UNECE Globalno partnerstvo za vodu radionica rodna ravnopravnost sliv reke Drine 23.jun 2021.
Voda

Republika Srpska zainteresovana da sa Slovencima gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda

Foto: www.vladars.net

Objavljeno

25.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

25.01.2017.

Komentari

0

Podeli

Republika Srpska (RS) zainteresovana je da gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda po uzoru na postrojenje Grmov Vrh u Sloveniji.

Delegacija Republike Srpske predvođena ministrom industrije, energetike i rudarstva Petrom Đokićem posetila je Velenje gde je sa predstavnicima kompanije Gorenje razmatrala mogućnosti saradnje,  prenosi sajt Vlade Republike Srpske.

Predstavnici Vlade Republike Srpske i nekoliko gradova i opština iz ovog entiteta u Bosni i Hercegovini (BiH) posetili su postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda Grmov Vrh. Zahvaljujući ovom postrojenju 70.000 stanovnika iz četiri slovenačke opštine snabdeva se čistom pijaćom vodom, javlja Radio Televizija Republike Srpske.

Reč je o postrojenju koje potpuno samoodrživo i ekološki i energetski efikasno. Postrojenje je pušteno u rad 2015. godine. U okviru njega izgrađena je mala hidroelektrana čija je svrha da proizvede električnu energiju za potrebe postrojenja. Višak električne energije koju proizvede, hidroelektrana ubacuje u mrežu. Na taj način stvoren je održiv sistem koji osim pijaće vode proizvodi i struju, zbog čega su troškovi svedeni na minimum.

Delegacija je posetila i termoelektranu u Velenju koja proizvodi dve trećine ukupne električne energije u Sloveniji, dok deo struje izvozi.

Osim što su iskazali zainteresovanost da slovenačko Gorenje otvori postrojenje za prečišćavaje otpadnih voda i u Republici Srpskoj, predstavnici ovog entiteta su razmatrali i druge vidove saradnje. Ministar Đokić je naveo da je Gorenje prisutno na tržištu RS, koja je zainteresovana da se neke komponente za njihove proizvode izrađuju u tom entitetu.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić rekao je da će Republici Srpskoj biti korisna iskustva Velenja, jer su u ovoj slovenačkoj opštini realizovani projekti koji su delom finansirani sredstvima Evropske Unije (EU).

Gradonačelnik Bojan Kontič istakao je da je Velenje nekada bio najzagađeniji grad u Sloveniji, ali da je danas među gradovima sa najčistijim vazduhom. On je dodao i da postoji mogućnost saradnje na zajedničkim projektima koji bi bili finansirani sredstvima EU.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar

Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

UNECE radionica rodna dimenzija sliv reke Drine 23.jun 2021.

Uloga žena u održivom upravljanju prirodnim resursima u slivu reke Drine – registruj se za radionicu

10 June 2021 - 23. juna održava se onlajn radionica "Rodna dimenzija u održivom upravljanju prirodnim resursima kroz neksus pristup u slivu reke Drine". Registruj se i uključi.

slovenija odrzava referendum o pijacoj vodi

Slovenija će 11. jula održati referendum o pijaćoj vodi

08 June 2021 - Nevladine organizacije žele da spreče izmene zakona o vodama, koje je usvojio slovenački parlament u martu.

Evropsku asocijaciju somelijera za vodu Bledski festival vode

Bledski festival vode osnovao Evropsku asocijaciju somelijera za vodu

14 May 2021 - Organizatori Bledskog festivala vode (BWF) u Sloveniji proširili su svoje aktivnosti osnivanjem Evropske asocijacije somelijera za vodu ili EWSA

Bled-voda-festival-nagrade

Bledski festival vode objavio poziv za nagrade za inovativna rešenja u očuvanju voda

06 May 2021 - Bledski festival vode objavio je međunarodni poziv za dodelu nagrada za inovativna i održiva rešenja koja doprinose očuvanju vodenih sredina.