Električna energija

Energy Vault u Kini dovršava prvi gravitacioni sistem za skladištenje energije na svetu

Energy Vault završava prvi svetski gravitacioni sistem za skladištenje energije u Kini

Foto: Energy Vault

Objavljeno

04.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energy Vault Holdings i njegovi partneri Atlas Renewable i China Tianying objavili su da su postepeno počeli da puštaju u rad prvi svetski gravitacioni sistem za skladištenje energije – EVx. Nedaleko je od Šangaja, pored jedne vetroelektrane. Kompanije su najavile da će postrojenje povezati na mrežu u četvrtom kvartalu.

Energy Vault ima nov pristup skladištenju energije. Njegova rešenja se zasnivaju na osnovnim principima gravitacije i potencijalne energije. Platforma EVx je zasnovana na mehaničkom procesu podizanja i spuštanja blokova od kompozitnih materijala za skladištenje i ponovnu proizvodnju električne energije.

Kompanija je u Kini izgradila postrojenje od grupe tornjeva poslaganih jedan pored drugog, a u svakom je balast. Višak električne energije iz obnovljivih izvora se koristi za podizanje blokova, što stvara potencijalnu energiju. Kada je to potrebno, teret se ispušta i elektromotori proizvode struju.

Prvo gravitaciono skladištenje na tržištu

Projekat je izveden za kompaniju China Tianying Group (CNTY), koja je sklopila ugovor sa državnim gigantom State Grid Corp. of China, glavnim operaterom elektroenergetske mreže u zemlji. Novi pogon je prvi na svetu koji na komercijalnom nivou može da balansira mrežu pomoću gravitacije, saopštio je Energy Vault.

Materijal za blokove je jeftin

China Tianying Group preko svoje firme za upravljanje otpadom ima pristup jeftinim materijalima poput rudničke jalovine i pepela od uglja. Energy Vault, koji je u februaru izašao na Njujoršku berzu akcija, naveo je da blokovi mogu da se prave i od zemlje sa gradilišta gravitacionog sistema za skladištenje energije ili, na primer, fiberglasa iz elisa sa iskorišćenih vetroturbina.

Energy Vault razvija gravitacione baterije koje dugo rade u punoj snazi

Ciklusom punjenja i pražnjenja upravljaju kompjuterski sistemi i softver za mašinski vid. Ova nova vrsta baterijskog sistema može da u punoj snazi radi do četiri sata – operativna snaga mu je 25 megavata, s kapacitetom od stotinu megavat-sati.

Kompanija očekuje da će uspeti da efikasnost EVx sistema prebaci iznad 80 odsto

Inženjeri iz Energy Vaulta tvrde da će u narednim poduhvatima moći da dostignu 12 sati i više gigavat-sati kapaciteta po postrojenju. Štaviše, kompanija očekuje da će podići efikasnost na preko 80 odsto, odnosno da može da povrati četiri petine uložene električne energije. To bi njenu tehnologiju učinilo konkurentnom u areni sa drugim rešenjima za dugotrajno otpuštanje skladištene energije u punoj snazi: reverzibilnim hidroelektranama, pogonima s kompresovanim vazduhom i protočnim baterijama.

Demonstrativni projekat instaliran 2020. godine u Švajcarskoj postigao je efikasnost od 75 procenata.

Posao u Kini udvadesetostručen

Investitori očekuju da će EVx sistem u Rudongu u provinciji Đangsu, u blizini Šangaja. povezati na mrežu u četvrtom tromesečju. Lokacija je pored jedne vetroelektrane i dalekovoda.

Energy Vault, čije je sedište u Luganu u Švajcarskoj, objavio je u septembru da će u Kini postaviti još pet gravitacionih sistema za skladištenje energije tipa EVx, ukupnog kapaciteta dva gigavat-sata. Partneri su mu Atlas Renewable, koji je i deoničar kompanije, zatim kineska nevladina organizacija EIPC i China Tianying, čija su osnovna delatnost telekomunikacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarni paneli iznad kanala za navodnjavanje, resenje Indijanske zajednice reke Hila

Indijanska zajednica u Arizoni pokriva kanale za navodnjavanje solarnim panelima

4. avgust 2023. - Kako bi smanjila isparavanje vode, uprava rezervata Indijanska zajednica reke Hila je odlučila da postavi solarne panele iznad kanala za navodnjavanje

HEP EL TO zagreb blok l pokretanje

HEP pokrenuo novi blok u kogeneracijskoj Elektrani-toplani Zagreb

4. avgust 2023. - Novi blok je HEP-ova najveća investicija u nove proizvodne objekte u poslednjih deset godina, a zameniće zastarele blokove i smanjiti emisije

aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlasic

Ponovo aktuelizovani projekti dve vetroelektrane na planini Vlašić

4. avgust 2023. - Planirani kapacitet za VP Energokul je 200 megavata, a za VE Vlašić 50 megavata. Obe lokacije su na planini Vlašić u centralnoj Bosni.

reset lazna haoticna dekarbonizacija analiza zapadni balkan kusljugic miljevic rajakovic

Analiza politika EU za dekarbonizaciju Zapadnog Balkana: Ako se nešto ne promeni nastaviće se haotična dekarbonizacija

4. avgust 2023. - Analiza Haotična i lažna dekarbonizacija elektroenergetskih sektora na Zapadnom Balkanu je rezultat istraživanja u kojem je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz regiona