OIE

Projekat ZEBRA – prva vetroturbina koja može u potpunosti da se reciklira

Projekat ZEBRA - prva vetroturbina koja može u potpunosti da se reciklira

Foto: Zebra

Objavljeno

23.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.03.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Napravljen je prvi prototip lopatice vetroturbine koja u potpunosti može da se reciklira, kao rezultat istraživačkog projekta ZEBRA (Zero wastE Blade ReseArch). Lopatica od 62 metra predstavlja prekretnicu i pomak u industriji vetroturbina, ka cirkularnoj ekonomiji i industriji sa manje otpada.

Najveću termoplastičnu elisu na svetu proizveo je LM Wind Power, u vlasništvu kompanije General Electric, u fabrici u Ponferadi u Španiji. Reciklabilna elisa je dugačka 62 metra i napravljena je od termoplastične smole Elium firme Arkema i staklenim vlaknima koje je razvila kompanija Owens Corning.

Elisa je dugačka 62 metra i napravljena je od termoplastične smole u kombinaciji sa staklenim vlaknima visokih performansi

Istraživački projekat ZEBRA pokrenut je u septembru 2020. godine. Kako se navodi, cilj je bio da se ispita i demonstrira tehnička, ekonomska i ekološka relevantnost termoplastičnih lopatica vetroturbina u punom obimu i primene rešenja za eko-dizajn koja omogućavaju reciklažu.

Rešenja za industriju

„Ovim projektom rešavamo dva ključna izazova u industriji. S jedne strane, napredujemo u našoj viziji Zero Waste Blades sprečavanjem nastanka i recikliranjem proizvodnog otpada. S druge strane, podižemo mogućnost reciklaže lopatica na novi nivo: termoplastični kompozitni materijal na kraju veka trajanja lopatice ima visoku vrednost sam po sebi i može se lako koristiti u drugim industrijama kao  gradivno jedinjenje, ali takođe može da se depolimerizuje i da se smola ponovo koristi u proizvodnji novih lopatica“, kaže John Korsgaard iz LM Wind Powera.

Sečivo je napravljeno nakon što su partneri u konzorcijumu godinu dana razvijali materijal i testirali potkomponente. Projekat ZEBRA predvodio je francuski istraživački centar IRT Jules Verne, a okupio je industrijske kompanije Arkema, CANOE, Engie, LM Wind Power, Owens Corning i Suez.

Ispitivanja do kraja godine

Partneri na projektu rade na razvoju i optimizaciji proizvodnog procesa koristeći automatizaciju za smanjenje potrošnje energije i proizvodnog otpada. Testiranje prototipa u punom obimu počinje uskoro, a puna validacija metoda reciklaže zakazana je za 22. decembar, navode u projektu ZEBRA.

Sledeći koraci su reciklaža proizvodnog otpada, demontaža i reciklaža prototipa i analiza rezultata ispitivanja

LM Wind Power će raditi na ispitivanju životnog veka ovih struktura, kako bi se proverile performanse kompozitnog materijala za buduću održivu proizvodnju lopatica. Sledeći koraci su reciklaža proizvodnog otpada, demontaža i reciklaža prototipa i analiza rezultata ispitivanja.

Projekat traje do sledeće godine. Predstoje izazovi da se sektor energije vetra uvede u cirkularnu ekonomiju na održiv način, u skladu sa principima eko-dizajna, napominju u konzorcijumu okupljenom oko projekta ZEBRA.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara

Srbija sprema aukcije za 50 MW solara, usvojene uredbe o balansiranju i premiji i fid-in tarifi

23. mart 2022. - Vlada Srbije odredila je kvotu za solar i definisala pravila u vezi sa balansiranjem i premijama i fid-in tarifama

Zakon o energetici izmene vlada srbije

Srbija menja Zakon o energetici: osniva se Republička komisija za energetske mreže

23. mart 2022. - Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici kojim se usklađuje nacionalno zakonodavstvo sa propisima EU

Abazovic Crna Gora 2030 energetski nezavisna

Abazović obećao da će Crna Gora 2030. postati energetski nezavisna

23. mart 2022. - Odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da njegova koalicija zalaže za to da Crna Gora 2030. postane energetski nezavisna.

Ovih 18 energetskih kompanija su među 50 najinovativnijih kompanija na svetu

Ovih 18 energetskih kompanija je među 50 najinovativnijih na svetu

23. mart 2022. - Svedoci smo četvrte tehnološke revolucije – inovacije nikada nisu bile važnije. BCG je objavio listu 50 najinovativnijih kompanija na svetu.