Životna sredina

Delhaize Srbija otvorila svoj prvi eko supermarket

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Delhaize Srbija otvorila je prvu ekološku prodavnicu u u okviru lanca Maxi supermarketa, nakon što je uvođenjem naplate plastičnih kesa smanjila njihovo korišćenje za više od 65% i reciklirala više od 10.000 tona otpada u 2017. godini.

U ovoj prodavnici, prvoj ovakvog tipa u Srbiji i na Balkanu, Delhaize Srbija zamenila je strandardni sistem hlađenja ekološkim sistemom koji je baziran na ugljen-dioksidu (CO2), čime je izbacila iz upotrebe standardni freon R404A, što doprinosi zaštiti životne sredine. Inovativno tehnološko rešenje podržano je od strane Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Prilikom obilaska prodavnice, ministar Goran Trivan je upoznat sa tehnološkim rešenjem rashladnog sistema, njegovim ekonomskim i ekološkim prednostima. Naglašeno je da ovaj sistem znatno smanjuje emitovanje CO2 u atmosferu od postojećeg, i da je za 25% energetski efikasniji, zbog čega predstavlja značajan iskorak u očuvanju životne sredine, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, izbacivanjem iz upotrebe freona u sistemu rashlađivanja, kompanija Delhaize Srbija u svom poslovanju ostvaruje evropske ekološke standarde.

Ministar je pozvao kompaniju Delhaize Srbija da nastavi sa otvaranjem ekoloških prodavnica, i druge kompanije da se pridruže u uspostavljanju ekoloških standarda u svom društveno odgovornom poslovanju. Posebno je naglasio značaj podrške Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uspostavljanju prvog ekološkog rashladnog sistema u prodavnici.

Quentin Royer, COO kompanije Delhaize Srbija, naglasio je da će kompanija nastaviti da obezbeđuje ekološke standarde u svom odgovornom poslovanju, radi budućih generacija.

„Uveli smo sistem naplate kesa, zahvaljujući kojem smo smanjili njihovo korišćenje za više od 65% i počeli da uspešno menjamo navike sugrađana. Zajedno sa potrošačima samo u prošloj godini reciklirali smo više od deset hiljada tona otpada. Odgovornost kompanije ogleda se i u tome da strateški uvodimo promene koje pozitivno utiču na sve nas. Planiramo da do kraja godine otvorimo još ekoloških prodavnica, uz poštovanje najstrožih ekoloških standarda“, rekao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju

Svetogorski manastiri solarne elektrane baterije skladistenje energije

Svetogorski manastiri uz solarne elektrane dobijaju baterije za skladištenje energije

16 септембра 2022 - Svetogorski manastiri će ne samo proizvoditi energiju iz obnovljivih izvora, već će koristiti hibridnu tehnologiju – solar s baterijama.

EU-ogranici-prihode-proizvodaca-jeftinije-struje-180-po-megavat-satu

EU bi da ograniči prihode proizvođača struje na 180 evra po megavat-satu

15 септембра 2022 - Von der Leyen je predstavila mere za zauzdavanje cena struje u EU, uključujući inicijativu da se faktor gasa odvoji od tog sektora