Životna sredina

Sat za našu planetu – u subotu 30. marta gase se svetla u 20.30

Sat-za-nasu-planetu-gase-se-svetla

Foto: WWF

Objavljeno

29.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

29.03.2019.

Država

,

Komentari

0

Podeli

Globalna ekološka akcija „Sat za našu planetu“ održaće se po jedanaesti put u Srbiji, u subotu 30. marta 2019. godine u 20.30 časova, kada će se simboličnim gašenjem svetla na sat vremena u više od 7.000 gradova širom sveta ukazati na važnost očuvanja planete, saopštila je Svetska organizacija za prirodu WWF) u Srbiji.

Klimatske promene i opadanje biološke raznovrsnosti problemi su svih nas, te je akcija „Sat za našu planetu“ prilika za pojedince, organizacije, institucije i kompanije da pokažu svoju predanost zaštiti prirode i budu deo razgovora i pronalska rešenja potrebnih za izgradnju održive budućnosti. Ove godine, pod sloganom „Skini se s plastike, navuci se na prirodu“, WWF upozorava i na problem prekomernog korišćenja plastike i njenog neadekvatnog odlaganja, zbog čega svake godine osam miliona tona plastike završi u morima i okenima.

„Jedan sat koji provedemo u mraku treba da služi kao podsetnik da moramo osigurati održivu budućnost naše planete. Priroda nam je od vitalne važnosti, ona podstiče naš ekonomski napredak i razvoj, naše zdravlje, blagostanje i opstanak. Uprkos tome, mi guramo našu planetu do granica i priroda je ozbiljno ugrožena“, ističe Petra Boić Petrač, koordinatorka inicijative u WWF Adriji.

„Ove godine, pored ukazivanja na posledice klimatskih promena, želimo da skrenemo pažnju i na krizu plastičnog otpada, koja predstavlja veliku pretnju po opstanak naših mora i okeana, te se zajedno moramo izboriti za budućnost bez plastike. Ovogodišnji Sat za našu planetu prilika je za stvaranje nezaustavljivog pokreta za prirodu i donošenje odluke koja će uticati na bolje sutra“, dodala je ona.

Akcija „Sat za našu planetu“, u svetu poznata kao Earth Hour, prvi put je održana u Sidneju 2007. godine, a danas se obeležava u više od 180 zemalja. Najpoznatije svetske znamenitosti poput Ajfelovog tornja, rimskog Koloseuma i londonskog Big Bena, isključivanjem javne i dekorativne rasvete, i ove godine će ponovo utonuti u mrak.

Srbija je deo ove akcije od 2009. godine, a 2018. akciji se pridružilo preko 200 partnera – gradova, opština, organizacija, institucija, škola i vrtića, navodi se u saopštenju.

Gase se dekorativna svetla u radnjama Maxi, Tempo i Shop&Go

Kao i prethodnih godina, povodom ove akcije u svim radnjama Maxi, Tempo i Shop&Go od 20.30 do 21.30 biće ugašena dekorativna rasveta (svetleće reklame i osvetljenje na bilbordima), saopštila je kompanija Delhaize Srbija.

Sat-za-nasu-planetu-svetla-delhaize

U Srbiji je kompanija Delhaize Srbija, deo grupacije Ahold Delhaize, prošle godine počela implementaciju ekoloških rashladnih fluida koji su u toku 2018. godine instalirani u prvom ekološkom Maksiju u Srbiji. U toku iste godine emisije gasova staklene bašte smanjena je za 9% u odnosu na 2017. godinu, a kompanija je implementacijom sistema naplate smanjila potrošnju jednokranih plastičnih kesa za 70%.

Zajedno sa potrošačima samo u prošloj godini reciklirano je više od deset hiljada tona otpada, navodi se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Evropa uvećala broj punjača za električna vozila tri puta za tri godine

29. mart 2019. - Većina zemalja Evropske unije je već na kraju 2023. ispunila svoje ciljeve za 2024, pokazala je analiza T&E

rio tinto jadar rts debata

Debata o projektu Jadar: Srbija ne treba da se žrtvuje zarad dobrobiti Evrope vs. Dezinformacijama se plaše građani

29. mart 2019. - Široka javnost imala je priliku da od stručnjaka čuje detalje o projektu koji može da promeni život ne samo meštana doline Jadra, nego i cele Srbije

Neodovoljno zelenih površina u Beogradu povećava temperaturu za sedam stepeni

Temperatura u Beogradu sedam stepeni viša zbog nedovoljno zelenih površina

29. mart 2019. - Temperatura u centralnom delu Beograda je na gusto izgrađenim lokacijama u proseku sedam stepeni Celzijusa viša nego na zelenim površinama

evropski sud klimatske promene ljudsko pravo zene svajcarska penzionerke

Evropski sud za ljudska prava: Zaštita od klimatskih promena je ljudsko pravo

29. mart 2019. - Evropski sud za ljudska prava doneo je istorijsku presudu prema kojoj su vlade dužne da zaštite građane od posledica klimatskih promena