Električna energija

Mađarski HUPX i srpski SEEPEX potpisali Memorandum o stvaranju nove berze

Madjarski HUPX i srpski SEEPEX potpisali Memorandum o stvaranju nove berze

Photo: EMS

Objavljeno

07.02.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

07.02.2018.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Mađarska berza električne energije (HUPX) i srpska berza SEEPEX potpisali su Memorandum o razumevanju koji predviđa spajanje spot tržišta dve berze.

Potpisnici Memorandum su i operatori prenosnog sistema Srbije, Elektromreža Srbije (EMS), i Mađarske, MAVIR, kao i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT).

„Memorandum predviđa stvaranje snažne međuregionalne berze električne energije u regionu centralne i jugoistočne Evrope uz zadržavanje jake veze sa EPEX SPOT. Dva operatora prenosnog sistema i EPEX SPOT biće osnivački akcionari novoformirane berze električne energije, koja će koristiti usluge EPEX SPOT za obavljanje aktivnosti na dan-unapred tržište (day-ahead market – DAM), kao i aktivnosti na njegovom povezivanju“, navodi se u saopštenju ovih kompanija.

Projekat, kako je istaknuto, ostaje otvoren za zainteresovane partnere koji bi želeli da se pridruže ovoj inicijativi, čiji je cilj unapređenje procesa integracije dan-unapred tržišta (DAM) električne energije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi.

“Svih pet partnera saglasni su da potpisivanje sporazuma predstavlja bitan događaj kada je reč o integraciji regiona centralno-zapadne Evrope sa regionom centralno-istočne Evrope. Osim toga, unapređenje saradnje operatora prenosnih sistema i berzi električne energije u regionu centralno-zapadne, centralno-istočne i jugoistočne Evrope, biće i glavni pokretački faktor u predviđenoj saradnji i integraciji regiona jugoistočne Evrope sa jedinstvenim evropskim tržištem električne energije“, navodi se u saopštenju.

Sedište nove berze će biti u Budimpešti i Beogradu, a rokovi za početak poslovanja biće objavljeni u kasnijoj fazi sprovođenja projekta.

SEEPEX – prva energetska berza van EU u regionu JIE

Srpski SEEPEX je licencirani operator tržišta za organizovano tržište električne energije. Osnovan je 2015. godine kao akcionarsko društvo državnog akcionarskog društva EMS i kompanije EPEX SPOT.

Kao prva neevropska berza električne energije u regionu jugoistočne Evrope, SEEPEX nudi dan-unapred aukcije (DAM).

U decembru 2017. godine SEEPEX je dostigao 144.189 MWh istrgovane električne energije, što predstavlja najveći mesečni obim od početka poslovanja.

„Ova istrgovana količina je 90,5 odsto veća u odnosu na prethodni mesec i 160,7 odsto veća u odnosu na decembar 2016. godine“, saopštio je tada SEEPEX.

Mađarska energetska berza (HUPX) nudi dan-unapred (DAM) i unutar-0dnevnu (intra-day market – IDM) trgovinu, kao i robne fjučerse. HUPX je osnovan 2010. godine, a 100 odsto akcija je u rukama mađarskog operatora prenosnog sistema MAVIR.

U 2017. godini ukupan obim trgovanja na dan-unapred tržištu (DAM) porastao je 4,84 odsto na 18.578.593 MWh.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

7. februar 2018. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 608 MW

7. februar 2018. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

7. februar 2018. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

7. februar 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.