Električna energija

EU će za podvodnu interkonekciju između Grčke i Kipra dati 657 miliona evra

EU podvodnu interkonekciju Grcke Kipra 657 miliona EuroAsia

Foto: EuroAsia Interconnector

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

EU je odlučila da podrži postavljanje podmorskog strujnog kabla od Kipra do grčkog ostrva Krita sa 657 miliona evra. Ta veza je deo projekta EuroAsia Interconnector za priključivanje Izraela na evropsku prenosnu mrežu.

Države članice Evropske unije su dale zeleno svetlo predlogu Evropske komisije za grant od 1,04 milijarde evra za četiri prekogranična projekta energetske infrastrukture i jednu studiju. Najveći deo, 657 miliona, ići će za planirani podvodni kabl između Kipra i Krita, najvećeg ostrva u Grčkoj.

Izvršno telo EU je saopštilo da očekuje da će formalnu odluku doneti narednih nedelja. Sredstva će biti odobrena kroz mehanizam Connecting Europe Facility (CEF) za transevropske energetske mreže, u koji ulaze projekti od zajedničkog interesa ili PCI.

Završetak energetske izolovanosti Kipra

„Poslednjih meseci smo se podsetili koliko je ključno dobro integrisano energetsko tržište EU da se obezbede priuštivi energenti i sigurnost snabdevanja, kao i zelena energetska tranzicija… Želim posebno da istaknem EuroAsia Interconnector što će dovesti do prekidanja energetske izolacije Kipra i povezati ga s ostatkom Evrope“, istakla je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Osim toga, Kipar je za poduhvat odvojio sto miliona evra iz svog Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Vrednost čitavog EuroAsia Interconnectora je procenjena na skoro 1,6 milijardi evra.

Vrednost čitavog EuroAsia Interconnectora je procenjena na skoro 1,6 milijardi evra.

Grant EU je namenjen za instaliranje dvosmerne veze između prenosnih mreža Kipra i Grčke. Sa svojih 898 kilometara podvodnih kablova na dubini do 3.000 metara ona će postaviti svetske rekorde među projektima svoje vrste, naglasili su komesari.

Zamisao je da se Krit, Izrael i Kipar povežu podmorskim kablovima za jednosmernu struju, sa visokonaponskim (HVDC) konvertorskim stanicama na svakoj spojnoj tački. U planu je interkonektor ukupnog kapaciteta jednog gigavata, uz mogućnost da se udvostruči. Predviđena je ukupna dužina od 1.208 kilometara.

Početak radova je zakazan za ovu godinu, uz ambiciju da se oni okončaju 2025 i da se kabl do polovine 2026. pusti pod napon. Međutim, na veb stranici projekta i dalje stoji da je planirano da se oba kraka – od Krita do Kipra i od Kipra do Izraela – završe do decembra sledeće godine.

Turska je u martu protestovala protiv EuroAsia Interconnectora, uz obrazloženje da bi on prolazio kroz njen epikontinentalni pojas i da nikakvi radovi ne mogu da krenu bez njene dozvole.

Grčka, Kipar žele zasebne podmorske strujne veze s Egiptom

Grčka je već završila prvu od dve planirane strujne veze Krita s kopnenim delom zemlje. U razvoju su i projekti za podmorske električne kablove od Egipta do Kipra (EuroAfrica Interconnector) i od Egipta do Grčke.

U okviru CEF-a, EU je izdvojila 170 miliona evra za drugu fazu projekta Baltic Synchronisation: jačanja mreže u Poljskoj i unapređivanja prenosne infrastrukture u Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Kroz pomenuti mehanizam će sa 127 miliona biti podržana i Aurora, treći dalekovod između Švedske i Finske.

Za povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa Chiren u Bugarskoj određeno je 78 miliona evra. Preostala četiri miliona su za studiju za drugu fazu poduhvata Northern Lights u Norveškoj za transport ugljen-dioksida i privremeno skladištenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Panorama-Grude0-Hercegovina-web

Norvežani grade prvu veliku solarnu elektranu u BiH

27 маја 2022 - Posle više najava domaćih i stranih firmi da će investirati u solarnu energiju, u Bosni...

srbija madjarska mali sijarto gas dalekovod saradnja energetska kriza

Mađarska i Srbija dogovorile jačanje energetske saradnje

26 маја 2022 - Dve zemlje planiraju da ojačaju energetske veze kako bi obezbedile stabilno snabdevanje energijom u vremenu energetske krize

garancije porekla energetska zajednica registri trgovina

Sve je spremno da zemlje Energetske zajednice izdaju garancije porekla

26 маја 2022 - Potrebno je da nacionalna izdavačka tela potpišu ugovore o korišćenju registara sa specijalizovanom firmom Grexel, kaže Naida Taso

DEM, Petrol, Nafta Lendava geotermalna elektrana iscrpljeno nalaziste nafte i gasa

Slovenci započinju pilot projekat geotermalne elektrane na napuštenim bušotinama nafte i gasa

25 маја 2022 - Inovativnost projekta ogleda se u tome što će se koristiti geotermalna gravitaciona toplotna cev - tehnologija koju je patentirala Slovenija