Životna sredina

Sat za našu planetu – Okrenimo se prirodi i ugasimo svetla 28. marta u 20.30

Sat za nasu planetu – 28. mart 2020.

Slika: WWF Srbija

Objavljeno

26.03.2020.

Država

,

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

26.03.2020.

Država

,

Komentari

1

Podeli

U okviru godišnje akcije, u subotu uveče se u Srbiji ponovo gase svetla. Osim toga, lokalni ogranak WWF-a traži kratke video snimke za podršku za “Sat za našu planetu” 2021. godine i projekat “Da nam klima štima”.

Ogranak Svetske fondacije za prirodu (WWF) u Srbiji poručio je da želi da podstakne građane i građanke da ostanu složni i da se virtuelno okupe, putem društvenih mreža, i pošalju poruku u svet za bolje sutra naše planete i svih stanovnika. Akcija „Sat za našu planetu“ obeležiće se dvanaesti put na domaćem terenu.

U subotu, 28. marta, svetla na javnim mestima, u domovima i na ulicama ponovo se gase u 20.30 na sat vremena, a učesnici i učesnice su dobili poziv i da tada načine kratak video snimak i pošalju ga za moguće korišćenje u promociji za godinu dana i za svrhe projekta “Da nam klima štima”.

Možda najznačajnija akcija do sada

Organizatori traže sadržaj o zdravlju, prirodi, klimatskim promenama i čovekovom odnosu prema planeti. Na snimku trajanja do 40 sekundi može biti i javna znamenitost. Autori i autorke pet njih s najviše lajkova dobiće lepe održive poklone, navedeno je.

“Sat za našu planetu” 2020. godine možda je najznačajniji do sada, poručuju iz organizacije WWF Adria-Srbija. Akcija je počela 2007. u Sidneju. Obeležava se širom sveta u istom terminu po lokalnom vremenu.

Uz klimatske promene koje neosporno utiču na biljni i životinjski svet, i samim tim na čoveka, pandemija novog korona virusa ugrožava zdravlje i živote, uz ekonomsku krizu i mnoštvo drugih izazova na vidiku, navedeno je u pozivu uz napomenu da je priroda temelj napretka i opstanka.

Veza pandemije s remećenjem prirode

U saopštenju se podseća da je Kina privremeno zabranila prodaju divljih životinja nakon pretpostavki da je pomenuto oboljenje, poznato i kao COVID-19, došlo tim putem i počelo da se prenosi sa čoveka na čoveka.

“Situacija u kojoj se nalazimo je komplikovana i neizvesna, i govori o tome da nastali problemi nisu tema samo ljubitelja prirode, već da to postaje obaveza svakog čoveka na planeti. ‘Sat za našu planetu’ je simbolična akcija isključenja svetla, koja treba da podstakne ljude da se osvrnu oko sebe i da u ovim kriznim vremenima razmisle kako mogu biti solidarniji jedni prema drugima, kao i prema planeti, i pozitivno uticati na okruženje. Nadamo se da će ova situacija što pre proći, i da ćemo se onda udružiti i razmisliti kako da organizujemo svoje aktivnosti u harmoniji sa prirodom”, kaže Duška Dimović, koordinatorka projekta “Da nam klima štima”, kojeg podržava Vlada Švedske.

Povrh toga, svako može da se upiše putem onlajn platforme u okviru akcije “Glas za našu planetu” i pozvati prijatelje da učine isto. WWF je saopštio da će donosioci odluka obratiti pažnju ukoliko je podrška stavljanju prirode u prioritete raširena. Dodao je da će pokazati potpise svetskim liderima, između ostalog tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Poruka poznatog veterana 

David Attenborough, legendarni aktivista i producent, iskoristio je priliku da ukaže na štetu nanetu biodiverzitetu. Bez biološke raznolikosti, svet kakav poznajemo ne funkcioniše, naglasio je i dodao da svet koji gubi divljinu gubi i sposobnost da zadovolji naše potrebe.

“U sledećih par decenija, moramo da uradimo nešto bez presedana: postignemo održivi opstanak na Zemlji”, izjavio je veteran pokreta za zaštitu prirode. On je istakao da će takozvana epoha ljudi, antropocen, trajati kratko ukoliko se nastavi potpuna neravnoteža.

Po Attenboroughovim rečima, ljudska bića i životinje koje ona gaje čine 96 odsto svih sisara i 70 procenata ptica na svetu. Urgirao je delovanje na četiri polja: zameni fosilnih goriva obnovljivim izvorima, poboljšanju efikasnosti proizvodnje hrane i smanjenje potrošnje mesa, zabrani ribarenja u određenim delovima svetskih mora i regulaciji korišćenja međunarodnih voda, i očuvanju populacije divljih vrsta.

Komentara: (1)

Mihajlo Bogosavljevic / 28.03.2020.

Ovo je prelepo sto radite za nasu malu prelepu panetu. Ja mislim da treba svake godine to raditi ili svakog meseca da ne bi unistili nasu planetu.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

wwf reri djerdap pristaniste

WWF, RERI: Gradnja pristaništa uništiće obalu Dunava i staništa u Nacionalnom parku Đerdap

28 October 2020 - Dve organizacije upozoravaju na štetne posledice najavljene gradnje međunarodnog pristaništa i pratećih sadržaja u Nacionalnom parku Đerdap.

Albanija BiH Crna Gora Severna Makedonija otpad plastika Sredozemno more

Albanija, BiH, Crna Gora i Severna Makedonija lideri u zagađenju Sredozemnog mora plastikom

27 October 2020 - Egipat, Italija i Turska šalju najviše plastičnog otpada u Sredozemno more, ali ako se pogleda broj stanovnika lideri su u regionu.

zelena-agenda-zapadni-balkan-smernice

EU objavila smernice o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan

07 October 2020 - Zelena agenda za Zapadni Balkan biće usvojena na Samitu za Zapadni Balkan, koji će biti...

Kuda za vikend Srbiji besplatnih izleta posmatranje ptica Goran_Jancic

Kuda za vikend u Srbiji: 20 besplatnih izleta za posmatranje ptica

02 October 2020 - Čuvari ptica u Srbiji organizuju besplatne izlete do 20 staništa u redovnoj godišnjoj akciji, u...