Životna sredina

Sat za našu planetu – okrenimo se prirodi i ugasimo svetla 28. marta u 20.30

Sat za nasu planetu – 28. mart 2020.

Slika: WWF Srbija

Objavljeno

26.03.2020.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.03.2020.

Država

,

Komentari

1

Podeli

U okviru godišnje akcije, u subotu uveče se u Srbiji ponovo gase svetla. Osim toga, lokalni ogranak WWF-a traži kratke video snimke za podršku za „Sat za našu planetu“ 2021. godine i projekat „Da nam klima štima“.

Ogranak Svetske fondacije za prirodu (WWF) u Srbiji poručio je da želi da podstakne građane i građanke da ostanu složni i da se virtuelno okupe, putem društvenih mreža, i pošalju poruku u svet za bolje sutra naše planete i svih stanovnika. Akcija „Sat za našu planetu“ obeležiće se dvanaesti put na domaćem terenu.

U subotu, 28. marta, svetla na javnim mestima, u domovima i na ulicama ponovo se gase u 20.30 na sat vremena, a učesnici i učesnice su dobili poziv i da tada načine kratak video snimak i pošalju ga za moguće korišćenje u promociji za godinu dana i za svrhe projekta „Da nam klima štima“.

Možda najznačajnija akcija do sada

Organizatori traže sadržaj o zdravlju, prirodi, klimatskim promenama i čovekovom odnosu prema planeti. Na snimku trajanja do 40 sekundi može biti i javna znamenitost. Autori i autorke pet njih s najviše lajkova dobiće lepe održive poklone, navedeno je.

„Sat za našu planetu“ 2020. godine možda je najznačajniji do sada, poručuju iz organizacije WWF Adria-Srbija. Akcija je počela 2007. u Sidneju. Obeležava se širom sveta u istom terminu po lokalnom vremenu.

Uz klimatske promene koje neosporno utiču na biljni i životinjski svet, i samim tim na čoveka, pandemija novog korona virusa ugrožava zdravlje i živote, uz ekonomsku krizu i mnoštvo drugih izazova na vidiku, navedeno je u pozivu uz napomenu da je priroda temelj napretka i opstanka.

Veza pandemije s remećenjem prirode

U saopštenju se podseća da je Kina privremeno zabranila prodaju divljih životinja nakon pretpostavki da je pomenuto oboljenje, poznato i kao COVID-19, došlo tim putem i počelo da se prenosi sa čoveka na čoveka.

„Situacija u kojoj se nalazimo je komplikovana i neizvesna, i govori o tome da nastali problemi nisu tema samo ljubitelja prirode, već da to postaje obaveza svakog čoveka na planeti. ‘Sat za našu planetu’ je simbolična akcija isključenja svetla, koja treba da podstakne ljude da se osvrnu oko sebe i da u ovim kriznim vremenima razmisle kako mogu biti solidarniji jedni prema drugima, kao i prema planeti, i pozitivno uticati na okruženje. Nadamo se da će ova situacija što pre proći, i da ćemo se onda udružiti i razmisliti kako da organizujemo svoje aktivnosti u harmoniji sa prirodom“, kaže Duška Dimović, koordinatorka projekta „Da nam klima štima“, kojeg podržava Vlada Švedske.

Povrh toga, svako može da se upiše putem onlajn platforme u okviru akcije „Glas za našu planetu“ i pozvati prijatelje da učine isto. WWF je saopštio da će donosioci odluka obratiti pažnju ukoliko je podrška stavljanju prirode u prioritete raširena. Dodao je da će pokazati potpise svetskim liderima, između ostalog tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Poruka poznatog veterana

David Attenborough, legendarni aktivista i producent, iskoristio je priliku da ukaže na štetu nanetu biodiverzitetu. Bez biološke raznolikosti, svet kakav poznajemo ne funkcioniše, naglasio je i dodao da svet koji gubi divljinu gubi i sposobnost da zadovolji naše potrebe.

„U sledećih par decenija, moramo da uradimo nešto bez presedana: postignemo održivi opstanak na Zemlji“, izjavio je veteran pokreta za zaštitu prirode. On je istakao da će takozvana epoha ljudi, antropocen, trajati kratko ukoliko se nastavi potpuna neravnoteža.

Po Attenboroughovim rečima, ljudska bića i životinje koje ona gaje čine 96 odsto svih sisara i 70 procenata ptica na svetu. Urgirao je delovanje na četiri polja: zameni fosilnih goriva obnovljivim izvorima, poboljšanju efikasnosti proizvodnje hrane i smanjenje potrošnje mesa, zabrani ribarenja u određenim delovima svetskih mora i regulaciji korišćenja međunarodnih voda, i očuvanju populacije divljih vrsta.

Komentara: (1)
Mihajlo Bogosavljevic / 28.03.2020.

Ovo je prelepo sto radite za nasu malu prelepu panetu. Ja mislim da treba svake godine to raditi ili svakog meseca da ne bi unistili nasu planetu.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Ada Ciganlija uskoro postaje zasticeni predeo izuzetnih odlika

Ada Ciganlija uskoro postaje zaštićeni predeo izuzetnih odlika

15 августа 2022 - Ada Ciganlija, omiljeno izletište beograđana i oaza biodiverziteta u samom gradskom jezgru, uskoro bi mogla biti stavljena pod zaštitu

ekolosko pravo regionalni centar

Za šest decenija smanjila se površina šuma po glavi stanovnika za 60 procenata

11 августа 2022 - Tokom proteklih 60 godina, u svetu je nestalo 80 miliona hektara šume što je površina...

IUCN Crvena lista 2022a

Objavljena ažurirana Crvena lista ugroženih vrsta za 2022. godinu

26 јула 2022 - Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je ažurirane podatke IUCN Crvene liste ugroženih vrsta™,...

Papa Franja odlcuno deluju tacke pucanja klimatskim promenama

Papa Franja: Svi moraju odlučno da deluju, jer dolazimo do tačke pucanja u klimatskim promenama

22 јула 2022 - Papa Franja je pozvao države sveta da zajedno rade na primeni Pariskog sporazuma, upozoravajući da je tačka pucanja blizu