OIE

Proizvođač vetroturbina Siemens Gamesa otpušta 10 odsto zaposlenih

vetroturbina Siemens Gamesa otpusta 10 odsto zaposlenih

Foto: Adl252 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/legalcode

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

30.09.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Kašnjenja u isporukama i porast cena materijala doveli su kompaniju Siemens Gamesa u poziciju da gasi 2.900 radnih mesta u sklopu svog plana restrukturiranja. Uprava je saopštila da će se usredsrediti na segment vetroturbina za elektrane na vodi.

Svi glavni proizvođači vetroturbina u Evropi već neko vreme posluju s gubicima usled uzleta ulaznih troškova i logističkih izazova koji su se pojavili po uvođenju mera suzbijanja širenja virusa korona i zbog same pandemije. Siemens Gamesa, sa sedištem u Hamburgu, trpi posebno jake udarce u svom ogranku za opremu za vetroparkove na kopnu, pa se odlučio da troškove smanjuje i otpuštanjima.

Kompanija je objavila da će do fiskalne godine 2025. smanjiti broj zaposlenih na globalnom nivou za 2.900 i dodala da je to jedna od mera iz njenog strateškog programa Mistral, pokrenutog prošle godine. Cilj joj je da na dugi rok povrati profitabilnost i oformi „pojednostavljenu i ekonomičniju strukturu“.

„Da bi ostvario kompanijske projekcije rasta, Siemens Gamesa radi na jačanju specifičnih delova u okviru ključnih vodećih tržišta da bi kapitalizovao svoju jaku tržišnu poziciju u ofšoru, raste širom celokupnog lanca vrednosti i usmeren je na poslovni pristup zasnovan na projektima“, stoji u saopštenju.

Najviše se smanjuje ispostava u Danskoj

Siemens Gamesa je otkrio da će u Danskoj smanjiti broj zaposlenih za 800, u Nemačkoj za 300, u Španiji za 465, a u Velikoj Britaniji za 50. Detalji za sve zemlje u kojima će biti rezova biće utvrđeni prilikom predstojećih pregovora sa radničkim savetima, kažu u menadžmentu.

Većinski vlasnik Siemens Energy je u maju pokrenuo postupak potpunog preuzimanja

„Nikada nije lako doneti takvu odluku, ali sada je vreme za odlučne i neophodne poteze za preokret u kompaniji i da se obezbedi održiva budućnost. Treba da izgradimo jači i konkurentniji Siemens Gamesa da bismo osigurali svoju poziciju ključnog igrača u zelenoj energetskoj tranziciji“, izjavio je generalni direktor Johen Ajkholt.

Siemens Energy, koji kontroliše više od dve trećine te svoje zavisne firme, objavio je u maju da namerava da je preuzme u potpunosti.

Operateri vetroelektrana nemaju koristi od inflacije u domenu energenata

Kako je saopštio WindEurope, koji predstavlja više od četiri stotine preduzeća i asocijacija u ovoj industriji, sporost izdavanja dozvola zadržava tržište vetroturbina na polovini obima potrebnog da bi moglo da ispuni ciljeve iz plana REPowerEU Evropske unije. Neke zemlje čak dozvoljavaju negativne ponude na aukcijama, pa investitori tako treba da plate da bi izgradili vetropark, navela je ta organizacija u nedavnoj analizi.

„Više cene čelika i prevoza kao i zastoji u lancu snabdevanja podižu cene vetrogeneratora. Proizvođači moraju da apsorbuju te dodatne troškove, posebno u slučajevima kada njihovi ugovori s investitorima nisu indeksirani, s obzirom na vreme koje prođe od poručivanja vetroturbine i njene isporuke… Danas se skoro sve evropske vetroturbine proizvode u Evropi. Ali kineski proizvođači daju bolje cene nego evropska industrija i počinju da osvajaju porudžbine iz Evrope“, napomenuo je WindEurope.

Većina vetroparkova ima fiksni prihod, bilo preko ugovora proizašlog iz državne aukcije ili iz ugovora o otkupu struje (PPA) s nekim potrošačem energije. A neki su osigurali stabilnu cenu da bi se zaštitili od variranja cene na veleprodajnom tržištu. Takvi operateri vetroelektrana stoga nemaju koristi od porasta cena električne energije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

pravilnik sisteme skladistenje energije nevideni talas investicija u Turskoj

Novi pravilnik za sisteme za skladištenje energije pokrenuo neviđeni talas investicija u Turskoj

30. septembar 2022. - Regulatorna agencija EMRA je primila zahteve za 67,3 gigavata u projektima vetra i solara kombinovanih sa skladištenjem energije

Grcka medu najatraktivnijim svetskim trzistima za zelenu energiju RECAI

Grčka ostala među najatraktivnijim svetskim tržištima za zelenu energiju

30. septembar 2022. - EY je zadržao Grčku i Tursku u svom indeksu RECAI za najbolja tržišta u domenu energije iz obnovljivih izvora. Grčka je po jednom kriterijumu druga u svetu!

HERMANN Petr_intervju_Schneider Electric BGEN

Budućnost uspešnih firmi leži u njihovoj digitalnoj transformaciji

30. septembar 2022. - Digitalizacija menja sve zato što povezuje sve procese i obezbeđuje kompletan uvid u sve podatke,...

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

Srbija će se oslanjati na norvešku ekspertizu u razvoju energetskog sektora

30. septembar 2022. - Srbija je dobila konkretne zaključke od norveške firme Rystad i radićemo po njihovom uputstvu, poručio je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić