Električna energija

Severnomakedonski MEPSO demantovao glasine o prodaji grčkoj kompaniji IPTO

Severnomakedonski MEPSO demantovao glasine prodaji grckoj kompaniji IPTO

Foto: Oto Zapletal from Pixabay

Objavljeno

27.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2023.

Komentari

0

Podeli

MEPSO, operator sistema prenosa električne energije u Severnoj Makedoniji, tvrdi da nisu istiniti novinski izveštaji da bi svom grčkom pandanu, kompaniji IPTO, mogao da proda udeo u vlasništvu. Bez obzira na to, i IPTO i drugi veliki igrači u sektoru energetike u toj zemlji, uključujući nacionalnu elektroprivredu PPC, krenuli su u pohod po Balkanu u akvizicije kao i druge poslovne poduhvate.

Baš kada se, početkom ovog meseca, grčki operator sistema prenosa električne energije spremao da objavi da preuzima glavnu ulogu u vođenju projekta interkonekcije svoje mreže sa Kiprom i Izraelom, pojavila se informacija da kreće i u ekspanziju na Zapadnom Balkanu. Kako je prenela redakcija Energypress iz Grčke, pozivajući se na svoje neimenovane izvore iz Severne Makedonije, IPTO (u Grčkoj poznat i kao Admie) radio je na preuzimanju svog pandana u toj susednoj zemlji.

MEPSO, zadužen za upravljanje severnomakedonskom prenosnom mrežom, upravo je demantovao tu tvrdnju. Reagovao je nakon što je to postalo unutrašnje političko pitanje. Naime, najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE optužila je vladu premijera Dimitra Kovačevskog da navedenim pregovorima o takvoj transakciji ugrožava energetsku nezavisnost zemlje.

Između ostalog, ova politička organizacija je istakla da kineski State Grid Corp. drži 24 odsto vlasništva u IPTO-u.

IPTO-u je za prekograničnu investiciju neophodna vladina podrška

U članku kojim je otvoreno pomenuto pitanje navedeno je da je grčki operator prenosnog sistema (TSO) predložio kupovinu dela kompanije MEPSO i da je to podržala Vlada Severne Makedonije, kao i Sjedinjene Države. Takav sporazum bi IPTO-u poslužio kao osnova za ekspanziju u regionu, stoji u izveštaju.

Navedena medijska kuća je dalje protumačila da bi grčka kompanija ovako mogla direktno da ulaže u vodove za interkonekciju Severne Makedonije sa susedima. Inače, dve firme sarađuju na unapređenju prenosne veze Meliti-Bitolj.

Severna Makedonija je uporište grčkih kompanija za prodor u unutrašnjost Balkana

IPTO je preuzeo 25 odsto i stupio na čelo projekta EuroAsia Interconnector krajem juna, kada je bio u zastoju i zaostatku za rokovima za dobijanje odobrenih grantova iz Evropske unije.

I druge velike energetske kompanije na njegovom domaćem tržištu gledaju van po pogledu širenja poslovanja, a pogotovo im je zanimljiva Jugoistočna Evropa. Public Power Corp, skraćeno PPC, kojeg vlada kontroliše preko manjinskog udela u vlasništvu, upravo je dovršio preuzimanje svih Enelovih aktivnosti u Rumuniji. Posebno treba pomenuti da ta elektroprivreda predvodi konzorcijum koji je izabran da izgradi Čebren, prvu reverzibilnu hidroelektranu u zemlji.

HELLENiQ Energy, bivši Hellenic Petroleum, nedavno je uspostavio uporište u Rumuniji i ušao na tržište energije iz obnovljivih izvora na Kipru.

Državni IPTO ima zadatak da Grčku učini globalno važnim čvorištem za prenos električne energije, sa pipcima koji će se protezati od Saudijske Arabije do Poljske. U međuvremenu mora da pravi ili jača interkonekcije sa celokupnim susedstvom, ali i sa vlastitim izolovanim ostrvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Zapadni Balkan tesan rok za spajanje trzista elektricne energije

Zapadni Balkan ima tesan rok za spajanje tržišta električne energije

27. oktobar 2023. - Spajanje tržišta je prvi zadatak u energetskoj tranziciji i uslov za izuzeće od CBAM-a, naveli su panelisti na Beogradskom energetskom forumu

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

Crna Gora ima potencijal za gradnju vetroelektrana na moru snage 2.300 MW

27. oktobar 2023. - Studiju o potencijalu uradili su Miloš Bogdanović iz Kotora i profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru Špiro Ivošević

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

27. oktobar 2023. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

27. oktobar 2023. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova