Električna energija

BiH konačno dobija berzu električne energije – dva ministra energetike saglasna da je to prioritet

bih berza elektricne energije djokic lakic ministri sastanak

Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva RS

Objavljeno

26.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

26.02.2024.

Komentari

0

Podeli

Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska dogovorile su se da formiranje berze električne energije bude prioritet.

Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu Zapadnog Balkana, ali i cele Evrope, koja nema berzu električne energije. Srbija je do aprila 2023. godine bila jedina koja je imala berzu na Zapadnom Balkanu, s obzirom da SEEPEX radi od februara 2016. U aprilu i maju otvorene su berze u Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Berzu u Albaniji koristiće i Kosovo*.

U BiH kada se se stvari pomeraju sa mrtve tačke. Dva ministra Petar Đokić, ministar energetike i ruadsrtva Republike Srpske, i Vedran lakić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH sastali su se u Banja Luci.

Ministri su razgovarali o ukupnom stanju u oblasti energetike, što uključuje i mogućnosti njenog daljeg razvoja, saopštila su dva ministarstva.

Ministri će dati svoj maksimalan doprinos konačnoj finalizaciji zakona o električnoj energiji BiH

Na sastanku je bilo reči i o potrebi realizacije obaveza iz Ugovora o Energetskoj zajednici koje je preuzela BiH, kao i daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva u oblasti energetike sa evropskim.

„S tim u vezi, ministri su izrazili jedinstven stav da podržavaju rad radne grupe koja je uspostavljena na nivou BiH i da će dati svoj maksimalan doprinos konačnoj finalizaciji zakona o električnoj energiji BiH, sa prioritetnim ciljem rješavanja pitanja uspostavljanja berze električne energije u BiH”, navela su ministarstva.

Zaključeno je, kako je navedeno, da treba nastaviti koordinaciju između entiteta i po pitanju svih drugih važnih energetskih pitanja, u okviru njihovih ustavom definisanih nadležnosti.

Priprema se studija o osnivanju berze

Inače, u okviru projekta „EU4Energy – Podrška Evropske unije energetskom sektoru u BiH“ priprema se studija za uspostavljanje berze električne energije za dan-unapred i unutardnevno trgovanje.

Glavni cilj studije je da se relevantnim zainteresovanim stranama u BiH daju smernice o postepenom uspostavljanju berze električne energije, saopšteno je na sastanku održanom u oktobru u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Studija bi trebalo da odgovore šta je potrebno uraditi na zakonodavnom, institucionalnom i organizacijskom nivou kako bi se formirala berza.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Slovenija-Energetskim-zakonom-efikasnost-dekarbonizaciju

Slovenija novim Energetskim zakonom podstiče efikasnost, dekarbonizaciju

26. februar 2024. - Slovenija novim Energetskim zakonom uređuje podsticaje za zelenu energiju, dekarbonizaciju ugljarskih područja i mere energetske efikasnosti

eu nekp solar ciljevi mreze fleksibilnost

Članice EU ažurirale NEKP-ove: Ciljevi za solar uvećani 90 odsto do 2030.

26. februar 2024. - Povećanje ciljeva ne prati planiranje mreža i razvoj fleksibilnosti, što ugrožava energetsku tranziciju, navodi SolarPower Europe

norveska vetar brod amonijak vodonik arkticki krug p2xfloater

Norvežani pokrenuli projekat za proizvodnju vodonika i amonijaka na plutajućem postrojenju u Arktičkom krugu

26. februar 2024. - Norveška kompanija H2Carrier podnela je zahtev za dobijanje dozvola za gradnju dva vetroparka velike snage

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

26. februar 2024. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji