OIE

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Foto: Adl252 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta u sklopu svog plana restrukturiranja. Uprava je saopštila da će se usredsrediti na segment vetroturbina za elektrane na vodi.

Svi glavni proizvođači vetroturbina u Evropi već neko vreme posluju s gubicima usled uzleta ulaznih troškova i logističkih izazova koji su se pojavili po uvođenju mera suzbijanja širenja virusa korona i zbog same pandemije. Siemens Gamesa, sa sedištem u Hamburgu, trpi posebno jake udarce u svom ogranku za opremu za vetroparkove na kopnu, pa se odlučio da troškove smanjuje i otpuštanjima.

Kompanija je objavila da će do fiskalne godine 2025. smanjiti broj zaposlenih na globalnom nivou za 2.900 i dodala da je to jedna od mera iz njenog strateškog programa Mistral, pokrenutog prošle godine. Cilj joj je da na dugi rok povrati profitabilnost i oformi „pojednostavljenu i ekonomičniju strukturu“.

„Da bi ostvario kompanijske projekcije rasta, Siemens Gamesa radi na jačanju specifičnih delova u okviru ključnih vodećih tržišta da bi kapitalizovao svoju jaku tržišnu poziciju u ofšoru, raste širom celokupnog lanca vrednosti i usmeren je na poslovni pristup zasnovan na projektima“, stoji u saopštenju.

Najviše se smanjuje ispostava u Danskoj

Siemens Gamesa je otkrio da će u Danskoj smanjiti broj zaposlenih za 800, u Nemačkoj za 300, u Španiji za 465, a u Velikoj Britaniji za 50. Detalji za sve zemlje u kojima će biti rezova biće utvrđeni prilikom predstojećih pregovora sa radničkim savetima, kažu u menadžmentu.

Većinski vlasnik Siemens Energy je u maju pokrenuo postupak potpunog preuzimanja

„Nikada nije lako doneti takvu odluku, ali sada je vreme za odlučne i neophodne poteze za preokret u kompaniji i da se obezbedi održiva budućnost. Treba da izgradimo jači i konkurentniji Siemens Gamesa da bismo osigurali svoju poziciju ključnog igrača u zelenoj energetskoj tranziciji“, izjavio je generalni direktor Johen Ajkholt.

Siemens Energy, koji kontroliše više od dve trećine te svoje zavisne firme, objavio je u maju da namerava da je preuzme u potpunosti.

Operateri vetroelektrana nemaju koristi od inflacije u domenu energenata

Kako je saopštio WindEurope, koji predstavlja više od četiri stotine preduzeća i asocijacija u ovoj industriji, sporost izdavanja dozvola zadržava tržište vetroturbina na polovini obima potrebnog da bi moglo da ispuni ciljeve iz plana REPowerEU Evropske unije. Neke zemlje čak dozvoljavaju negativne ponude na aukcijama, pa investitori tako treba da plate da bi izgradili vetropark, navela je ta organizacija u nedavnoj analizi.

„Više cene čelika i prevoza kao i zastoji u lancu snabdevanja podižu cene vetrogeneratora. Proizvođači moraju da apsorbuju te dodatne troškove, posebno u slučajevima kada njihovi ugovori s investitorima nisu indeksirani, s obzirom na vreme koje prođe od poručivanja vetroturbine i njene isporuke… Danas se skoro sve evropske vetroturbine proizvode u Evropi. Ali kineski proizvođači daju bolje cene nego evropska industrija i počinju da osvajaju porudžbine iz Evrope“, napomenuo je WindEurope.

Većina vetroparkova ima fiksni prihod, bilo preko ugovora proizašlog iz državne aukcije ili iz ugovora o otkupu struje (PPA) s nekim potrošačem energije. A neki su osigurali stabilnu cenu da bi se zaštitili od variranja cene na veleprodajnom tržištu. Takvi operateri vetroelektrana stoga nemaju koristi od porasta cena električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

30. septembar 2022. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

30. septembar 2022. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

30. septembar 2022. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom

hrvatska cena prikljucka elektrane oieh ivo milatic pula

Hrvatska konačno dobija odluku koju čekaju projekti vredni milijardu evra

30. septembar 2022. - Do 2030. Ivo Milatić očekuje da od 10,5 GW ukupnog kapaciteta za proizvodnju električne energije osam gigavata budu obnovljivi izvori