Otpad

Rok za predaju izveštaja o otpadu 31.mart

Slika: Privredna Komora Srbije

Objavljeno

25.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.03.2017.

Država

Komentari

0

Podeli

Svi proizvođači i vlasnici otpada u Srbiji treba do 31. marta da podnesu izveštaj za prethodnu godinu, istaknuto je u Privrednoj komori Srbije na seminaru „Godišnje izveštavanje o otpadu“.

Zakon o upravljanju otpadom obavezuje sve proizvođače i vlasnike otpada da vode dnevnu evidenciju o otpadu, kao i da podnose godišnje izveštaje, rekao je Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala PKS.
Godišnji izveštaj se online popunjava na sajtu Agencije za zaštitu životne sredinu (www.sepa.gov.rs).

„U saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine organizovali smo seminar o popunjavanju dnevnih i godišnjih izveštaja kako bi privredni subjekti na vreme, najkasnije do 31. marta,  mogli da predaju izveštaj za prethodnu godinu,“ istakao je Stevanović. Svaka država mora da zbrinjava svoj otpad i da zna kakvim otpadom raspolaže, koje vrste i količine otpada ima i na kojim lokacijama. Izveštavanje je od velikog značaja za donosioce odluka o zbrinjavanju otpada,“ ukazao je Stevanović.

Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, rekao je da je Agencija izradila novi sistem za izveštavanje o otpadu sa idejom da bude lak za korišćenje, a da je seminar u PKS odlična prilika da se otklone sve nedoumice.

„Radili smo puno na izradi pravne regulative kako bi harmonizovali naše standarde sa onima u EU, u čemu smo i uspeli, što je prepoznato i van naših granica. Želeli smo da bude takvo stanje na tržištu da privredi stvorimo fer i transparentnu utakmicu, kako bi znali čime raspolažemo i šta treba da uradimo“, naveo je Radović.

Kroz izveštavanje dosta je uvećana naplata ekološke takse, čime je omogućeno državi da ima zeleni fond i da taj novac kasnije reinvestira u projekte u oblasti zaštite životne sredine.

Agencija želi da kroz partnerski odnos sa privredom stvori dobru klimu na tržištu i da u direktnom kontaktu sa privrednicima, na ovakvim susretima, kažu šta su prihvatili, šta ne razumeju ili šta treba da se unapredi kako bi došli do boljeg rešenja, istakao je direktor Agencije.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Spalionica otpada nece biti izgradjena nedaleko od Brckog mrtvica lopare

Spalionica otpada planirana nedaleko od Brčkog neće biti izgrađena

24 новембра 2021 - Postrojenje je planirano u naselju Mrtvica u u opštini Lopare, ali investitori nisu dobili neophodne dozvole

nacrt zakona o upravljanju otpadom komentari gradjevisnki otpad nvo

Kritika na račun rešenja novog nacrta zakona o upravljanju otpadom za građevinski otpad i mobilna postrojenja

09 новембра 2021 - Nacrt, o kojem je završena je javna rasprava, otvara i mogućnost da se u mobilnim postrojenjima obavlja tretman svih vrsta otpada, što je loše

Istrazivanje 85 odsto gradjana podrzava uvodjenje depozitnog sistema

Istraživanje: 85 odsto građana podržava uvođenje depozitnog sistema

05 новембра 2021 - Rezultati su deo istraživanja o reciklaži ambalaže za jednokratnu upotrebu koje je sproveo Centar potrošača Srbije (CEPS)

Crna Gora reciklira oko jedan odsto komunalnog otpada

Crna Gora reciklira samo oko jedan odsto komunalnog otpada

04 новембра 2021 - Zacrtani cilj za recikliranje komunalnog otpada je veći od 20 odsto, dok je cilj Evropske unije 55 odsto do 2025.