Električna energija

Energy Vault – skladište energije od betonskih blokova i kranova

Energy Vault

Photo: Energy Vault

Objavljeno

12.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

12.09.2019.

Država

Komentari

0

Podeli

Betonski blokovi i kranovi, to je sve što vam je potrebno za skladištenje električne energije. Kako? Jednostavno. Kranovi koriste električnu energiju iz obnovljivih izvora, u periodima kada je višak u sistemu, za podizanje betonskih blokova, a kada energija nedostaje u sistemu, kranovi puštaju blokove da padnu na zemlju i generator proizvodi električnu energiju. Poput reverzibilnih hidroelektrana, ali voda je zamenjena betonskim blokovima, a gravitacija čini ostalo u oba slučaja.

Ovu inovativnu tehnologiju skladištenja energije izumeo je švajcarski startap Energy Vault u koji je nedavno japanska multinacionalna kompanija Softbank Group uložila 110 miliona dolara.

Zašto je potrebno skladištenje energije?

Obnovljiva energija je sada široko dostupna i pristupačna, ali OIE, poput vetra i sunca, ne mogu da bez prestanka isporučuju energiju mreži. Nepredvidivost u proizvodnji i varijabilnost zbog oslanjanja na faktore poput vetra i sunčeve svetlosti znače da OIE nisu u stanju da u potpunosti zamene proizvodnju iz fosilnih goriva.

Rešenje

Energy Vault je tvorac dugoročnih rešenja za skladištenje energije zasnovanih na gravitaciji i kinetičkoj energiji. Ovo rešenje ne zavisi od topografije ili specifične geologije terena. Njihova tehnologija je inspirisana reverzibilnim HE koje se oslanjaju na gravitaciju i kretanje vode za proizvodnju električne energije.

Kako navode u ovom startapu, blokovi, cija je cena koštanja niska, u kombinaciji sa patentiranim dizajnom i kontrolnim sofverom, omogućili su im da obezbede sve prednosti reverzibilnih HE, ali po mnogo nižoj ceni, početnoj veličini postrojenja i bez potrebe da se traži odgovarajuća lokacija.

„Naša inovativna tehnologija skladištenja energije omogućava OIE da neprekidno isporučuju baznu energiju po nižim cenama od fosilnih goriva“, navodi Energy Vault.

Tehnički detalji

– Blokovi teški 35 tona podižu se kako bi se napravila kula; njihovo podizanje na određenu visinu predstavlja skladištenje energije

– Blokovi se zatim spustaju na zemlju, a kinetička energija se pretvara u električnu energiju

– Posebno dizajnirani upravljački softver osigurava da se blokovi svaki put postave na pravo mesto

– Skladište je modularno i fleksibilno u odnosu na snagu elektrana, sa kapacitetom skladištenja od 20-35-80 MWh i 4-8 MW neprekidne isporuke 8-16 sati.

Računica koja potpuno menja pravila igre

U kombinaciji sa sunčevom i energijom vetra, čija je cena niska, skladište Energy Vault postiže dosad neviđeni svedeni trošak isporučene električne energije (LCOED) ispod 6 eurocenti po kWh uz neprekidnu isporuku i mogućnost potpunog pražnjenje skladišta.

Kako se navodi na portalu startapa Energy Vault, u poređenju sa postojećim stacionarnim rešenjima za skladištenje energije – pre svega hemijskim baterijama – njihovo rešenje pruža održivu alternativu koja se ne degradira tokom vremena i ima konkurentne performanse sa efikasnošću između 80% i 90% – i to sa znatno nižim početnim CAPEX-om i svedenim troškovima po kilovat-satu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Sloveniji konzorcijum niskougljenicni vodonik

U Sloveniji osnovan konzorcijum za niskougljenični vodonik

12. septembar 2019. - Vlada Slovenije je podržala osnivanje konzorcijuma 18 kompanija, organizacija i opština u cilju razvoja ekosistema za vodonik iz niskougljeničnih izvora

eps cena struje pirvreda srbija dusan zivkovic

Živković: Cena struje za privredu u Srbiji biće niža od 1. maja

12. septembar 2019. - EPS priprema promenu metodologije kojom će se od 1. maja formirati cena energije za komercijalne kupce, najavio direktor Dušan Živkovi

dedovic djedovic Handanovic U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

Đedović Handanović: U obnovu hidroelektrana 400 miliona evra

12. septembar 2019. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je najavila 400 miliona evra investicija u revitalizaciju četiri EPS-ove hidroelektrane

WindEurope razvoj strujne mreze ubrza ciljeva zelenu energiju

WindEurope zahteva da se razvoj strujne mreže hitno ubrza radi ciljeva za zelenu energiju

12. septembar 2019. - Fokus Godišnjeg događaja WindEurope-a biće na ubrzavanju izgradnje elektroenergetskih mreža, navodi direktor za pitanja propisa Pjer Tardje