Električna energija

Slovenija, Srbija i Mađarska udružile berze električne energije

Slovenija, Srbija i Madjarska berze elektricne energije adex

Foto: iStock

Objavljeno

25.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2024.

Država

Komentari

0

Podeli

Mađarska berza električne energije HUPX pridružiće se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – Adex. Pridruživanje HUPX-a će ojačati i proširiti delovanje berze Adex, saoštila je Adex grupa.

Adex grupu osnovali su 23. decembra 2022. godine u Ljubljani operatori prenosnog sistema Slovenije i Srbije – ELES i Elektromreža Srbije (EMS), evropskom berzom električne energije EPEX SPOT. Adex je vlasnik slovenačke i srpske berze struje – BSP i SEEPEX.

Očekuje se da će, nakon odobrenja nadležnih institucija, proširena Adex grupa početi sa radom u drugoj polovini 2024. godine, naveo je Adex.

U drugoj polovini godine Adex grupa će preseliti svoje sedište u Budimpeštu, a berza HUPX će biti treće zavisno preduzeće u kojem će imati sto odsto vlasništva.

Adex grupa će postati najlikvidniji centar za spot trgovinu električnom energijom u ovom delu Evrope

Trenutno više od članova trguje električnom energijom na spot tržištima kojim upravljaju BSP i SEEPEX. Obim trgovine na ovim tržištima u 2023. iznosio je 16,3 TWh.

Adex grupa je saopštila da će pridruživanjem HUPX-a postati najlikvidniji centar za spot trgovinu električnom energijom u ovom delu Evrope.

„Ovaj korak podstiče energetsku tranziciju i konsolidaciju fragmentiranih tržišta i približava nas panevropskom spajanju tržišta“, naveo je Adex.

Adex grupa koja je, kako se naglašava, svojom strukturom otvorena za pridruživanje novih partnera.

Za učesnike na tržištu, kako se ističe, to znači novi pristup jedinstvenoj usluzi (one-stop-shop) za trgovanje i kliring u Sloveniji, Srbiji i Mađarskoj. Sadašnjim i budućim članovima će potpuno optimizovani procesi omogućiti usluge uz veće pogodnosti i pristupačnost, navodi se u saopštenju.

Berze energije u okviru Adex grupe, sa sedištem u Budimpešti, će objediniti stručnost više kompanija uključujući usklađena berzanska pravila, i trgovinska i klirinška rešenja.

Operatori prenosnog sistema MAVIR, ELES i EMS, kao i evropska berza EPEX SPOT su akcionari Adex grupe koja je, kako se naglašava, svojom strukturom otvorena za pridruživanje novih partnera.

Berze BSP, HUPX i SEEPEX ostaju operateri svojih postojećih tržišta i nadalje zadržavaju svoju licencu za berzu električne energije kao i licencu za nominovanog operatora tržišta električne energije (NEMO).

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

g7-endru-bouvi-ugalj

Britanski ministar: ‘Istorijski’ dogovor G7 da završi s upotrebom uglja u prvoj polovini sledeće decenije

25. mart 2024. - Zvanično saopštenje o obavezama koje će članice G7 preuzeti u vezi sa dekarbonizacijom biće izdato u toku dana

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

U planu izgradnja dve agrosolarne elektrane u okolini Kikinde

25. mart 2024. - U okolini Kikinde predviđena je izgradnja dve agrosolarne elektrane: Solar Power Plant Delta i Brankov solar

Beogradski-energetski-forum-platforma-sklapanje-velikih-poslova-zelenoj-energetici-pridruzi-se

Beogradski energetski forum je platforma za sklapanje velikih poslova u zelenoj energetici – pridruži se!

25. mart 2024. - Beogradski energetski forum je mesto za iniciranje velikih partnerstava u Jugoistočnoj Evropi i razgovore o finansiranju i prilika za domaće izvođače

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

25. mart 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti