Električna energija

Bugarska i Severna Makedonija najavile spajanje dan-unapred tržišta u 2022.

bugarska severna makedonija spajanje dan unapred trziste

Slika: Google Maps

Objavljeno

08.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.12.2020.

Komentari

0

Podeli

Bugarska i Severna Makedonija trebalo bi da završe povezivanje dan-unapred tržišta električne energije u 2022. godini.

Memorandum o razumevanju o spajanju dan-unapred tržišta potpisali su predstavnici operatora prenosnih sistema ESO (Bugarska) i MEPSO (Severna Makedonija), kao i operatori organizovanih tržišta IBEX (Bugarska) i MEMO (Severna Makedonija).

Projekat spajanja tržišta započeo je još 2018.

Projekat povezivanja dan-unapred tržišta dve susedne države započet je 2018. i tada je kao rok za završetak posla najavljena 2019.

Mnogi projekti povezivanja tržišta su u toku u regionu, ali svi su manje-više daleko od završetka

U regionu je u toku više projekata za povezivanje tržišta koji će u nekim zemljama značiti i osnivanje dan-unapred tržišta jer ga sada nemaju, kao što je to slučaj u Severnoj Makedoniji. U toku su projekti za povezivanje tržišta Albanije i Kosova*, Albanije, Bugarske i Severnu Makedonije, Bugarske, Hrvatske i Srbije, Mađarske i Srbije, ali svi su manje-više daleko od završetka.

Organizovana tržišta su važna za razvoj konkurencije u sektoru električne energije

Nepostojanje dan-unapred tržišta odnosno organizovanih tržišta (berze električne energije) u zemljama Zapadnog Balkana (ima ga samo Srbija) sprečava razvoj konkurencije u elektroenergetskom sektoru.

Posle još jednog zastoja, povezivanje tržišta Bugarske i Severne Makedonije ponovo je pokrenuto u septembru kada je Nacionalni operator tržišta električne energije – MEMO imenovan za operatora organizovanog tržišta električne energije.

Potpisivanjem najnovijeg memoranduma dve države su se zvanično potvrdile da nameravaju da ulože sve neophodne napore za spajanje tržišta, navodi se u saopštenju bugarske berze električne energije IBEX.

Projekat će se sprovoditi u skladu sa evropskim ciljnim modelom (European target model), odobrenom zajedničkom mapom puta i u saradnji sa za institucijama  za spajanje dan-unapred tržišta (eng. Single Day-Ahead Copling – SDAC).

Ovaj model nedavno je primenila Grčka, kada je prošlog meseca zvanično pokrenula dan-unapred tržište, unutardnevno tržište i balansno tržište – kao deo reforme veleprodajnog tržišta električne energije.

Zemlje koje nisu članice EU komplikuju završetak integracije tržišta u regionu

Stvaranje jedinstvenog evropskog tržišta električne energije omogućiće efikasno korišćenje resursa i stvoriti preduslov za uspešan prelazak na proizvodnju električne energije sa niskim emisijama, cilj koji je zacrtan novim EU propisma i koji proističe iz liderske pozicije Evrope u borbi protiv klimatskih promena, navodi se u saopštenju.

U jugoistočnoj Evropi, dodaje se, ima mnogo zemalja koje nisu članice EU, što integraciju tržišta čini dodatno izazovnim.

Operatori prenosnih sistema i organizovanih tržišta dve zemlje uvereni su da je uspešno povezivanje njihovih tržišta od velike važnosti za uspešnu integraciju tržišta u regionu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Povelja o solaru drzave firme fabrikama fotonaponskih panela EU

Povelja o solaru okupila države, firme u podršci fabrikama fotonaponskih panela u EU

8. decembar 2020. - Povelja o solaru EU je pridobila potpise 23 ministara energetike i stotinak predstavnika ovog sektora. Obećali su da će pomoći proizvođačima opreme.

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

8. decembar 2020. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

8. decembar 2020. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

8. decembar 2020. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije