Otpad

Rumunski GreenWEEE ulaže 8.5 miliona evra u novo postrojenje za reciklažu i unapređenje postojećeg

Slika: GreenGroup

Objavljeno

12.03.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.03.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompanija GreenWEEE International investiraće 8.5 miliona evra u novo postrojenje za reciklažu električnog i elektronskog otpada u Kampia Turzi, kao i u modernizaciju i povećanje kapaciteta postojećeg postrojenja u Buzau.

Kompanija GreenWEEE, deo integrisanog sistema za reciklažu rumunske Green Group-e, investiraće 3.5 miliona evra u izgradnju drugog postrojenja za tretman eletkričnog i elektronskog otpada u Kampia Turzi u Rumuniji. U isto vreme, drugo postrojenje, koje takođe posluje u okviru kompanije, biće unapređeno u prvoj polovini 2018. godine zahvaljujući investiciji od 5 miliona evra, kada će se povećati i njegov kapacitet prerade. Ovo postrojenje biće prvo u Rumuniji koje će dobiti opremu za reciklažu LCD ekrana.

Novo postrojenje sa godišnjim kapacitetom prerade od 25.000 tona trebalo bi da počne sa radom u junu ove godine. Koristiće najnoviju tehnologiju i procese za recikliranje frižidera, mašina za pranje veša, IT opreme i druge električne i elektronske opreme. Kako je navedeno u saopštenju kompanije, GreenWEEE otvoriće u naredne tri godine 80 novih radnih mesta.

Električni i elektronski otpad se skuplja na lokalnom tržištu ili preko ovlašćenih operatora ili preko ugovora sa glavnim proizvođačima opreme i tehničkih uređaja ili maloprodajama.

Da bi se postojeći sistem prikupljanja otpada unapredio, kao i da bi se promovisalo sakupljanje direktno od krajnjih korisnika, GreenWEEE je investirao u sopstvenu infrastrukturu za sakupljanje otpada u okviru projekta koji se zove SIGUREC. Danas u Rumuniji postoji mreža od 161 automatske stanice SIGUREC, koje mogu biti fiksne ili pokretne. Tu se skupljaju sve vrste električnog i elektronskog otpada.

Ovaj otpad napravljen je od različitih materijala i sadrži opasne supstance, od kojih se neke nikada ne razgrađuju, ostajući tako na deponijama hiljade godina. Najveći rizik za ljudsko zdravlje i životnu sredinu predstavlja upravo pogrešan način upravljanja ovom vrstom otpada nakon što završi životni ciklus uređaja. U postrojenjima za preradu, te opasne supstance se skladište u kontrolisano okruženje, a reciklirani materijali počinju novi životno ciklus u okviru cirkularne ekonomije.

GreenWEEE prerađuje otpad po najvišim standardima i jedino je postrojenje u Rumuniji i jedno od nekoliko u Evropi koje ima WEEBALEX dozvolu za preradu ove vrste otpada. WEEBALEX je evropski sertifikat koji postavlja standarde i pažljivo nadgleda preradu i odlaganje električnog i elektronskog otpada. Ovaj sertifikat garantuje da je sav otpad koji se doveze u GreenWEEE prerađen u skladu sa zakonom.

GreenWEEE je članica najvećeg integrisanog sistema za reciklažu rumunske Green Group-e, koja je prisutna na tržištu već 15 godina. Kompanije članice grupe su: GreenTech (najveći recikler PET ambalaže u Evropi), GreeFiber International, GreenLamp Reciclare (jedina kompanija u Rumuniji koja reciklira opremu za rasvetu), GreenGlass Recycling (fabrika za preradu stakla), Total Waste Management (pruža integrisane usluge u oblasti upravljanja otpadom i operater je SIGUREC stanica). Grupa ima fabrike i u Srbiji (Greentech) i Makedoniji (Grinteh MK) i predstavništva u Grčkoj i Nemačkoj.

Komentara: (1)
Stevanović jovica / 19.01.2019.

Postovnje. Iz zrenjanin sam Srbija. Firma se zove NISAR. Bavimo se opasnim i neopasnim otpadom. Posedujemo dozvole za raznu vrste robe sakupljanje transport iskladistenje. Zanima nas veca kolicima ABS ili. PS balirane plastike ili rinfuz. Nasi poslovni partneri otvorili su reciklažu ABS I PS plastike dnevnog kapaciteta 25t. NADAM SE BRZOM ODGOVORU.
POZDRAV

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

12. mart 2017. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

12. mart 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

12. mart 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

12. mart 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja