Električna energija

Slovenija, Srbija i Mađarska udružile berze električne energije

Slovenija, Srbija i Madjarska berze elektricne energije adex

Foto: iStock

Objavljeno

25.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska berza električne energije HUPX pridružiće se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – Adex. Pridruživanje HUPX-a će ojačati i proširiti delovanje berze Adex, saoštila je Adex grupa.

Adex grupu osnovali su 23. decembra 2022. godine u Ljubljani operatori prenosnog sistema Slovenije i Srbije – ELES i Elektromreža Srbije (EMS), evropskom berzom električne energije EPEX SPOT. Adex je vlasnik slovenačke i srpske berze struje – BSP i SEEPEX.

Očekuje se da će, nakon odobrenja nadležnih institucija, proširena Adex grupa početi sa radom u drugoj polovini 2024. godine, naveo je Adex.

U drugoj polovini godine Adex grupa će preseliti svoje sedište u Budimpeštu, a berza HUPX će biti treće zavisno preduzeće u kojem će imati sto odsto vlasništva.

Adex grupa će postati najlikvidniji centar za spot trgovinu električnom energijom u ovom delu Evrope

Trenutno više od članova trguje električnom energijom na spot tržištima kojim upravljaju BSP i SEEPEX. Obim trgovine na ovim tržištima u 2023. iznosio je 16,3 TWh.

Adex grupa je saopštila da će pridruživanjem HUPX-a postati najlikvidniji centar za spot trgovinu električnom energijom u ovom delu Evrope.

„Ovaj korak podstiče energetsku tranziciju i konsolidaciju fragmentiranih tržišta i približava nas panevropskom spajanju tržišta“, naveo je Adex.

Adex grupa koja je, kako se naglašava, svojom strukturom otvorena za pridruživanje novih partnera.

Za učesnike na tržištu, kako se ističe, to znači novi pristup jedinstvenoj usluzi (one-stop-shop) za trgovanje i kliring u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj. Sadašnjim i budućim članovima će potpuno optimizovani procesi omogućiti usluge uz veće pogodnosti i pristupačnost, navodi se u saopštenju.

Berze energije u okviru Adex grupe, sa sedištem u Budimpešti, će objediniti stručnost više kompanija uključujući usklađena berzanska pravila, i trgovinska i klirinška rešenja.

Operatori prenosnog sistema MAVIR, ELES i EMS, kao i evropska berza EPEX SPOT su akcionari Adex grupe koja je, kako se naglašava, svojom strukturom otvorena za pridruživanje novih partnera.

Berze BSP, HUPX i SEEPEX ostaju operateri svojih postojećih tržišta i nadalje zadržavaju svoju licencu za berzu električne energije kao i licencu za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

evropa baterije skladistenje energije rekord

Baterije za skladištenje energije iz solara duplirane treću godinu zaredom

25. mart 2024. - Evropska unija instalirala je 17,2 GWh novih  baterijskih sistema za skladištenje energije (eng. BESS) iz solarnih elektrana u 2023.

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

25. mart 2024. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Požar na deponiji: Da li nam je neodgovornost došla na naplatu

Požari na deponijama: Neodgovornost došla na naplatu

25. mart 2024. - Požar koji je izbio u Regionalnom centru za upravljanje otpadom Duboko je poslednji poziv na otrežnjenje, kažu Gojkan Stojinović i Kristina Cvejanov, eksperti za upravljanje otpadom

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

25. mart 2024. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec