Voda

Republika Srpska zainteresovana da sa Slovencima gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: www.vladars.net

Objavljeno

25.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska (RS) zainteresovana je da gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda po uzoru na postrojenje Grmov Vrh u Sloveniji.

Delegacija Republike Srpske predvođena ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem posetila je Velenje gde je sa predstavnicima kompanije Gorenje razmatrala mogućnosti saradnje,  prenosi sajt Vlade Republike Srpske.

Predstavnici Vlade Republike Srpske i nekoliko gradova i opština iz ovog entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) posetili su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grmov Vrh. Zahvaljujući ovom postrojenju 70.000 stanovnika iz četiri slovenačke opštine snabdeva se čistom pijaćom vodom, javlja Radio Televizija Republike Srpske.

Reč je o postrojenju koje potpuno samoodrživo i ekološki i energetski efikasno. Postrojenje je pušteno u rad 2015. godine. U okviru njega izgrađena je mala hidroelektrana čija je svrha da proizvede električnu energiju za potrebe postrojenja. Višak električne energije koju proizvede, hidroelektrana ubacuje u mrežu. Na taj način stvoren je održiv sistem koji osim pijaće vode proizvodi i struju, zbog čega su troškovi svedeni na minimum.

Delegacija je posetila i termoelektranu u Velenju koja proizvodi dve trećine ukupne električne energije u Sloveniji, dok deo struje izvozi.

Osim što su iskazali zainteresovanost da slovenačko Gorenje otvori postrojenje za prečišćavaje otpadnih voda i u Republici Srpskoj, predstavnici ovog entiteta su razmatrali i druge vidove saradnje. Ministar Đokić je naveo da je Gorenje prisutno na tržištu RS, koja je zainteresovana da se neke komponente za njihove proizvode izrađuju u tom entitetu.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će Republici Srpskoj biti korisna iskustva Velenja, jer su u ovoj slovenačkoj opštini realizovani projekti koji su delom finansirani sredstvima Evropske Unije (EU).

Gradonačelnik Bojan Kontič istakao je da je Velenje nekada bio najzagađeniji grad u Sloveniji, ali da je danas među gradovima sa najčistijim vazduhom. On je dodao i da postoji mogućnost saradnje na zajedničkim projektima koji bi bili finansirani sredstvima EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

makisko polje vodoizvoriste jeftini stanovi

Glavni urbanista Beograda najavljuje gradnju jeftinih stanova na Makiškom polju, vodoizvorištu prestonice

09 September 2021 - Skoro 80.000 građana traži referendum o Makiškom polju, a stručna javnost upozorava da bi gradnja ugrozila vodoizvorišta glavnog grada.

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

Erste banka prodaje Fabriku vode u Zrenjaninu

23 August 2021 - Grad nema pijaću vodu od 2004, pa je ovo postrojenja trebalo da reši problem, ali posle izgradnje nije isporučivalo ispravnu pijaću vodu.

Zrenjanin je zedan spreman radikalizuje redovne proteste

Zrenjanin je žedan i spreman da radikalizuje sada već redovne proteste

17 August 2021 - Zrenjanin je žedan, ali Zrenjaninci su se ujedinili na protestnim vožnjama i u zahtevu da svi na teritoriji grada dobiju pijaću vodu iz vodovoda

Kvalitet-vode-iz-cesme-bolji-od-flasirane

Kvalitetna voda iz česme je mnogo bolja za zdravlje, ali i životnu sredinu nego flaširana

09 August 2021 - Šteta po životnu sredinu od flaširane vode je u Barseloni do 3.500 puta veći nego od vode iz vodovoda, a opasnost po zdravlje od česmovače se rešava filtriranjem