OIE

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Erich Westendarp from Pixabay

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.09.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark Kaskasi na Severnom moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju, zahvaljujući smoli koja može da se izdvoji na kraju životnog veka mašine.

Prve reciklabilne elise za vetroturbine na svetu spremne su za početak komercijalne upotrebe za vetroparkove na vodi. Siemens Gamesa Renewable Energy ih je proizveo u svojoj fabrici u Olborgu u Danskoj i dogovorio se sa RWE-om da ih montira u njenom pogonu Kaskasi u Severnom moru.

Ta vetroelektrana na vodi treba da počne da proizvodi struju sledeće godine, a učinak turbina s lopaticama napravljenim pomoću nove vrste smole biće praćen, stoji u objavi. Elise se sastoje od više materijala koji se učvršćuju smolom da bi struktura bila jaka, fleksibilna i male mase. Nova tehnologija omogućava da se smola rastvori u zagrejanoj, blago kiseloj supstanci i izdvoji za dalje korišćenje, a tako mogu da se izvuku i ostali materijali.

Pohranjivanje na deponijama zauzima prostor, a materijal ostaje neiskorišćen

Prvih šest reciklabilnih turbina imaju dužinu 81 metar. Budući da se prave od fiberglasa, tim komponentama je najteže naći ponovnu upotrebu od svih delova vetrenjače. Dosadašnje tehnologije nisu dovoljno zrele, široko dostupne niti isplative.

Dosadašnje tehnologije recikliranja nisu dovoljno zrele, široko dostupne niti isplative

Budući da se vetroelektrane prve generacije već razmontiravaju, pohranjivanje toliko velikih elemenata je donelo ozbiljne izazove. A iako materijal nije toksičan, barem ne u kratkom roku, industrija pokušava da pronađe način za ponovnu upotrebu.

WindEurope je pozvao Evropsku komisiju da predloži uvođenje zabrane odlaganja istrošenih elisa vetroturbina od 2025. godine.

Dužina lopatica iz svih projekata vetroelektrana na vodi očekivanih do 2050. dostići će preko 22.000 kilometara, a njihova masa će iznositi deset miliona tona, kažu u Siemens Gamesi.

U pripremi su projekti s kompanijama EDF Renewables, wpd

„Odmah se moramo pozabaviti klimatskom krizom i to na holistički način. U pionirskom pristupu cirkularnosti kod vetra – gde elementi doprinose cirkularnoj ekonomiji u industriji vetra – došli smo do veoma važne prekretnice za društvo koje u srži nosi brigu za životnu sredinu“, izjavio je generalni direktor kompanije Siemens Gamesa Andreas Nauen.

Taj špansko-nemački proizvođač vetroturbina radi sa firmama EDF Renewables i wpd na mogućnosti upotrebe više kompleta novih lopatica u izgradnji njihovih budućih vetroelektrana na vodi.

Siemens Gamesa namerava da najkasnije 2040. učini svoje turbine potpuno reciklabilnim, kao i njegov konkurent Vestas.

General Electric je uspostavio partnerstva s kompanijama Veolia North America (VNA) iz Sjedinjenih Država, Neowa iz Nemačke i LafargeHolcim, jednim od najvećih proizvođača cementa na svetu. Ørsted, najveća energetska kompanija u Danskoj, obavezala se u junu da će „ponovo upotrebljavati, reciklirati ili potpuno upotrebljavati“ sve svoje elise.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Severna Makedonija novu vladu energetike Sanja Bozinovska

Severna Makedonija ima novu vladu – resor energetike preuzela Sanja Božinovska

8. septembar 2021. - U vladi premijera Hristijana Mickoskog, konsultantkinja za energetiku Sanja Božinovska je izabrana za ministarku energetike, rudarstva i mineralnih sirovina

kineski-norinco-zeli-da-preuzme-projekat-solarne-elektrane-od-125-mw-u-bih

Kineski Norinco želi da preuzme projekat solarne elektrane od 125 MW u BiH

8. septembar 2021. - Norinco International planira da kupi 80% firme Aurora Solar, koja je dobila koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 125 MW kod Stoca

Emisije-iz-energetike-i-upotreba-fosilnih-goriva-obaraju-rekorde

Emisije iz energetike i upotreba fosilnih goriva obaraju rekorde

8. septembar 2021. - Svetske emisije iz energetskog sektora su 2023. porasle 2% i prvi put premašile 40 gigatona CO2 na godišnjem nivou

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

8. septembar 2021. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije