OIE

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Foto: Siemens Gamesa

Objavljeno

09.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.08.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Nemačka energetska kompanija RWE je u okviru svoje nedovršene vetroelektrane na vodi Kaskasi otpočela testiranje vetroturbine čije elise mogu u potpunosti da se recikliraju. To je prva primena ove tehnologije, koju je razvio Siemens Gamesa.

Došlo je do proboja na polju dugoročne održivosti vetroelektrana na vodi, jer je RWE u svom postrojenju Kaskasi u izgradnji prvi na svetu instalirao turbinu sa reciklabilnim elisama, saopštila je kompanija Siemens Gamesa.

„Dokazujemo, kao predvodnici ofšor revolucije, da smo posvećeni podizanju disruptivnih inovacija u tehnologiji na komercijalno održiv nivo brzinom koju zahteva klimatska kriza. Tehnologiju RecycleBlade Siemens Gamese doveli smo na tržište za samo deset meseci: od pokretanja u septembru 2021 do instaliranja u okviru RWE-ovog projekta Kaskasi u julu 2022“, izjavio je Marc Becker, generalni direktor kompanijije poslovne jedinice za ofšor – Siemens Gamesa Offshore Business Unit.

Deponije su pogrešno mesto za elise

Siemens Gamesa namerava da najkasnije 2040. proizvede turbine koje će moći u potpunosti da se recikliraju. I drugi veliki igrači u sektoru u poslednje vreme objavljuju ambiciozne planove za recikliranje lopatica i njihovo pretvaranje u energiju ili koristan materijal.

Postojeća rešenja za recikliranje kompozitnih materijala iz elisa još nisu dovoljno razvijena, široko dostupna niti isplativa

Budući da se vetroelektrane prve generacije već razmontiravaju, pohranjivanje toliko velikih elemenata u zemlju ili na zemlju donelo je ozbiljne izazove. Asocijacija WindEurope je prošle godine pozvala Evropsku komisiju da predloži zabranu odlaganja istrošenih elisa vetroturbina od 2025. godine.

A iako materijal nije toksičan, barem ne u kratkom roku, industrija pokušava da pronađe način za ponovnu upotrebu.

Standardni životni vek vetroelektrane na kopnu je 20 do 25 godina, a 85 do 90 odsto ukupne mase vetroturbine već može da se ponovo upotrebi. Najveći izazov su elise. Postoje tehnologije za recikliranje kompozitnih materijala iz lopatica, a sve više kompanija nudi te usluge, ali rešenja još nisu dovoljno razvijena, široko dostupna niti isplativa.

Od recikliranih elisa mogu da se prave drugi proizvodi

„To što na našoj vetrofarmi na moru Kaskasi testiramo prve reciklabilne elise za vetroturbine na svetu u operativnim uslovima jeste značajan korak u podizanju održivosti vetroturbina na sledeći nivo“, izjavio je Sven Utermöhlen, generalni direktor za vetroelektrane na moru u RWE Renewables.

Smola, fiberglas, drvo i druge komponente se razdvajaju potapanjem u blago kiselu supstanc

Lopatice su napravljene od kombinacije materijala potopljene u sintetičku smolu. Smola, fiberglas, drvo i druge komponente se razdvajaju potapanjem u blago kiselu supstancu. Zatim se mogu iskoristiti za nove proizvode, na primer kofere ili sanduke za ravne ekrane.

Reciklabilnim elisama će biti opremljen deo turbina na vetrofarmi na moru Kaskasi nemačkog energetskog giganta RWE-a. Dugačke su 81 metar. Smišljene su u Olborgu u Danskoj, proizvedene su u Halu u Velikoj Britaniji, a kućišta su došla iz Kukshavena u Nemačkoj.

Ta tehnologija je dostupna i za modele B108 od 108 metara, kojima ista kompanija oprema svoje vetroturbine 14-222 DD, kao i za B115 od 115 metara za turbine 14-236 DD.

Projekat snage 342 megavata nalazi se 35 kilometara severno od ostrva Heligoland u nemačkom delu Severnog mora. Imaće 38 turbina tipa 8.0-167 DD.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Neda Lazendić

Neda Lazendić – posvećenost, stručnost i liderstvo kao zaštitni znak predsedavajuće WISE Srbija mreže žena 

9. avgust 2022. - U svetu energetike, Neda Lazendić je primer posvećenosti, stručnosti i liderstva. Ona je direktorka kompanije Windvision i ima preko deset godina iskustva u sektoru obnovljivih izvora.

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

9. avgust 2022. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

9. avgust 2022. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

9. avgust 2022. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage