Otpad

Rumunski GreenWEEE ulaže 8.5 miliona evra u novo postrojenje za reciklažu i unapređenje postojećeg

Slika: GreenGroup

Objavljeno

12.03.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Objavljeno

12.03.2017.

Država

Komentari

1

Podeli

Kompanija GreenWEEE International investiraće 8.5 miliona evra u novo postrojenje za reciklažu električnog i elektronskog otpada u Kampia Turzi, kao i u modernizaciju i povećanje kapaciteta postojećeg postrojenja u Buzau.

Kompanija GreenWEEE, deo integrisanog sistema za reciklažu rumunske Green Group-e, investiraće 3.5 miliona evra u izgradnju drugog postrojenja za tretman eletkričnog i elektronskog otpada u Kampia Turzi u Rumuniji. U isto vreme, drugo postrojenje, koje takođe posluje u okviru kompanije, biće unapređeno u prvoj polovini 2018. godine zahvaljujući investiciji od 5 miliona evra, kada će se povećati i njegov kapacitet prerade. Ovo postrojenje biće prvo u Rumuniji koje će dobiti opremu za reciklažu LCD ekrana.

Novo postrojenje sa godišnjim kapacitetom prerade od 25.000 tona trebalo bi da počne sa radom u junu ove godine. Koristiće najnoviju tehnologiju i procese za recikliranje frižidera, mašina za pranje veša, IT opreme i druge električne i elektronske opreme. Kako je navedeno u saopštenju kompanije, GreenWEEE otvoriće u naredne tri godine 80 novih radnih mesta.

Električni i elektronski otpad se skuplja na lokalnom tržištu ili preko ovlašćenih operatora ili preko ugovora sa glavnim proizvođačima opreme i tehničkih uređaja ili maloprodajama.

Da bi se postojeći sistem prikupljanja otpada unapredio, kao i da bi se promovisalo sakupljanje direktno od krajnjih korisnika, GreenWEEE je investirao u sopstvenu infrastrukturu za sakupljanje otpada u okviru projekta koji se zove SIGUREC. Danas u Rumuniji postoji mreža od 161 automatske stanice SIGUREC, koje mogu biti fiksne ili pokretne. Tu se skupljaju sve vrste električnog i elektronskog otpada.

Ovaj otpad napravljen je od različitih materijala i sadrži opasne supstance, od kojih se neke nikada ne razgrađuju, ostajući tako na deponijama hiljade godina. Najveći rizik za ljudsko zdravlje i životnu sredinu predstavlja upravo pogrešan način upravljanja ovom vrstom otpada nakon što završi životni ciklus uređaja. U postrojenjima za preradu, te opasne supstance se skladište u kontrolisano okruženje, a reciklirani materijali počinju novi životno ciklus u okviru cirkularne ekonomije.

GreenWEEE prerađuje otpad po najvišim standardima i jedino je postrojenje u Rumuniji i jedno od nekoliko u Evropi koje ima WEEBALEX dozvolu za preradu ove vrste otpada. WEEBALEX je evropski sertifikat koji postavlja standarde i pažljivo nadgleda preradu i odlaganje električnog i elektronskog otpada. Ovaj sertifikat garantuje da je sav otpad koji se doveze u GreenWEEE prerađen u skladu sa zakonom.

GreenWEEE je članica najvećeg integrisanog sistema za reciklažu rumunske Green Group-e, koja je prisutna na tržištu već 15 godina. Kompanije članice grupe su: GreenTech (najveći recikler PET ambalaže u Evropi), GreeFiber International, GreenLamp Reciclare (jedina kompanija u Rumuniji koja reciklira opremu za rasvetu), GreenGlass Recycling (fabrika za preradu stakla), Total Waste Management (pruža integrisane usluge u oblasti upravljanja otpadom i operater je SIGUREC stanica). Grupa ima fabrike i u Srbiji (Greentech) i Makedoniji (Grinteh MK) i predstavništva u Grčkoj i Nemačkoj.

Komentara: (1)
Stevanović jovica / 19.01.2019.

Postovnje. Iz zrenjanin sam Srbija. Firma se zove NISAR. Bavimo se opasnim i neopasnim otpadom. Posedujemo dozvole za raznu vrste robe sakupljanje transport iskladistenje. Zanima nas veca kolicima ABS ili. PS balirane plastike ili rinfuz. Nasi poslovni partneri otvorili su reciklažu ABS I PS plastike dnevnog kapaciteta 25t. NADAM SE BRZOM ODGOVORU.
POZDRAV

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prvu vetroturbinu vodi reciklabilnim elisama

Siemens Gamesa instalirao prvu vetroturbinu na vodi sa reciklabilnim elisama

09 августа 2022 - RWE je u svom vetroparku na moru u izgradnji otpočeo testiranje vetroturbine s potpuno reciklabilnim elisama kompanije Siemens Gamesa

Izvestaj o komunalnom otpadu 2021 Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostizni

Izveštaj o komunalnom otpadu za 2021: Hrvatska nastavlja napredak, ali ciljevi nedostižni

03 августа 2022 - Hrvatska je povećala odvojeno skupljanje otpada, recikliranje komunalnog otpada i odvojeno prikupljanje biootpada iz komunalnog otpada

Ostrvo Tilos – zeleni egejski dragulj pametno upravlja otpadom

03 августа 2022 - Ostrvo Tilos u Egejskom moru sprovodi program upravljanja otpadom koji će lokalnoj zajednici omogućiti da...

Opasan industrijski otpad visoka cena izvoza odlaganje deponije

Opasan industrijski otpad – visoka cena izvoza, a još veća odlaganja na deponije

19 јула 2022 - Šta se dešava sa industrijskim otpadom, i pre svega sa opasnim otpadom, u nastavku serijala "Srbija - od smetlišta do cirkularne ekonomije" razgovarali smo sa Markom Rokvićem i Sinišom Mitrovićem