Otpad

Republika Srpska čeka strategiju upravljanja otpadom

Slika: Pixabay

Objavljeno

06.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

06.07.2017.

Komentari

0

Podeli

Nacrt Strategije upravljanja otpadom je podnet Skupštini Republike Srpske na usvajanje i dobio je nepodeljenju podršku poslanika, izjavila je ministarka RS za za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić na sastanku sa ambasadorom Švedske u Bosni i Hercegovini Andersom Hagelbergom. Ambasador je ocenio da je RS ostvarila pozitivni napredak u zaštiti životne sredine, pogotovo u izradi dokumenata potrebnih za primenu strategije.

Hagelberg je dodao da je Republika Srpska ostvarila pozitivne pomake u tretmanu otpadnih voda, upravljanju čvrstim otpadom i u podizanju nivoa energetske efikasnosti.

Nacrt Strategije upravljanja otpadom od 2017. do 2026. godine je stavljen na javnu raspravu sredinom februara 2017. a podnet je Skupštini na usvajanje 4. jula ove godine.

Ministarka Golić je izjavila da je neophodno izraditi i plan za upravljanje otpadom u RS koji bi trebao da se finansira u okviru Projekta tehničke pomoći „Izgradnja dugoročne održivosti za integrisano upravljanje čvrstim otpadom“, saopštilo je ministarstvo. Taj projekat sprovodi Svetska banka, a sredstva za finansiranje aktivnosti obezbedila je Švedska razvoja agencija SIDA.

Planom upravljanja otpadom treba da se detaljno definišu smernice iz strategije kao i smernice za izgradnju infrastrukture, nabavku neophodne opreme, izgradnju kapaciteta, podizanje svesti i za izradu i uskladjivanje propisa, dodaje se u saopštenju.

Golić je izjavila da je neophodna i studija izvodljivosti za lokacije deponija i transfer stanica kao i za nove investicije i za održivost postoječih lokacija da bi se našla najbolja rešenja.

Treba izraditi svu neophodnu dokumentacija da bi moglo odmah da se počne sa radom, dodaje se u saopštenju.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

6. jul 2017. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

6. jul 2017. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

6. jul 2017. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Usvojene izmene Uredbe o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada

Usvojeni novi ciljevi za smanjenje komunalnog ambalažnog otpada u Srbiji

6. jul 2017. - Uredba o utvrđivanju Plana smanjenja ambalažnog otpada iz 2020. nije dala željene rezultate, zbog čega su nedavno usvojene izmene