Životna sredina

Delhaize Srbija otvorila svoj prvi eko supermarket

Photo: Pixabay

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

08.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Delhaize Srbija otvorila je prvu ekološku prodavnicu u u okviru lanca Maxi supermarketa, nakon što je uvođenjem naplate plastičnih kesa smanjila njihovo korišćenje za više od 65% i reciklirala više od 10.000 tona otpada u 2017. godini.

U ovoj prodavnici, prvoj ovakvog tipa u Srbiji i na Balkanu, Delhaize Srbija zamenila je strandardni sistem hlađenja ekološkim sistemom koji je baziran na ugljen-dioksidu (CO2), čime je izbacila iz upotrebe standardni freon R404A, što doprinosi zaštiti životne sredine. Inovativno tehnološko rešenje podržano je od strane Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Prilikom obilaska prodavnice, ministar Goran Trivan je upoznat sa tehnološkim rešenjem rashladnog sistema, njegovim ekonomskim i ekološkim prednostima. Naglašeno je da ovaj sistem znatno smanjuje emitovanje CO2 u atmosferu od postojećeg, i da je za 25% energetski efikasniji, zbog čega predstavlja značajan iskorak u očuvanju životne sredine, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, izbacivanjem iz upotrebe freona u sistemu rashlađivanja, kompanija Delhaize Srbija u svom poslovanju ostvaruje evropske ekološke standarde.

Ministar je pozvao kompaniju Delhaize Srbija da nastavi sa otvaranjem ekoloških prodavnica, i druge kompanije da se pridruže u uspostavljanju ekoloških standarda u svom društveno odgovornom poslovanju. Posebno je naglasio značaj podrške Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu uspostavljanju prvog ekološkog rashladnog sistema u prodavnici.

Quentin Royer, COO kompanije Delhaize Srbija, naglasio je da će kompanija nastaviti da obezbeđuje ekološke standarde u svom odgovornom poslovanju, radi budućih generacija.

„Uveli smo sistem naplate kesa, zahvaljujući kojem smo smanjili njihovo korišćenje za više od 65% i počeli da uspešno menjamo navike sugrađana. Zajedno sa potrošačima samo u prošloj godini reciklirali smo više od deset hiljada tona otpada. Odgovornost kompanije ogleda se i u tome da strateški uvodimo promene koje pozitivno utiču na sve nas. Planiramo da do kraja godine otvorimo još ekoloških prodavnica, uz poštovanje najstrožih ekoloških standarda“, rekao je.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dvostruko vece subvencije ove godine energetsku sanaciju domacinstava Beogradu

Dvostruko veće subvencije ove godine za energetsku sanaciju domaćinstava u Beogradu

8. novembar 2018. - Ministarka Dubravka Đedović Handanović uručila je ugovore gradskim opštinama o sredstvima za energetsku sanaciju za domaćinstva

Srbija subvencionise energetsku sanaciju domacinstava u skoro svim opstinama i gradovima

Srbija subvencioniše energetsku sanaciju domaćinstava u skoro svim opštinama i gradovima

8. novembar 2018. - Još 12.000 domaćinstava u 137 gradova i opština uključujući tri na KiM moći će da dobije subvencije za energetsku efikasnost

srbija toplane biomasa eu kfw projekat donacija djedovic miscevic vucevic konrad

Pet srpskih gradova prebacuje grejanje sa mazuta i uglja na biomasu

8. novembar 2018. - U okviru druge faze programa “Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji” izgradiće se pet toplana na biomasu

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

8. novembar 2018. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači