x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Rok za predaju izveštaja o otpadu 31.mart

25.03.2017. | Komentari: 0Autor:

Slika: Privredna Komora Srbije
Rok za predaju izveštaja o otpadu 31.mart

Svi proizvođači i vlasnici otpada u Srbiji treba do 31. marta da podnesu izveštaj za prethodnu godinu, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na seminaru „Godišnje izveštavanje o otpadu“.

Zakon o upravljanju otpadom obavezuje sve proizvođače i vlasnike otpada da vode dnevnu evidenciju o otpadu, kao i da podnose godišnje izveštaje, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS.
Godišnji izveštaj se online popunjava na sajtu Agencije za zaštitu životne sredinu (www.sepa.gov.rs).

“U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine organizovali smo seminar o popunjavanju dnevnih i godišnjih izveštaja kako bi privredni subjekti na vreme, najkasnije do 31. marta,  mogli da predaju izveštaj za prethodnu godinu,” istakao je Stevanović. Svaka država mora da zbrinjava svoj otpad i da zna kakvim otpadom raspolaže, koje vrste i količine otpada ima i na kojim lokacijama. Izveštavanje je od velikog značaja za donosioce odluka o zbrinjavanju otpada,” ukazao je Stevanović.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da je Agencija izradila novi sistem za izveštavanje o otpadu sa idejom da bude lak za korišćenje, a da je seminar u PKS odlična prilika da se otklone sve nedoumice.

„Radili smo puno na izradi pravne regulative kako bi harmonizovali naše standarde sa onima u EU, u čemu smo i uspeli, što je prepoznato i van naših granica. Želeli smo da bude takvo stanje na tržištu da privredi stvorimo fer i transparentnu utakmicu, kako bi znali čime raspolažemo i šta treba da uradimo“, naveo je Radović.

Kroz izveštavanje dosta je uvećana naplata ekološke takse, čime je omogućeno državi da ima zeleni fond i da taj novac kasnije reinvestira u projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Agencija želi da kroz partnerski odnos sa privredom stvori dobru klimu na tržištu i da u direktnom kontaktu sa privrednicima, na ovakvim susretima, kažu šta su prihvatili, šta ne razumeju ili šta treba da se unapredi kako bi došli do boljeg rešenja, istakao je direktor Agencije.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.