OIE

Republika Srpska olakšava gradnju malih solarnih elektrana za domaćinstva i firme

Republika-Srpska-male-solarne-elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Izmenama Zakona o koncesijama Vlada Republike Srpske namerava da olakša domaćinstvima i firmama postavljanje solarnih panela na zemljištu.

Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama kako bi se potpunije i preciznije propisale pojedine odredbe radi lakšeg tumačenja i primene u praksi.

Solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, neće biti predmet koncesije

Najznačajnije razlike, kako je saopštila Vlada, između Nacrta i Predloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da se, pored već propisanih, i solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, izuzimaju iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Omugućava se većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima investiranje u solarne elektrane

U Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srpske za Balkan Green Energy News kažu da će ovako normirano rešenje omugućiti većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima, investiranje u takva postrojenja, koja nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, i to bez obaveze zaključenja ugovora o koncesiji.

„Veliki interes za postavljanje solarnih panela u Hercegovini“

Kako su preneli lokalni mediji, poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija predložio je tokom rasprave u Narodnoj skupštini da se u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama unesu izmene koje bi omogućile da se fotonaponski paneli, snage do 250 kW izuzmu iz postupka dodele koncesije.

On je naveo da male solarne elektrane nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, a postoji veliki interes domaćinstava i firmi da ih instaliraju, posebno u Hercegovini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Nemacka dva medjunarodna medunarodna gasovoda zeleni vodonik

Nemačka planira izgradnju dva međunarodna gasovoda za zeleni vodonik

19. mart 2020. - Nemačka se pridružila projektu H2Med, a namerava i da sa Belgijom ispod Severnog mora postavi cevovod za zeleni vodonik

biogas elektrane hrvatska bioplin troskovi propast

OIE Hrvatska: Biogasne elektrane na rubu propasti

19. mart 2020. - Poskupljenje sirovina zbog energetske krize je problem sa kojim se biogasna postrojenja suočavaju više od godinu dana

cwp crna gora montechevo solar elektrana

CWP ulazi na tržište Crne Gore sa solarnom elektranom snage 400 MW

19. mart 2020. - CWP Europe, kompanija za razvoj projekata za obnovljive izvore energiju, ulazi na tržište Crne Gore...

epcg zelezara niksic solarna elektrana

EPCG gradi solarnu elektranu snage 47 MW u okviru nikšićke železare

19. mart 2020. - Instaliranje solarnih panela planirano je da počne u martu i to na krovovima pogona i zemljištu nikšićke čeličane