Električna energija

Severnomakedonski MEPSO demantovao glasine o prodaji grčkoj kompaniji IPTO

Severnomakedonski MEPSO demantovao glasine prodaji grckoj kompaniji IPTO

Foto: Oto Zapletal from Pixabay

Objavljeno

27.10.2023.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

27.10.2023.

Komentari

0

Podeli

MEPSO, operator sistema prenosa električne energije u Severnoj Makedoniji, tvrdi da nisu istiniti novinski izveštaji da bi svom grčkom pandanu, kompaniji IPTO, mogao da proda udeo u vlasništvu. Bez obzira na to, i IPTO i drugi veliki igrači u sektoru energetike u toj zemlji, uključujući nacionalnu elektroprivredu PPC, krenuli su u pohod po Balkanu u akvizicije kao i druge poslovne poduhvate.

Baš kada se, početkom ovog meseca, grčki operator sistema prenosa električne energije spremao da objavi da preuzima glavnu ulogu u vođenju projekta interkonekcije svoje mreže sa Kiprom i Izraelom, pojavila se informacija da kreće i u ekspanziju na Zapadnom Balkanu. Kako je prenela redakcija Energypress iz Grčke, pozivajući se na svoje neimenovane izvore iz Severne Makedonije, IPTO (u Grčkoj poznat i kao Admie) radio je na preuzimanju svog pandana u toj susednoj zemlji.

MEPSO, zadužen za upravljanje severnomakedonskom prenosnom mrežom, upravo je demantovao tu tvrdnju. Reagovao je nakon što je to postalo unutrašnje političko pitanje. Naime, najveća opoziciona partija VMRO-DPMNE optužila je vladu premijera Dimitra Kovačevskog da navedenim pregovorima o takvoj transakciji ugrožava energetsku nezavisnost zemlje.

Između ostalog, ova politička organizacija je istakla da kineski State Grid Corp. drži 24 odsto vlasništva u IPTO-u.

IPTO-u je za prekograničnu investiciju neophodna vladina podrška

U članku kojim je otvoreno pomenuto pitanje navedeno je da je grčki operator prenosnog sistema (TSO) predložio kupovinu dela kompanije MEPSO i da je to podržala Vlada Severne Makedonije, kao i Sjedinjene Države. Takav sporazum bi IPTO-u poslužio kao osnova za ekspanziju u regionu, stoji u izveštaju.

Navedena medijska kuća je dalje protumačila da bi grčka kompanija ovako mogla direktno da ulaže u vodove za interkonekciju Severne Makedonije sa susedima. Inače, dve firme sarađuju na unapređenju prenosne veze Meliti-Bitolj.

Severna Makedonija je uporište grčkih kompanija za prodor u unutrašnjost Balkana

IPTO je preuzeo 25 odsto i stupio na čelo projekta EuroAsia Interconnector krajem juna, kada je bio u zastoju i zaostatku za rokovima za dobijanje odobrenih grantova iz Evropske unije.

I druge velike energetske kompanije na njegovom domaćem tržištu gledaju van po pogledu širenja poslovanja, a pogotovo im je zanimljiva Jugoistočna Evropa. Public Power Corp, skraćeno PPC, kojeg vlada kontroliše preko manjinskog udela u vlasništvu, upravo je dovršio preuzimanje svih Enelovih aktivnosti u Rumuniji. Posebno treba pomenuti da ta elektroprivreda predvodi konzorcijum koji je izabran da izgradi Čebren, prvu reverzibilnu hidroelektranu u zemlji.

HELLENiQ Energy, bivši Hellenic Petroleum, nedavno je uspostavio uporište u Rumuniji i ušao na tržište energije iz obnovljivih izvora na Kipru.

Državni IPTO ima zadatak da Grčku učini globalno važnim čvorištem za prenos električne energije, sa pipcima koji će se protezati od Saudijske Arabije do Poljske. U međuvremenu mora da pravi ili jača interkonekcije sa celokupnim susedstvom, ali i sa vlastitim izolovanim ostrvima.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

27. oktobar 2023. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

27. oktobar 2023. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

27. oktobar 2023. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

27. oktobar 2023. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji