Električna energija

Energy Vault u Kini dovršava prvi gravitacioni sistem za skladištenje energije na svetu

Energy Vault završava prvi svetski gravitacioni sistem za skladištenje energije u Kini

Foto: Energy Vault

Objavljeno

04.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.08.2023.

Država

Komentari

0

Podeli

Energy Vault Holdings i njegovi partneri Atlas Renewable i China Tianying objavili su da su postepeno počeli da puštaju u rad prvi svetski gravitacioni sistem za skladištenje energije – EVx. Nedaleko je od Šangaja, pored jedne vetroelektrane. Kompanije su najavile da će postrojenje povezati na mrežu u četvrtom kvartalu.

Energy Vault ima nov pristup skladištenju energije. Njegova rešenja se zasnivaju na osnovnim principima gravitacije i potencijalne energije. Platforma EVx je zasnovana na mehaničkom procesu podizanja i spuštanja blokova od kompozitnih materijala za skladištenje i ponovnu proizvodnju električne energije.

Kompanija je u Kini izgradila postrojenje od grupe tornjeva poslaganih jedan pored drugog, a u svakom je balast. Višak električne energije iz obnovljivih izvora se koristi za podizanje blokova, što stvara potencijalnu energiju. Kada je to potrebno, teret se ispušta i elektromotori proizvode struju.

Prvo gravitaciono skladištenje na tržištu

Projekat je izveden za kompaniju China Tianying Group (CNTY), koja je sklopila ugovor sa državnim gigantom State Grid Corp. of China, glavnim operaterom elektroenergetske mreže u zemlji. Novi pogon je prvi na svetu koji na komercijalnom nivou može da balansira mrežu pomoću gravitacije, saopštio je Energy Vault.

Materijal za blokove je jeftin

China Tianying Group preko svoje firme za upravljanje otpadom ima pristup jeftinim materijalima poput rudničke jalovine i pepela od uglja. Energy Vault, koji je u februaru izašao na Njujoršku berzu akcija, naveo je da blokovi mogu da se prave i od zemlje sa gradilišta gravitacionog sistema za skladištenje energije ili, na primer, fiberglasa iz elisa sa iskorišćenih vetroturbina.

Energy Vault razvija gravitacione baterije koje dugo rade u punoj snazi

Ciklusom punjenja i pražnjenja upravljaju kompjuterski sistemi i softver za mašinski vid. Ova nova vrsta baterijskog sistema može da u punoj snazi radi do četiri sata – operativna snaga mu je 25 megavata, s kapacitetom od stotinu megavat-sati.

Kompanija očekuje da će uspeti da efikasnost EVx sistema prebaci iznad 80 odsto

Inženjeri iz Energy Vaulta tvrde da će u narednim poduhvatima moći da dostignu 12 sati i više gigavat-sati kapaciteta po postrojenju. Štaviše, kompanija očekuje da će podići efikasnost na preko 80 odsto, odnosno da može da povrati četiri petine uložene električne energije. To bi njenu tehnologiju učinilo konkurentnom u areni sa drugim rešenjima za dugotrajno otpuštanje skladištene energije u punoj snazi: reverzibilnim hidroelektranama, pogonima s kompresovanim vazduhom i protočnim baterijama.

Demonstrativni projekat instaliran 2020. godine u Švajcarskoj postigao je efikasnost od 75 procenata.

Posao u Kini udvadesetostručen

Investitori očekuju da će EVx sistem u Rudongu u provinciji Đangsu, u blizini Šangaja. povezati na mrežu u četvrtom tromesečju. Lokacija je pored jedne vetroelektrane i dalekovoda.

Energy Vault, čije je sedište u Luganu u Švajcarskoj, objavio je u septembru da će u Kini postaviti još pet gravitacionih sistema za skladištenje energije tipa EVx, ukupnog kapaciteta dva gigavat-sata. Partneri su mu Atlas Renewable, koji je i deoničar kompanije, zatim kineska nevladina organizacija EIPC i China Tianying, čija su osnovna delatnost telekomunikacije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

dusan zivkovic eps direktor elektroprivreda srbije

Dušan Živković imenovan za generalnog direktora EPS-a

4. avgust 2023. - Dušan Živković je u zakonskom roku imenovan za generalnog direktora, s obzirom da je na funkciju vršioca dužosti postavljen 15. juna 2023.

struja pristup svet siromastvo

Broj ljudi bez pristupa struji porastao prvi put posle više od jedne decenije

4. avgust 2023. - Najnoviji Izveštaj o napretku u oblasti energetike upozorava na ozbiljan jaz u pristupu električnoj energiji širom sveta

Svetski dan vetra

Svetski dan vetra 2024: Otkrijte ko sve radi u sektoru vetra

4. avgust 2023. - Svetski dan vetra obeležava se 15. juna i služi da nas podseti na snagu i mogućnosti korišćenja energije vetra, koja može da preoblikuje naše energetske sisteme, dekarbonizuje ekonomije i podstakne rast

eps plan transformacije djerdap

Elektroprivreda Srbije usvojila Plan transformacije

4. avgust 2023. - Usvajanjem Plana transformacije Srbija je ispunila važan strukturni reper u okviru aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom