Električna energija

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Foto: MEMO

Objavljeno

19.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.04.2024.

Komentari

0

Podeli

Severna Makedonija očekuje da krajem 2026. godine završi prvo povezivanje svog organizovanog tržišta električne energije sa tržištem neke od susednih zemalja Evropske unije, najavio je u Briselu Simon Šutinoski, direktor Nacionalnog operatora tržišta električne energije – MEMO.

Povezivanje tržišta električne energije zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji sa tržištima zemalja EU je, prema rečima Simona Šutinoskog, veoma važno, jer na taj način kandidati mogu da dobiju pristup evropskom tržištu električne energije, prenosi MIA.

Šutinoski je sa predstavnicima drugih zemalja Zapadnog Balkana, Energetske zajednice i evropskih institucija učestvovao na Forumu za integraciju tržišta električne energije koji je održan u Evropskom parlamentu. U okviru Foruma razgovaralo se i o planu za integraciju berzi Zapadnog Balkana, koji bi trebalo da bude gotov do juna.

Šutinoski je istakao da je Severna Makedonija već dostavila svoje podatke i planove za pripremu ovog plana.

MEMO je prošle godine uspostavio berzu električne energije i pokrenuo dan-unapred tržište, a sada je sledeći korak povezivanje tog tržišta sa nekim od susednih tržišta, pre svega sa onim u zemljama EU, istakao je Šutinoski.

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu sutinovski
Foto: MEMO

On je podsetio da je uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice sa Bugarskom 2018. potpisan memorandum o razumevanju za povezivanje tržišta električne energije, a krajem prošle godine godine u Atini je potpisan memorandum o razumevanju sa Grčkom, Albanijom i Kosovom* za povezivanje tržišta.

Za realizaciju ova dva projekta već su formirane radne grupe i aktivno se radi na tehničkom usaglašavanju kako bi se berze i povezale, naveo je Šutinoski, i dodao da povezivanje sa nekom EU berzom očekuje krajem 2026.

Inače, Severna Makedonija je potpisala memorandum o povezivanju tržišta i sa Bugarskom i Albanijom.

On ističe da će povezivanje na veliko evropsko energetsko tržište doneti korist građanima, posebno poslovnoj zajednici i industriji, jer omogućava lakši pristup prekograničnim prenosnim kapacitetima za električnu energiju, kao i realnije cene električne energije.

Ekspanzija berzi u regionu

Uz sve to, nudi i mogućnost preuzimanja više energije u trenucima kada je ona najpotrebnija industriji ili građanima po tržišnim cenama, istakao je Šutinoski.

Inače, Srbija je do aprila 2023. godine bila jedina koja je imala berzu na Zapadnom Balkanu, s obzirom da SEEPEX radi od februara 2016. U aprilu i maju prošle godine otvorene su berze u Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. a berzu u Albaniji koristiće i Kosovo*.

Sada je samo BiH bez berze, ali postoje naznake da bi i to moglo da se promeni.

U međuvremenu srpski SEEPEX je otišao korak dalje, pa se prvo udružio sa slovenačkom berzom i formirao ADEX, a sada im se prključila i mađarska berza HUPX.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

prozjumeri srbija solar analiza domacinstva firme

Dvogodišnjica prozjumera u Srbiji: Cifra dostigla 3.000, ali iskorišćeno samo jedan odsto krovova kuća

19. april 2024. - Analiza "Dve godine prozjumera u Srbiji", koju je pripremio Dejan Stojadinović, energetski konsultant, pokazala je da će sadašnjim tempom Srbija iskoristiti potencijal za krovne solarne elektrane za 340 godina

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

19. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

19. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

19. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara