OIE

Republika Srpska olakšava gradnju malih solarnih elektrana za domaćinstva i firme

Republika-Srpska-male-solarne-elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Izmenama Zakona o koncesijama Vlada Republike Srpske namerava da olakša domaćinstvima i firmama postavljanje solarnih panela na zemljištu.

Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama kako bi se potpunije i preciznije propisale pojedine odredbe radi lakšeg tumačenja i primene u praksi.

Solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, neće biti predmet koncesije

Najznačajnije razlike, kako je saopštila Vlada, između Nacrta i Predloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da se, pored već propisanih, i solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, izuzimaju iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Omugućava se većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima investiranje u solarne elektrane

U Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srpske za Balkan Green Energy News kažu da će ovako normirano rešenje omugućiti većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima, investiranje u takva postrojenja, koja nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, i to bez obaveze zaključenja ugovora o koncesiji.

„Veliki interes za postavljanje solarnih panela u Hercegovini“

Kako su preneli lokalni mediji, poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija predložio je tokom rasprave u Narodnoj skupštini da se u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama unesu izmene koje bi omogućile da se fotonaponski paneli, snage do 250 kW izuzmu iz postupka dodele koncesije.

On je naveo da male solarne elektrane nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, a postoji veliki interes domaćinstava i firmi da ih instaliraju, posebno u Hercegovini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Maja Turković

Maja Turković – liderka energetske tranzicije

19. mart 2020. - Kroz svoj rad u projektima obnovljivih izvora energije i WISE Srbija mrežu žena, Maja Turković ne samo što pomera granice u energetskom sektoru, već i podržava žene, gradeći put ka inkluzivnoj i održivoj budućnosti

Enlight zaokruzio finansijski aranzman vetropark Pupin Kovačice

Enlight zaokružio finansijski aranžman za vetropark Pupin kod Kovačice

19. mart 2020. - Izraelska kompanija Enlight je potpisala ugovore o zajmu, otkupu električne energije i balansiranju za svoj projekat vetroelektrane Pupin

Rimac Energy velika britanija UK centar skladistenje energije baterije

Rimac Energy otvorio pogon u Velikoj Britaniji

19. mart 2020. - Rimac Energy, brend firme Rimac Technology, je pionir u razvoju naprednih baterijskih sistema za skladištenje energije

Polar Night Energy

Baterija od peska za skladištenje toplotne energije

19. mart 2020. - Finski startap Polar Night Energy izgradiće najveću bateriju koja pesak koristi kao materijal za skladištenje energije