Klimatske promene

Sat za našu planetu 2021: probudi se, pokreni se, pleši za planetu

Sat za nasu planetu ples klimatske promene

Slika: WWF Adria

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

24.03.2021.

Država

Komentari

0

Podeli

Dok se ljudi, gradovi i kompanije pripremaju da obeleže Sat za našu planetu gašenjem svetla, WWF Adria je objavio spot za pesmu Lejle Hot da bi podstakao sve na Balkanu i šire da zaplešu i odagnaju apokaliptične vesti.

Svetski fond za prirodu – WWF zakazao je održavanje svog godišnjeg događaja Sat za našu planetu za subotu, 27. mart, u 20.30 po lokalnom vremenu. Od 2007. godine čitave ulice, zgrade, znamenitosti i panorame gradova ostaju u mraku na 60 ili više minuta u cilju skretanja pažnje na štetu koja se nanosi prirodi i klimatsku krizu. Organizacija je pozvala učesnike i učesnice da podižu svest javnosti, naročito na društvenim medijima.

Sat za našu planetu se zbog pandemije korona virusa drugi put zaredom održava u virtuelnom okruženju. Svetla su prošle godine ugašena u više od 190 zemalja, a ljudi su na društvenim mrežama objavili 4,7 milijardi poruka.

Pritisak na države da odrede ciljeve za 2030. godinu

Brojna preduzeća, škole i druge ustanove i institucije najavile su da poslednje subote u martu uopšte neće koristiti struju sat vremena ili više sati. Drugi povodom Sata za našu planetu 2021. organizuju onlajn radionice i druge događaje.

WWF je saopštio da će 27. marta objaviti jedan video, s ambicijom da ga učini najpopularnijim na svetu tog dana, i pozvao je ljude da ga dele i pomažu drugima da u novom svetlu pogledaju na svoju ulogu u planetarnoj krizi.

Drugi cilj je da se pojača zamajac za predstojeću Konferenciju Ujedinjenih nacija o biodiverzitetu u Kini, gde će svetski lideri imati priliku da postignu međunarodni dogovor o očuvanju i obnavljanju prirode do 2030. godine. Tamošnje odluke se ne tiču samo tekuće decenije, nego i budućnosti i blagostanja za mnogo godina.

Zaplešimo s ugašenim svetlima tokom Sata za našu planetu

Ogranak WWF Adria je objavio spot za pesmu Lejle Hot, u kojem su i druge zvezde s našeg podneblja, s idejom da podstakne svakog da nauči korake i da tokom održavanja zakazanog Zoom događaja svi zajedno zaplešu s ugašenim svetlima i tako načas odagnaju apokaliptične vesti. Ovaj deo međunarodne mreže bavi se zaštitom biodiverziteta u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, na Kosovu*, u Sloveniji i Srbiji.

„Moramo očuvati najmanje 30 posto Zemljine površine za prirodu, a preostalim se površinama treba upravljati održivo. Jedino tako možemo osigurati porast globalne temperature za samo 1,5 Celzijev stupanj“, izjavila je izvršna direktorica ogranka WWF Adria Nataša Kalauz.

Ljudska bića zavise od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa

Bez obzira na brzi razvoj tehnologije, ljudska bića zavise od prirodnih resursa i prirodnih ciklusa, a klimatske promene ugrožavaju ekosisteme, dobrobit i sigurnost ljudi, kaže Duška Dimović, koordinatorka WWF-ovog projekta „Da nam klima štima“.

„Jedan od načina borbe protiv navedenih izazova je uporan i svestran rad na prosvećivanju građana, kako bi svojim zalaganjem primorali centre finansijske i političke moći da odgovorno primenjuju usvojene politike i strategije za ublažavanje klimatskih promena. Dobar i nama blizak primer je otpor građana gradnji malih hidroelektrana na Staroj planini, kao i borba stanovnika Srbije za čist vazduh“, izjavila je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

24. mart 2021. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

24. mart 2021. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

24. mart 2021. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena

zeleni krediti severna makedonija narodna banka podaci

Zeleni krediti u Severnoj Makedoniji povećani 30 odsto, ali udeo u ukupnim zajmovima zanemarljiv

24. mart 2021. - Narodna banka je objavila podatke o zelenim kreditima za četvrti kvartal 2023, u kojem je zabeležen rast od pet odsto, dok je na godišnjem nivou rast 29,1 odsto