Električna energija

EU će za podvodnu interkonekciju između Grčke i Kipra dati 657 miliona evra

EU podvodnu interkonekciju Grcke Kipra 657 miliona EuroAsia

Foto: EuroAsia Interconnector

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

28.01.2022.

Država

Komentari

0

Podeli

EU je odlučila da podrži postavljanje podmorskog strujnog kabla od Kipra do grčkog ostrva Krita sa 657 miliona evra. Ta veza je deo projekta EuroAsia Interconnector za priključivanje Izraela na evropsku prenosnu mrežu.

Države članice Evropske unije su dale zeleno svetlo predlogu Evropske komisije za grant od 1,04 milijarde evra za četiri prekogranična projekta energetske infrastrukture i jednu studiju. Najveći deo, 657 miliona, ići će za planirani podvodni kabl između Kipra i Krita, najvećeg ostrva u Grčkoj.

Izvršno telo EU je saopštilo da očekuje da će formalnu odluku doneti narednih nedelja. Sredstva će biti odobrena kroz mehanizam Connecting Europe Facility (CEF) za transevropske energetske mreže, u koji ulaze projekti od zajedničkog interesa ili PCI.

Završetak energetske izolovanosti Kipra

„Poslednjih meseci smo se podsetili koliko je ključno dobro integrisano energetsko tržište EU da se obezbede priuštivi energenti i sigurnost snabdevanja, kao i zelena energetska tranzicija… Želim posebno da istaknem EuroAsia Interconnector što će dovesti do prekidanja energetske izolacije Kipra i povezati ga s ostatkom Evrope“, istakla je evropska komesarka za energetiku Kadri Simson.

Osim toga, Kipar je za poduhvat odvojio sto miliona evra iz svog Nacionalnog plana za oporavak i otpornost. Vrednost čitavog EuroAsia Interconnectora je procenjena na skoro 1,6 milijardi evra.

Vrednost čitavog EuroAsia Interconnectora je procenjena na skoro 1,6 milijardi evra.

Grant EU je namenjen za instaliranje dvosmerne veze između prenosnih mreža Kipra i Grčke. Sa svojih 898 kilometara podvodnih kablova na dubini do 3.000 metara ona će postaviti svetske rekorde među projektima svoje vrste, naglasili su komesari.

Zamisao je da se Krit, Izrael i Kipar povežu podmorskim kablovima za jednosmernu struju, sa visokonaponskim (HVDC) konvertorskim stanicama na svakoj spojnoj tački. U planu je interkonektor ukupnog kapaciteta jednog gigavata, uz mogućnost da se udvostruči. Predviđena je ukupna dužina od 1.208 kilometara.

Početak radova je zakazan za ovu godinu, uz ambiciju da se oni okončaju 2025 i da se kabl do polovine 2026. pusti pod napon. Međutim, na veb stranici projekta i dalje stoji da je planirano da se oba kraka – od Krita do Kipra i od Kipra do Izraela – završe do decembra sledeće godine.

Turska je u martu protestovala protiv EuroAsia Interconnectora, uz obrazloženje da bi on prolazio kroz njen epikontinentalni pojas i da nikakvi radovi ne mogu da krenu bez njene dozvole.

Grčka, Kipar žele zasebne podmorske strujne veze s Egiptom

Grčka je već završila prvu od dve planirane strujne veze Krita s kopnenim delom zemlje. U razvoju su i projekti za podmorske električne kablove od Egipta do Kipra (EuroAfrica Interconnector) i od Egipta do Grčke.

U okviru CEF-a, EU je izdvojila 170 miliona evra za drugu fazu projekta Baltic Synchronisation: jačanja mreže u Poljskoj i unapređivanja prenosne infrastrukture u Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Kroz pomenuti mehanizam će sa 127 miliona biti podržana i Aurora, treći dalekovod između Švedske i Finske.

Za povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa Chiren u Bugarskoj određeno je 78 miliona evra. Preostala četiri miliona su za studiju za drugu fazu poduhvata Northern Lights u Norveškoj za transport ugljen-dioksida i privremeno skladištenje.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solari 5000+ prosiruje se i na ugradnju energetski efikasne stolarije

Projekat Solari 5000+ biće proširen na ugradnju energetski efikasne stolarije

28. januar 2022. - Eletroprivreda Crne Gore predlaže proširenje portfolija projekta Solari 5000+ na ugradnju energetski efikasne stolarije

Srbija-studiju-mogucnosti-izgradnje-nuklearnih-elektrana

Srbija naručuje studiju o mogućnosti izgradnje nuklearnih elektrana

28. januar 2022. - Ministarstvo prima prijave konsultanata za sprovođenje analize tehnologija za nuklearnu energiju uključujući male modularne reaktore

Masdar-3-2-milijarde-kupi-grcku-kompaniju-Terna-Energy

Masdar spremio 3,2 milijarde evra da kupi grčku kompaniju Terna Energy

28. januar 2022. - Masdar iz UAE kreće u ekspanziju u Grčkoj i Evropi preuzimanjem kompanije Terna Energy za 2,4 milijarde evra, odnosno 3,2 milijarde uključujući dugove i još neke stavke

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije izolacije fasade solarne panele

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade i solarne panele

28. januar 2022. - U Sremskoj Mitrovici je održana prva od 12 tribina 'Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije, izolacije, fasade, solarne panele?'