x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Remondis planira proširenje pogona za tretman medicinskog otpada u Zrenjaninu

11.10.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pexels
Remondis planira proširenje pogona za tretman medicinskog otpada u Zrenjaninu

Kompanija Remondis Medison kupila je u industrijskoj zoni u Zrenjaninu novo zemljište površine 11.000 m2 na kojem će biti postavljen pogon za termički tretman lekova sa isteklim rokom, čime će biti proširen pogon za tretman medicinskog otpada, izjavio je direktor prodaje ove kompanije Miroslav Poznić, prenela je eKapija.

Remondis u Zrenjaninu ima pogon za tretiranje infektivnog otpada, kapaciteta 2.500 tona godišnje, a sarađuje sa 2.200 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Mada od ukupnog medicinskog otpada 75% čini bezopasan otpad, kada se bezopasni pomeša sa 25% opasnog, celokupni otpad postaje opasan. U Remondisovim pogonima, medicinski otpad se tretira drobljenjem i sterilizacijom/autoklaviranjem, kaže Poznić.

Osim termičkog tretmana lekova sa isteklim rokom, novi pogon će obavljati i tretman malih laboratorijskih životinja, kao i narkotika. Vrednost investicije iznosi 1,6 miliona evra, a kapacitet će biti 1.500 tona na godišnjem nivou.

Poznić kaže i da je postojeći kapacitet svih operatera za tretman medicinskog otpada u Srbiji oko 20.000 tona na godišnjem nivou, dok se u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji proizvede oko 5.000 tona, pa je prema njemu nelogično da se u državu dovode i stimulišu investitori koji bi se bavili tretmanom te vrste otpada.

Skupština opštine Stara Pazova se protivi izgradnji postrojenja

Krajem septembra, VOICE je objavio da je na sednici Skupštine opštine Stara Pazova pod pritiskom građana jednoglasno usvojen zaključak kojim se izražava protivljenje izgradnji postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada.

Zaključak, usvojen nakon što je u julu objavljen Javni oglas za javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju postrojenja za skladištenje i termički tretman medicinskog otpada, nije obavezujući, a konačnu odluku će doneti Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i resorno republičko ministarstvo. Investitor predloženog projekta bi bila beogradska firma Remeo.

U martu 2017. godine, domaća firma Sinofarm i kineska Gient potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća koje bi u Srbiji trebalo da se bavi prikupljanjem i tretmanom medicinskog otpada. Investicija je prvobitno trebalo da se realizuje u Staroj Pazovi, ali gotovo godinu dana kasnije od investicije u Staroj Pazovi se odustalo, jer su ekološki pokreti reagovali i uzbunili lokalnu zajednicu.

Međutim, Sinofarm nije odustao od izgradnje postrojenja pa je nakon toga kupio parcelu u Rumi, površine 1,4 hektara u industrijskoj za 8,5 miliona dinara, podseća VOICE.

Ali i više od 5.000 građana Rume je potpisalo peticiju protiv izgradnje postrojenja za tretman medicinskog otpada kompanije Sinofarm u rumskoj industrijskoj zoni, jer strahuju da bi takvo postrojenje moglo da ugrozi zdravlje meštana i životnu sredinu.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.