OIE

Republika Srpska olakšava gradnju malih solarnih elektrana za domaćinstva i firme

Republika-Srpska-male-solarne-elektrane

Slika: Pixabay

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

19.03.2020.

Komentari

0

Podeli

Izmenama Zakona o koncesijama Vlada Republike Srpske namerava da olakša domaćinstvima i firmama postavljanje solarnih panela na zemljištu.

Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama kako bi se potpunije i preciznije propisale pojedine odredbe radi lakšeg tumačenja i primene u praksi.

Solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, neće biti predmet koncesije

Najznačajnije razlike, kako je saopštila Vlada, između Nacrta i Predloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da se, pored već propisanih, i solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, izuzimaju iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Omugućava se većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima investiranje u solarne elektrane

U Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srpske za Balkan Green Energy News kažu da će ovako normirano rešenje omugućiti većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima, investiranje u takva postrojenja, koja nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, i to bez obaveze zaključenja ugovora o koncesiji.

„Veliki interes za postavljanje solarnih panela u Hercegovini“

Kako su preneli lokalni mediji, poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija predložio je tokom rasprave u Narodnoj skupštini da se u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama unesu izmene koje bi omogućile da se fotonaponski paneli, snage do 250 kW izuzmu iz postupka dodele koncesije.

On je naveo da male solarne elektrane nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, a postoji veliki interes domaćinstava i firmi da ih instaliraju, posebno u Hercegovini.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

severna makedonija premijer hristijan mickoski mef

Mickoski: Novi veliki vetropark davaće petinu proizvodnje struje u zemlji

19. mart 2020. - Mandatar za sastav nove Vlade Hristijan Mickoski izjavio je da će energetska tranzicija biti skup i dug proces

Đorđa Meloni: postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

Đorđa Meloni: Postavljanje solarnih panela ugrožava proizvodnju hrane u Italiji

19. mart 2020. - Vlada Italije je donela uredbu kojom se zabranjuje postavljanje solarnih panela na poljoprivrednom zemljištu

GGF vetropark Bogoslovec model investiranje zelenu energiju Balkanu

GGF-ov vetropark Bogoslovec je model za investiranje u zelenu energiju na Balkanu

19. mart 2020. - BNB kompani i Fond za zeleni razvoj (GGF) su proslavili otvaranje svoje vetroelektrane Bogoslovec

slovenia necp targets

Slovenija potvrdila napuštanje uglja 2033. u ažuriranom NEKP-u

19. mart 2020. - Slovenija je pripremila ažuriranu verziju nacionalnog energetskog i klimatskog plana koji povećava sve ciljeve