Otpad

Rok za predaju izveštaja o otpadu 31.mart

Slika: Privredna Komora Srbije

Objavljeno

25.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Svi proizvođači i vlasnici otpada u Srbiji treba do 31. marta da podnesu izveštaj za prethodnu godinu, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na seminaru „Godišnje izveštavanje o otpadu“.

Zakon o upravljanju otpadom obavezuje sve proizvođače i vlasnike otpada da vode dnevnu evidenciju o otpadu, kao i da podnose godišnje izveštaje, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS.
Godišnji izveštaj se online popunjava na sajtu Agencije za zaštitu životne sredinu (www.sepa.gov.rs).

„U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine organizovali smo seminar o popunjavanju dnevnih i godišnjih izveštaja kako bi privredni subjekti na vreme, najkasnije do 31. marta,  mogli da predaju izveštaj za prethodnu godinu,“ istakao je Stevanović. Svaka država mora da zbrinjava svoj otpad i da zna kakvim otpadom raspolaže, koje vrste i količine otpada ima i na kojim lokacijama. Izveštavanje je od velikog značaja za donosioce odluka o zbrinjavanju otpada,“ ukazao je Stevanović.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da je Agencija izradila novi sistem za izveštavanje o otpadu sa idejom da bude lak za korišćenje, a da je seminar u PKS odlična prilika da se otklone sve nedoumice.

„Radili smo puno na izradi pravne regulative kako bi harmonizovali naše standarde sa onima u EU, u čemu smo i uspeli, što je prepoznato i van naših granica. Želeli smo da bude takvo stanje na tržištu da privredi stvorimo fer i transparentnu utakmicu, kako bi znali čime raspolažemo i šta treba da uradimo“, naveo je Radović.

Kroz izveštavanje dosta je uvećana naplata ekološke takse, čime je omogućeno državi da ima zeleni fond i da taj novac kasnije reinvestira u projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Agencija želi da kroz partnerski odnos sa privredom stvori dobru klimu na tržištu i da u direktnom kontaktu sa privrednicima, na ovakvim susretima, kažu šta su prihvatili, šta ne razumeju ili šta treba da se unapredi kako bi došli do boljeg rešenja, istakao je direktor Agencije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Energetski intenzivna industrija u Srbiji se sprema za CBAM – za primenu rešenja za dekarbonizaciju traži podršku države

25. mart 2017. - Privreda Srbije se ne boji dekarbonizacije i CBAM-a, ali je zabrinuta da država ne prepoznaje šta je sve potrebno da olakša poziciju pogođenim industrijama, poručili su na Beogradskom energetskom forumu veliki industrijski proizvođači

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

CBAM pred vratima – Srbija na potezu da stvori uslove za domaću privredu

25. mart 2017. - Industrijski akteri u Srbiji imaju sva znanja da maksimalno umanje emisije CO2 i učestvuju u ekološkom preporodu zemlje, kaže generalni direktor kompanije Lafarge Srbija Dimitrije Knjeginjić

Evropska unija radi na uvođenju novih mera za smajenje ambalažnog otpada

Evropska unija uvodi mere za ograničavanje količine ambalažnog otpada

25. mart 2017. - Evropski parlament je usvojio Uredbu o ambalaži i ambalažnom otpadu. Količina ambalaže 2040. godine mora da bude 15 odsto manja nego sada

rec-harlingen spalionica otpada

Hrana koja se uzgaja u blizini spalionica otpada kontaminirana supstancama visokog rizika

25. mart 2017. - Biomonitoringom emisija u Slovačkoj i Holandiji otkriveni su visoki nivoi perzistentnih organskih zagađivača (POPs) u hrani i životnoj sredini u blizini spalionica otpada