaju koristi od porasta cena električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

artur Lorkowski co2 oporezivanje cbam energetska zajednica EU ETS

Lorkovski: Uvođenje sistema za naplatu emisija je uslov da izvoznici struje u EU izbegnu porez na CO2

30. septembar 2022. - Integracija tržišta i uvođenje sistema za trgovanje emisijama su uslovi da izvoznici struje u EU budu izuzeti od plaćanja poreza na ugljenik – CBAM-a

eps novi nadzorni odbor

Elektroprivreda Srbije dobila novi Nadzorni odbor: tri člana iz Norveške i četiri iz Srbije

30. septembar 2022. - Uskoro bi trebalo da bude raspisan i konkurs za izbor generalnog direktora, najavila je Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike

albanija republika srpska garancije porekla registri

Albanija i Republika Srpska aktivirale registre za garancije porekla

30. septembar 2022. - Albanija i Republika Srpska sada su se pridružile Srbiji kao jedine članice Energetske zajednice koje mogu da izdaju garancije porekla na Zapadnom Balkanu

Pocela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

Počela izgradnja prve agrosolarne elektrane u Hrvatskoj

30. septembar 2022. - Solida izgradnjom agrosolarne elektrane od 15 megavata uvodi koncepciju agrosolara u Hrvatskoj