Električna energija

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva RS

Objavljeno

26.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet.

Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu Zapadnog Balkana, ali i cele Evrope, koja nema berzu električne energije. Srbija je do aprila 2023. godine bila jedina koja je imala berzu na Zapadnom Balkanu, s obzirom da SEEPEX radi od februara 2016. U aprilu i maju otvorene su berze u Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Berzu u Albaniji koristiće i Kosovo*.

U BiH kada se se stvari pomeraju sa mrtve tačke. Dva ministra Petar Đokić, ministar energetike i ruadsrtva Republike Srpske, i Vedran lakić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH sastali su se u Banja Luci.

Ministri su razgovarali o ukupnom stanju u oblasti energetike, što uključuje i mogućnosti njenog daljeg razvoja, saopštila su dva ministarstva.

Ministri će dati svoj maksimalan doprinos konačnoj finalizaciji zakona o električnoj energiji BiH

Na sastanku je bilo reči i o potrebi realizacije obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici koje je preuzela BiH, kao i daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim.

„S tim u vezi, ministri su izrazili jedinstven stav da podržavaju rad radne grupe koja je uspostavljena na nivou BiH i da će dati svoj maksimalan doprinos konačnoj finalizaciji zakona o električnoj energiji BiH, sa prioritetnim ciljem rješavanja pitanja uspostavljanja berze električne energije u BiH”, navela su ministarstva.

Zaključeno je, kako je navedeno, da treba nastaviti koordinaciju između entiteta i po pitanju svih drugih važnih energetskih pitanja, u okviru njihovih ustavom definisanih nadležnosti.

Priprema se studija o osnivanju berze

Inače, u okviru projekta „EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH“ priprema se studija za uspostavljanje berze električne energije za dan-unapred i unutardnevno trgovanje.

Glavni cilj studije je da se relevantnim zainteresovanim stranama u BiH daju smernice o postepenom uspostavljanju berze električne energije, saopšteno je na sastanku održanom u oktobru u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Studija bi trebalo da odgovore šta je potrebno uraditi na zakonodavnom, institucionalnom i organizacijskom nivou kako bi se formirala berza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

federacija bih aukcije kvote vetar solar energetske zajednice

Federacija BiH pripremila plan aukcija za period 2025-2030.

26. februar 2024. - Plan raspodele subvencija pripremilo je Federalno ministarstvo energije rudarstva i industrije u okviru Nacrta Uredbe o kvotama za OIEiEK

Grcki-PPC-Hrvatsku-Italiju-Bugarsku-kupovinom-solarnih-elektrana

Grčki PPC ulazi u Hrvatsku, Italiju, Bugarsku kupovinom solarnih elektrana

26. februar 2024. - Pet godina od početka restrukturisanja, PPC isplaćuje prvu dividendu u poslednjoj deceniji i širi zamah svoje regionalne ekspanzije

hrvatska hrote aukcije natjecaj vetar solar

HROTE raspisao aukcije za dodelu premija za elektrane snage 607 MW

26. februar 2024. - Hrvatski operator tržišta energije raspisao je javni poziv za dostavu ponuda i dodelu premija za vetroparkove, solarne elektrane i hidroelektrane

Evropski parlament predlog reforme trzista elektricne energije gasa

Evropski parlament usvojio predlog reforme tržišta električne energije, gasa

26. februar 2024. - Evropski poslanici su izglasali akte za reforme ustrojstva tržišta energenata da bi olakšali dekarbonizaciju. I u njih uvrstili nuklearke i vodonik.