OIE

Republika Srpska olakšava gradnju malih solarnih elektrana za domaćinstva i firme

Republika-Srpska-male-solarne-elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Izmenama Zakona o koncesijama Vlada Republike Srpske namerava da olakša domaćinstvima i firmama postavljanje solarnih panela na zemljištu.

Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama kako bi se potpunije i preciznije propisale pojedine odredbe radi lakšeg tumačenja i primene u praksi.

Solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, neće biti predmet koncesije

Najznačajnije razlike, kako je saopštila Vlada, između Nacrta i Predloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da se, pored već propisanih, i solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, izuzimaju iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Omugućava se većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima investiranje u solarne elektrane

U Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srpske za Balkan Green Energy News kažu da će ovako normirano rešenje omugućiti većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima, investiranje u takva postrojenja, koja nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, i to bez obaveze zaključenja ugovora o koncesiji.

“Veliki interes za postavljanje solarnih panela u Hercegovini”

Kako su preneli lokalni mediji, poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija predložio je tokom rasprave u Narodnoj skupštini da se u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama unesu izmene koje bi omogućile da se fotonaponski paneli, snage do 250 kW izuzmu iz postupka dodele koncesije.

On je naveo da male solarne elektrane nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, a postoji veliki interes domaćinstava i firmi da ih instaliraju, posebno u Hercegovini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

konferencija solarna energija srbija balkan green energy news

Prva velika konferencija o solarnoj energiji u Srbiji: sve je spremno za solarni bum

16 April 2021 - Zakon o obnovljivim izvorima energije konačno stvara uslove da se iskoristi veliki potencijal solarne energije, poruka je Prve velike konferencije o solarnoj energiji u Srbiji.

Koriscenje ciste energije uslov za poslovanje

Korišćenje čiste energije će postati uslov za poslovanje na svetskom tržištu

16 April 2021 - Postavljanje fotonaponskih sistema se isplati svima – od domaćinstava do velikih industrijskih potrošača energije, poručeno je na Prvoj velikoj konferenciji o solarnoj energiji u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija toplane

Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za daljinsko grejanje u Srbiji

14 April 2021 - Veliki solarno-termalni projekti su pravo rešenje za dekarbonizaciju sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

konferencija solarna energija srbija prozjumeri

Elektrodistribucija Srbije priprema pravila za ubrzano priključenje prozjumera

14 April 2021 - Operator distributivnog sistema će u narednih nekoliko meseci pripremiti nova pravila za ubrzano priključenje solarnih elektrana na domaćinstvima.