x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Republika Srpska olakšava gradnju malih solarnih elektrana za domaćinstva i firme

19.03.2020. | Komentari: 0Autor:

Slika: Pixabay
Republika Srpska olakšava gradnju malih solarnih elektrana za domaćinstva i firme

Izmenama Zakona o koncesijama Vlada Republike Srpske namerava da olakša domaćinstvima i firmama postavljanje solarnih panela na zemljištu.

Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama kako bi se potpunije i preciznije propisale pojedine odredbe radi lakšeg tumačenja i primene u praksi.

Solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, neće biti predmet koncesije

Najznačajnije razlike, kako je saopštila Vlada, između Nacrta i Predloga ovog zakona, koje su rezultat skupštinske rasprave, ogledaju se u tome da se, pored već propisanih, i solarna postrojenja sa fotonaponskim ćelijama na zemlji, instalisane snage do 250 kW, izuzimaju iz predmeta koncesije, odnosno, koncesionog odnosa.

Omugućava se većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima investiranje u solarne elektrane

U Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srpske za Balkan Green Energy News kažu da će ovako normirano rešenje omugućiti većem broju zainteresovanih lica – domaćinstvima i privrednim subjektima, investiranje u takva postrojenja, koja nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, i to bez obaveze zaključenja ugovora o koncesiji.

“Veliki interes za postavljanje solarnih panela u Hercegovini”

Kako su preneli lokalni mediji, poslanik SNSD-a Ilija Tamindžija predložio je tokom rasprave u Narodnoj skupštini da se u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o koncesijama unesu izmene koje bi omogućile da se fotonaponski paneli, snage do 250 kW izuzmu iz postupka dodele koncesije.

On je naveo da male solarne elektrane nemaju negativan uticaj na životnu sredinu, a postoji veliki interes domaćinstava i firmi da ih instaliraju, posebno u Hercegovini.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.