Električna energija

SET 2020: Taksa na CO2 i u regionu Zapadnog Balkana neminovnost

CO2

Slika: Petar Đokić i Janez Kopač

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

05.03.2020.

Država

Komentari

0

Podeli

Izgradnja bloka 7 u Termoelektrani (TE) Tuzla biće ekonomska katastrofa, izjavio je Janez Kopač, direktor Sekretarijata Energetske zajednice, na panelu Tranzicija energetskog sektora u okviru Samita energetike Trebinje – SET 2020, koji je počeo danas.

Kao razlog on je naveo sasvim izvesno uvođenje takse na emisije CO2 u regionu za nekoliko godina.

Elektroprivreda BiH (EPBiH) gradi blok 7, snage 450 MW, u TE Tuzla, uz pomoć kredita od 614 miliona evra koji je odobrila kineska Eksport-import banka (Eksim banka), a za koji je garanciju dala Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH). Prošle godine Sekretarijat Energetske Zajednice pokrenuo je spor protiv FBiH zbog ove investicije.

Kopač: Gradnja ovog bloka biće ekonomska katastrofa za Federaciju BiH

Kopač je podsetio da je danas trebalo da dođe ekipa iz Kine koja bi učestvovala u izgradnji, ali je sve odloženo jer dolaze iz Vuhana, grada u kojem je izbila epidemija korona virusa.

Gradnja tog bloka će biti ekonomska katastrofa za Federaciju BiH, i to, ne na srednji nego na kratak rok, naglasio je Kopač.

On je naveo da je projekat planiran sa cenom CO2 od sedam evra i to od 2035, a sada je cena u EU 25 evra.

Taksa dolazi i to veoma brzo, pa će ta cena za emitovanje CO2 ekonomski ubiti taj projekat, dodao je on, i naveo da nije reč o obavezama koje neko nameće regionu, već o nečemu što je neminovnost.

Evropska komisija najavila uvođenje granične takse na CO2

Evropska komisija, podsetio je, najavila je da će uvesti graničnu taksu na CO2 (carbon border tax) za sektore u kojima cena za emisije CO2 ima važnu ulogu jer je veliki trošak. Jedan od razloga je veliki rast uvoza električne energije proizvedene iz uglja u zemljama van EU, gde se ne plaćaju emisije CO2.

Drastično je povećan uvoz električne energije proizvedene iz uglja u zemljama van EU

To je sada politički problem jer Španija zatvara termoelektrane, a uvozi se struja iz Maroka na ugalj, slično je i sa baltičkim zemljama i Rusijom, Grčkom i Turskom, objasnio je on.

Novac od takse iskoristiti za pravednu tranziciju

Ovih nedelja, kako je naveo, pojačava se politički pritisak na Evropsku Komisiju da nešto uradi, i ona priprema graničnu taksu na CO2, i to će važiti i za Zapadni Balkan.

Energetska zajednica predlaže da se taksa postepeno uvede, i da sva sredstva tako prikupljena ostanu u zemljama regiona kako bi se obezbedila pravedna tranzicija za regione u kojima je privreda zasnovana na uglju, koji će biti najveći gubitnici, naglasio je on.

Kopač je podsetio da je Crna Gora izuzetak u regionu, i da je nedavno uvela taksu za CO2 u iznosu od 24 evra.

Na panelu su osim Kopača učestvovali i Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, i Mirjana Filipović, pomoćnik ministra rudarstva i energetike Srbije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Solarne-elektrane-industrijskim-zonama-Severnoj-Makedoniji-fabrike-izvoze-EU

Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji za fabrike koje izvoze u EU

5. mart 2020. - Solarne elektrane u industrijskim zonama u Severnoj Makedoniji snabdevaće fabrike koje izvoze u EU, pa neće morati da plaćaju CBAM na struju.

Restrikcije proizvodnje rekordno niske cene ugrozavaju investicije zelenu energiju u Grckoj Spaniji

Restrikcije proizvodnje, rekordno niske cene ugrožavaju investicije u zelenu energiju u Grčkoj, Španiji

5. mart 2020. - Investitori u zelene elektrane potcenili su efekat ograničavanja proizvodnje i pad cena, pa u Grčkoj i Španiji prete bankrotstva

hrvatska spremnici baterije subvencije damir habijan

Hrvatska spremila 500 miliona evra za instaliranje baterija

5. mart 2020. - Zahvaljujući Nacionalnom programu za oporavak i otpornost (NPOO) i planu Evropske komisije REPowerEU Hrvatska je dobila 1,6 milijardi evra

severna makedonija berza elektricne energije memo spajanje sa eu brisel

Severna Makedonija 2026. očekuje prvo spajanje berzi električne energije sa nekom od članica EU

5. mart 2020. - U Evropskom parlamentu održan je Forum za integraciju tržišta električne energije na kojem su učestvovali predstavnici Zapadnog Balkana