Električna energija

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

09.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Visoki zvaničnici Mađarske, Srbije i Slovenije prisustvovali su danas potpisivanju sporazuma o partnerstvu, u okviru projekta BlueSky, o spajanju svoje tri berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group. Njeni suvlasnici će biti državni operatori sistema prenosa (TSO-ovi) MAVIR, EMS i ELES i partner EPEX Spot.

Slovenački ministar za okolinu, klimu i energiju Bojan Kumer, mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Veljko Kovačević prisustvovali su potpisivanju partnerstva u domenu energetike kojeg je omogućio projekat BlueSky.

Ceremonija je održana u Budimpešti, gde će sedište imati Adex Group, operater novouspostavljene zajedničke berze električne energije. Ta firma će biti stopostotni vlasnik berzi BSP SouthPool u Sloveniji, HUPX u Mađarskoj i SEEPEX u Srbiji.

One pak posluju pod operatorima sistema prenosa električne energije svojih zemalja. To su, istim redosledom, ELES, MAVIR i Elektromreža Srbije. Operater berzi struje EPEX Spot je četvrti partner. Adex Group je još ranije poručio da je otvoren za prijem još suvlasnika.

BSP SouthPool, HUPX i SEEPEX ostaju operatori svojih postojećih tržišta.

Srbija Madarska Madjarska Slovenija berzi elektricne energije
Foto: Ministarstvo za okolinu, klimu i energiju

Projekat je iniciran 2018. godine

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije Adex prva je koja je pokrenuta da deluje širom regiona Centralne i Jugoistočne Evrope (CEE). Osnovali su je krajem 2022. ELES, EMS i EPEX Spot.

Udruživanje će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović. „Zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije. Takođe, pozitivno će uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu“, rekla je.

Projekat je iniciran još 2018, podseća ministarka. Spajanje približava Srbiju jedinstvenom evropskom tržištu, a učesnicima olakšava trgovanje, navela je.

Srbija radi na odlaganju primene CBAM-a u elektroenergetskom sektoru do kraja decenije

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić istakla je da integracija stvara uslove da EMS i MAVIR nastave rad na spajanju tržišta za dan unapred sa jedinstvenim tržištem električne energije u Evropi. To je neophodno za izuzeće elektroenergetskog sektora Srbije od naplate CBAM carine na ugljen-dioksid u okviru Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika u Evropskoj uniji, do 2030. godine.

Deo berze će ostati u Ljubljani, saopštilo je Ministarstvo za okolinu, klimu i energiju Slovenije. Osim boljeg prihvata obnovljivih izvora energije, BlueSky će doprineti jačanju sektora e-mobilnosti, stoji u objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dubravka Đedović Handanović u novoj vladi ostaje ministarka rudarstva i energetike

9. april 2024. - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović zadržaće to mesto, a Irena Vujović će osim ministarke zaštite životne sredine biti vicepremijerka

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

9. april 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

9. april 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

9. april 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače