Otpad

Remondis planira proširenje pogona za tretman medicinskog otpada u Zrenjaninu

Foto: Pexels

Objavljeno

11.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

11.10.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Kompanija Remondis Medison kupila je u industrijskoj zoni u Zrenjaninu novo zemljište površine 11.000 m2 na kojem će biti postavljen pogon za termički tretman lekova sa isteklim rokom, čime će biti proširen pogon za tretman medicinskog otpada, izjavio je direktor prodaje ove kompanije Miroslav Poznić, prenela je eKapija.

Remondis u Zrenjaninu ima pogon za tretiranje infektivnog otpada, kapaciteta 2.500 tona godišnje, a sarađuje sa 2.200 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Mada od ukupnog medicinskog otpada 75% čini bezopasan otpad, kada se bezopasni pomeša sa 25% opasnog, celokupni otpad postaje opasan. U Remondisovim pogonima, medicinski otpad se tretira drobljenjem i sterilizacijom/autoklaviranjem, kaže Poznić.

Osim termičkog tretmana lekova sa isteklim rokom, novi pogon će obavljati i tretman malih laboratorijskih životinja, kao i narkotika. Vrednost investicije iznosi 1,6 miliona evra, a kapacitet će biti 1.500 tona na godišnjem nivou.

Poznić kaže i da je postojeći kapacitet svih operatera za tretman medicinskog otpada u Srbiji oko 20.000 tona na godišnjem nivou, dok se u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji proizvede oko 5.000 tona, pa je prema njemu nelogično da se u državu dovode i stimulišu investitori koji bi se bavili tretmanom te vrste otpada.

Skupština opštine Stara Pazova se protivi izgradnji postrojenja

Krajem septembra, VOICE je objavio da je na sednici Skupštine opštine Stara Pazova pod pritiskom građana jednoglasno usvojen zaključak kojim se izražava protivljenje izgradnji postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada.

Zaključak, usvojen nakon što je u julu objavljen Javni oglas za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada, nije obavezujući, a konačnu odluku će doneti Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i resorno republičko ministarstvo. Investitor predloženog projekta bi bila beogradska firma Remeo.

U martu 2017. godine, domaća firma Sinofarm i kineska Gient potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje bi u Srbiji trebalo da se bavi prikupljanjem i tretmanom medicinskog otpada. Investicija je prvobitno trebalo da se realizuje u Staroj Pazovi, ali gotovo godinu dana kasnije od investicije u Staroj Pazovi se odustalo, jer su ekološki pokreti reagovali i uzbunili lokalnu zajednicu.

Međutim, Sinofarm nije odustao od izgradnje postrojenja pa je nakon toga kupio parcelu u Rumi, površine 1,4 hektara u industrijskoj za 8,5 miliona dinara, podseća VOICE.

Ali i više od 5.000 građana Rume je potpisalo peticiju protiv izgradnje postrojenja za tretman medicinskog otpada kompanije Sinofarm u rumskoj industrijskoj zoni, jer strahuju da bi takvo postrojenje moglo da ugrozi zdravlje meštana i životnu sredinu.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Mitsubishi Power EPS u sistem za odsumporavanje TENT u A

Mitsubishi Power predao EPS-u sistem za odsumporavanje u TENT-u A

11. oktobar 2018. - Nakon Kostolca B, i u Termoelektrani Nikola Tesla A u Obrenovcu konačno je pušten u rad sistem za odsumporavanje, pa će vazduh biti čistiji

Dan planete Zemlje 2024, Planeta protiv plastike

Dan planete Zemlje 2024: Planeta protiv plastike

11. oktobar 2018. - Dan planete Zemlje obeležava se svakog 22. aprila počev od 1970. godine. Ovogodišnja tema je Planeta protiv plastike.

biodizel od opušaka

Biodizel od opušaka

11. oktobar 2018. - Biodizel se smatra obećavajućim rešenjem u potrazi za čistijim alternativama fosilnim gorivima, a jedan od izvora mogu da budu opušci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

11. oktobar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja