Voda

Republika Srpska zainteresovana da sa Slovencima gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: www.vladars.net

Objavljeno

25.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska (RS) zainteresovana je da gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda po uzoru na postrojenje Grmov Vrh u Sloveniji.

Delegacija Republike Srpske predvođena ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem posetila je Velenje gde je sa predstavnicima kompanije Gorenje razmatrala mogućnosti saradnje,  prenosi sajt Vlade Republike Srpske.

Predstavnici Vlade Republike Srpske i nekoliko gradova i opština iz ovog entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) posetili su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grmov Vrh. Zahvaljujući ovom postrojenju 70.000 stanovnika iz četiri slovenačke opštine snabdeva se čistom pijaćom vodom, javlja Radio Televizija Republike Srpske.

Reč je o postrojenju koje potpuno samoodrživo i ekološki i energetski efikasno. Postrojenje je pušteno u rad 2015. godine. U okviru njega izgrađena je mala hidroelektrana čija je svrha da proizvede električnu energiju za potrebe postrojenja. Višak električne energije koju proizvede, hidroelektrana ubacuje u mrežu. Na taj način stvoren je održiv sistem koji osim pijaće vode proizvodi i struju, zbog čega su troškovi svedeni na minimum.

Delegacija je posetila i termoelektranu u Velenju koja proizvodi dve trećine ukupne električne energije u Sloveniji, dok deo struje izvozi.

Osim što su iskazali zainteresovanost da slovenačko Gorenje otvori postrojenje za prečišćavaje otpadnih voda i u Republici Srpskoj, predstavnici ovog entiteta su razmatrali i druge vidove saradnje. Ministar Đokić je naveo da je Gorenje prisutno na tržištu RS, koja je zainteresovana da se neke komponente za njihove proizvode izrađuju u tom entitetu.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će Republici Srpskoj biti korisna iskustva Velenja, jer su u ovoj slovenačkoj opštini realizovani projekti koji su delom finansirani sredstvima Evropske Unije (EU).

Gradonačelnik Bojan Kontič istakao je da je Velenje nekada bio najzagađeniji grad u Sloveniji, ali da je danas među gradovima sa najčistijim vazduhom. On je dodao i da postoji mogućnost saradnje na zajedničkim projektima koji bi bili finansirani sredstvima EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Klimatske promene ugrožavaju vodne resurse severne Grčke

Reke, jezera severne Grčke nestaju usled klimatskih promena

25. januar 2017. - Sa sve višim temperaturama i nedostatkom padavina, smanjenje vodostaja u rekama i jezerima širom Grčke dobija dramatične razmere.

Liverpul planira izgranju elektrane na plimu i oseku

Liverpul planira najveću elektranu na plimu i oseku na svetu

25. januar 2017. - Liverpul planira izgradnju najveće elektrane na svetu na plimu i oseku, kapaciteta 700 megavata

Svetski dan voda 2024, voda za mir

Svetski dan voda 2024: Voda za mir

25. januar 2017. - Svetski dan voda obeležava se 22. marta počev od 1993 godine, kada ga je uveo UN. Ove godine, tema je 'Voda za mir'.

srem regionalni sistem vodosnabdevanja voda

Pet vojvođanskih opština gradi regionalni vodovodni sistem kako bi sprečile nestašicu vode

25. januar 2017. - Projekat bi trebalo da se sprovede za 15 godina s obzirom da je procenjen na 140 miliona evra, a obuhvata 65 naselja i 210.000 stanovnika