Otpad

Republika Srpska čeka strategiju upravljanja otpadom

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Nacrt Strategije upravljanja otpadom je podnet Skupštini Republike Srpske na usvajanje i dobio je nepodeljenju podršku poslanika, izjavila je ministarka RS za za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić na sastanku sa ambasadorom Švedske u Bosni i Hercegovini Andersom Hagelbergom. Ambasador je ocenio da je RS ostvarila pozitivni napredak u zaštiti životne sredine, pogotovo u izradi dokumenata potrebnih za primenu strategije.

Hagelberg je dodao da je Republika Srpska ostvarila pozitivne pomake u tretmanu otpadnih voda, upravljanju čvrstim otpadom i u podizanju nivoa energetske efikasnosti.

Nacrt Strategije upravljanja otpadom od 2017. do 2026. godine je stavljen na javnu raspravu sredinom februara 2017. a podnet je Skupštini na usvajanje 4. jula ove godine.

Ministarka Golić je izjavila da je neophodno izraditi i plan za upravljanje otpadom u RS koji bi trebao da se finansira u okviru Projekta tehničke pomoći „Izgradnja dugoročne održivosti za integrisano upravljanje čvrstim otpadom“, saopštilo je ministarstvo. Taj projekat sprovodi Svetska banka, a sredstva za finansiranje aktivnosti obezbedila je Švedska razvoja agencija SIDA.

Planom upravljanja otpadom treba da se detaljno definišu smernice iz strategije kao i smernice za izgradnju infrastrukture, nabavku neophodne opreme, izgradnju kapaciteta, podizanje svesti i za izradu i uskladjivanje propisa, dodaje se u saopštenju.

Golić je izjavila da je neophodna i studija izvodljivosti za lokacije deponija i transfer stanica kao i za nove investicije i za održivost postoječih lokacija da bi se našla najbolja rešenja.

Treba izraditi svu neophodnu dokumentacija da bi moglo odmah da se počne sa radom, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Siemens Gamesa prve reciklabilne elise za vetroturbine

Siemens Gamesa proizveo prve reciklabilne elise za vetroturbine

08 септембра 2021 - Siemens Gamesa će opremiti RWE-ov vetropark na moru turbinama s elisama koje mogu da se recikliraju zahvaljujući novoj vrsti smole

Severnoj Makedoniji pogon gasifikaciju otpada plazmom

Projekat za gasifikaciju otpada plazmom u Severnoj Makedoniji biće proglašen strateškom investicijom

06 септембра 2021 - Postrojenje za gasifikaciju plazmom vredno 327 miliona evra će prerađivati komunalni otpad iz većine Severne Makedonije i to bez zagađivanja vazduha, kaže Zaev.

popravka namestaja_smanjimo otpad

Kupovina novih stvari nije više IN, zato popravi, pozajmi i pokloni jer #ZaZeleniSvakiDan

03 септембра 2021 - Model ponašanja savremenog čoveka koji stalno kupuje novu robu, a paralelno baca staru, bez ideje da popravi ono što se popraviti može, nespojivo je sa održivim razvojem i klimatskom akcijom.

Gradjani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

Građani se protive gradnji spalionice otpada u Sisku

01 септембра 2021 - Zelena akcija i građanska inicijativa "Siščani nisu smetlišćani!" pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da zaustavi projekat.