Električna energija

Srbija, Mađarska, Slovenija potpisale sporazum o udruživanju berzi električne energije

Adex Srbija Madarska Madjarska Slovenija udruzivanju berzi elektricne energije

Foto: Emilija Jovanović / Ministarstvo rudarstva i energetike

Objavljeno

09.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

09.04.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Visoki zvaničnici Mađarske, Srbije i Slovenije prisustvovali su danas potpisivanju sporazuma o partnerstvu, u okviru projekta BlueSky, o spajanju svoje tri berze električne energije pod okriljem zajedničke kompanije Adex Group. Njeni suvlasnici će biti državni operatori sistema prenosa (TSO-ovi) MAVIR, EMS i ELES i partner EPEX Spot.

Slovenački ministar za okolinu, klimu i energiju Bojan Kumer, mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Veljko Kovačević prisustvovali su potpisivanju partnerstva u domenu energetike kojeg je omogućio projekat BlueSky.

Ceremonija je održana u Budimpešti, gde će sedište imati Adex Group, operater novouspostavljene zajedničke berze električne energije. Ta firma će biti stopostotni vlasnik berzi BSP SouthPool u Sloveniji, HUPX u Mađarskoj i SEEPEX u Srbiji.

One pak posluju pod operatorima sistema prenosa električne energije svojih zemalja. To su, istim redosledom, ELES, MAVIR i Elektromreža Srbije. Operater berzi struje EPEX Spot je četvrti partner. Adex Group je još ranije poručio da je otvoren za prijem još suvlasnika.

BSP SouthPool, HUPX i SEEPEX ostaju operatori svojih postojećih tržišta.

Srbija Madarska Madjarska Slovenija berzi elektricne energije
Foto: Ministarstvo za okolinu, klimu i energiju

Projekat je iniciran 2018. godine

Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije Adex prva je koja je pokrenuta da deluje širom regiona Centralne i Jugoistočne Evrope (CEE). Osnovali su je krajem 2022. ELES, EMS i EPEX Spot.

Udruživanje će omogućiti jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović. „Zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije. Takođe, pozitivno će uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu“, rekla je.

Projekat je iniciran još 2018, podseća ministarka. Spajanje približava Srbiju jedinstvenom evropskom tržištu, a učesnicima olakšava trgovanje, navela je.

Srbija radi na odlaganju primene CBAM-a u elektroenergetskom sektoru do kraja decenije

Generalna direktorka EMS-a Jelena Matejić istakla je da integracija stvara uslove da EMS i MAVIR nastave rad na spajanju tržišta za dan unapred sa jedinstvenim tržištem električne energije u Evropi. To je neophodno za izuzeće elektroenergetskog sektora Srbije od naplate CBAM carine na ugljen-dioksid u okviru Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika u Evropskoj uniji, do 2030. godine.

Deo berze će ostati u Ljubljani, saopštilo je Ministarstvo za okolinu, klimu i energiju Slovenije. Osim boljeg prihvata obnovljivih izvora energije, BlueSky će doprineti jačanju sektora e-mobilnosti, stoji u objavi.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Reforma trzista elektricne energije gasa vodonika EU stupa na snagu

Reforma tržišta električne energije, gasa, vodonika u EU stupa na snagu

9. april 2024. - EU je ozakonila reformu tržišta električne energije i gasa te vodonika i drugih takozvanih dekarbonizovanih gasova

Messer Tehnogas Mirjana Jukic Beogradski energetski forum Srbiji Messer dekarbonizaciju

Vodeći industrijski proizvođač u Srbiji Messer Tehnogas sprema investicije u dekarbonizaciju

9. april 2024. - Messer Tehnogas namerava da velik deo svojih potreba za električnom energijom pokrije iz vlastitih fotonaponskih pogona

Alcazar Energy Partners investicioni fond zelenu energiju 490 miliona dolara

Alcazar Energy Partners uvećao investicioni fond za zelenu energiju na 490 miliona dolara

9. april 2024. - Fond za održivu infrastrukturu Alcazar Energy Partners II SLP-SCSp (AEP-II) kompletiran je, prikupivši ukupno 490 miliona dolara

Borislav Kostadinov prekretnici zeleno investiranje GGF Green for Growth Fund Fond za zeleni razvoj Beogradski energetski forum

Kostadinov (GGF): U mnogim zemljama se približavamo prekretnici za zeleno investiranje

9. april 2024. - Balkanu treba kritična masa u razvoju zelene energetike za prekretnicu za zeleno investiranje, izjavio je Borislav Kostadinov iz GGF-a