Električna energija

Srbija i Mađarska se nadaju spajanju berzi električne energije do kraja godine

srbija madjarska spajanje berzi elektricna energija

Pixabay/blickpixel

Objavljeno

23.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

23.08.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Srbija i Mađarska se nadaju da će planirano spajanje berzi električne energije, srpskog SEEPEX-a i mađarskog HUPX-a, biti obavljeno do kraja 2019. godine. Ujedinjenje će stvoriti moćnu regionalnu berzu u interesu čitavog regiona i omogućiti dvema berzama jedinstven nastup na tržištima električne energije u zemljama centralno-istočne i jugoistočne Evrope, rekao je srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Spajanje berzi električne energije Srbije i Mađarske će povećati likvidnost njihovih dan-unapred tržišta, kao i rentabilnost i efikasnost poslovanja obe kompanije, rekao je Antić nakon jučerašnjeg sastanka sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom u Tapolki, u Mađarskoj.

Prema Antićevim rečima, to će rezultirati i ubrzavanjem procesa integracije srpskog tržišta električne energije u jedinstveno EU tržište, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Memorandum o spajanju SEEPEX i HUPX potpisan početkom 2018. godine

Prema ranijim izveštajima, Memorandum o razumevanju koji predviđa spajanje spot tržišta dve berze potpisan je u februaru 2018. godine, a pored SEEPEX-a and HUPX-a, potpisnici su bili i operatori prenosnog sistema Srbije, Elektromreža Srbije (EMS), i Mađarske, MAVIR, kao i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT).

Tada je saopšteno da će sedište nove berze biti u Budimpešti i Beogradu i da će projekat biti otvoren za zainteresovane partnere koji bi želeli da se pridruže ovoj inicijativi, a čiji je cilj unapređenje procesa integracije dan-unapred tržišta električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

“Svih pet partnera saglasni su da potpisivanje sporazuma predstavlja bitan događaj kada je reč o integraciji regiona centralno-zapadne Evrope sa regionom centralno-istočne Evrope. Osim toga, unapređenje saradnje operatera prenosnih sistema i berzi električne energije u regionu centralno-zapadne, centralno-istočne i jugoistočne Evrope, biće i glavni pokretački faktor u predviđenoj saradnji i integraciji regiona jugoistočne Evrope sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije,” saopšteno je nakon potpisivanja memoranduma.

Srpski SEEPEX je licencirani operater tržišta za organizovano tržište električne energije. Osnovan je 2015. godine kao akcionarsko društvo državnog akcionarskog društva EMS i kompanije EPEX SPOT. Kao prva neevropska berza električne energije u regionu jugoistočne Evrope, SEEPEX nudi dan-unapred aukcije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

23. avgust 2019. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

23. avgust 2019. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

23. avgust 2019. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

23. avgust 2019. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti