Otpad

Republika Srpska čeka strategiju upravljanja otpadom

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Nacrt Strategije upravljanja otpadom je podnet Skupštini Republike Srpske na usvajanje i dobio je nepodeljenju podršku poslanika, izjavila je ministarka RS za za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić na sastanku sa ambasadorom Švedske u Bosni i Hercegovini Andersom Hagelbergom. Ambasador je ocenio da je RS ostvarila pozitivni napredak u zaštiti životne sredine, pogotovo u izradi dokumenata potrebnih za primenu strategije.

Hagelberg je dodao da je Republika Srpska ostvarila pozitivne pomake u tretmanu otpadnih voda, upravljanju čvrstim otpadom i u podizanju nivoa energetske efikasnosti.

Nacrt Strategije upravljanja otpadom od 2017. do 2026. godine je stavljen na javnu raspravu sredinom februara 2017. a podnet je Skupštini na usvajanje 4. jula ove godine.

Ministarka Golić je izjavila da je neophodno izraditi i plan za upravljanje otpadom u RS koji bi trebao da se finansira u okviru Projekta tehničke pomoći „Izgradnja dugoročne održivosti za integrisano upravljanje čvrstim otpadom“, saopštilo je ministarstvo. Taj projekat sprovodi Svetska banka, a sredstva za finansiranje aktivnosti obezbedila je Švedska razvoja agencija SIDA.

Planom upravljanja otpadom treba da se detaljno definišu smernice iz strategije kao i smernice za izgradnju infrastrukture, nabavku neophodne opreme, izgradnju kapaciteta, podizanje svesti i za izradu i uskladjivanje propisa, dodaje se u saopštenju.

Golić je izjavila da je neophodna i studija izvodljivosti za lokacije deponija i transfer stanica kao i za nove investicije i za održivost postoječih lokacija da bi se našla najbolja rešenja.

Treba izraditi svu neophodnu dokumentacija da bi moglo odmah da se počne sa radom, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Postrojenje za preciscavanje otpadnih voda u Leskovcu pocelo proizvodnju struje iz biogasa

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu počelo proizvodnju struje iz biogasa

30 септембра 2022 - Od početka rada postrojenja je preradilo oko četiri miliona kubika otpadne vode ili oko 19.000 litara dnevno

hrvatska waste expo 2022 energetski tretman otpada

Hrvatska i dalje bez postrojenja za energetski tretman otpada

27 септембра 2022 - Hrvatska nema nijednu energanu na otpad, pa gubi dok neki drugi na njoj zarađuju, i to u energetskoj krizi, poručili su učesnici skupa Croatia Waste Expo 2022

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

U zemljama EU baci se više hrane nego što se uveze

23 септембра 2022 - U trenutku kada 33 miliona građana Evropske unije ne može da priušti dovoljno obroka, u...

Marko List Consultare Hrvatska biootpad

Dobar primer upravljanja biootpadom dolazi iz Hrvatske: nova vrednost, ekološka odgovornost

14 септембра 2022 - Kada bi Hrvatska u potpunosti iskoristila potencijal biootpada od 400.000 tona, mogla bi proizvesti 104 gigavat-sati električne energije godišnje, što je ekvivalent od 7.3% ukupno proizvedene električne energije iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj 2021.