OIE

Projekat ZEBRA – prva vetroturbina koja može u potpunosti da se reciklira

Projekat ZEBRA - prva vetroturbina koja može u potpunosti da se reciklira

Foto: Zebra

Objavljeno

23.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Napravljen je prvi prototip lopatice vetroturbine koja u potpunosti može da se reciklira, kao rezultat istraživačkog projekta ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch). Lopatica od 62 metra predstavlja prekretnicu i pomak u industriji vetroturbina, ka cirkularnoj ekonomiji i industriji sa manje otpada.

Najveću termoplastičnu elisu na svetu proizveo je LM Wind Power, u vlasništvu kompanije General Electric, u fabrici u Ponferadi u Španiji. Reciklabilna elisa je dugačka 62 metra i napravljena je od termoplastične smole Elium firme Arkema i staklenim vlaknima koje je razvila kompanija Owens Corning.

Elisa je dugačka 62 metra i napravljena je od termoplastične smole u kombinaciji sa staklenim vlaknima visokih performansi

Istraživački projekat ZEBRA pokrenut je u septembru 2020. godine. Kako se navodi, cilj je bio da se ispita i demonstrira tehnička, ekonomska i ekološka relevantnost termoplastičnih lopatica vetroturbina u punom obimu i primene rešenja za eko-dizajn koja omogućavaju reciklažu.

Rešenja za industriju

„Ovim projektom rešavamo dva ključna izazova u industriji. S jedne strane, napredujemo u našoj viziji Zero Waste Blades sprečavanjem nastanka i recikliranjem proizvodnog otpada. S druge strane, podižemo mogućnost reciklaže lopatica na novi nivo: termoplastični kompozitni materijal na kraju veka trajanja lopatice ima visoku vrednost sam po sebi i može se lako koristiti u drugim industrijama kao  gradivno jedinjenje, ali takođe može da se depolimerizuje i da se smola ponovo koristi u proizvodnji novih lopatica“, kaže John Korsgaard iz LM Wind Powera.

Sečivo je napravljeno nakon što su partneri u konzorcijumu godinu dana razvijali materijal i testirali potkomponente. Projekat ZEBRA predvodio je francuski istraživački centar IRT Jules Verne, a okupio je industrijske kompanije Arkema, CANOE, Engie, LM Wind Power, Owens Corning i Suez.

Ispitivanja do kraja godine

Partneri na projektu rade na razvoju i optimizaciji proizvodnog procesa koristeći automatizaciju za smanjenje potrošnje energije i proizvodnog otpada. Testiranje prototipa u punom obimu počinje uskoro, a puna validacija metoda reciklaže zakazana je za 22. decembar, navode u projektu ZEBRA.

Sledeći koraci su reciklaža proizvodnog otpada, demontaža i reciklaža prototipa i analiza rezultata ispitivanja

LM Wind Power će raditi na ispitivanju životnog veka ovih struktura, kako bi se proverile performanse kompozitnog materijala za buduću održivu proizvodnju lopatica. Sledeći koraci su reciklaža proizvodnog otpada, demontaža i reciklaža prototipa i analiza rezultata ispitivanja.

Projekat traje do sledeće godine. Predstoje izazovi da se sektor energije vetra uvede u cirkularnu ekonomiju na održiv način, u skladu sa principima eko-dizajna, napominju u konzorcijumu okupljenom oko projekta ZEBRA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

kina energetska tranzicija

Kina na dobrom putu da dostigne klimatsku neutralnost do 2060.

23. mart 2022. - Kina ostvaruje ogroman napredak u nameri da smanji neto emisije na nulu, navodi se u izveštaju norveške konsultantske firme DNV

Atinska opstina Halandri solarnu energetsku zajednicu gradanima

Atinska Opština Halandri osniva solarnu energetsku zajednicu s građanima

23. mart 2022. - Opština Halandri je pozvala domaćinstva da se priključe njenoj energetskoj zajednici investiranjem do po 3,500 evra u solarnu elektranu

vukovar solarni paneli sunce nad vukovarom

Grad Vukovar solarnim panelima smanjio račun za struju za 90.000 evra

23. mart 2022. - Grad Vukovar instalirao je 12 solarnih elektrana, ukupne instalisane snage 863 kW, na javnim zgradama u svom vlasništvu

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

23. mart 2022. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.