Otpad

Reciklažna industrija pred zatvaranjem zbog neplaćenog prerađenog opasnog otpada u 2018. godini

Foto: Pixabay

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

22.11.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Ministarstvo zaštite životne sredine već tri godine u Zeleni fond izdvaja manje novca za tretman opasnog otpada nego što se u toku godine preradi, a ukoliko Vlada Srbije ni u 2019. godini ne obezbedi sredstva za plaćanje prerađenog otpada iz 2018. godine, operateri će biti prinuđeni da zatvore svoja postrojenja i otpuste više hiljada radnika koji rade u celom sistemu upravljanja otpadom. Ako se to dogodi, godišnje će se u Srbiji taložiti 70.000 tona otpada koji neće imati ko da sakuplja i tretira na zakonom propisan  način, saopštava Udruženje reciklera Srbije.

Recikleri su od početka 2018. godine do danas preradili više od 68.000 tona opasnog otpada. Ukoliko Ministarstvo zaštite životne sredine odluči da plati samo 70% prerađenih količina, odnosno budžet namenjen otpadu ostane 2,2 milijarde dinara, više od 20 miliona kilograma prerađenog otpada neće biti plaćeno. To je treća godina zaredom.

Na hitnoj sednici održanoj u utorak, 20. novembra 2018. godine, Udruženje reciklera Srbije je donelo odluku da od januara 2019. godine zaustavi pogone i prestane da prerađuje otpad.

“Banke jednostavno ne žele da plaćaju preradu opasnog otpada umesto države i mi smo prinuđeni da zatvorimo fabrike i otpustimo radnike. Više od 1000 preduzeća čini sistem upravljanja posebnim tokovima otpada i urušavanje sistema predstavlja opasnost po zdravlje nacije. To se ne može nadoknaditi kasnijim delovanjem, šteta će biti nesaglediva. Ministarstvo zaštite životne sredine na čelu sa Goranom Trivanom cele godine aktivno podržava borbu protiv ilegalnih deponija i odlaganja opasnog otpada. Taj se problem ne može zakopati u zemlju jer neće time nestati. Mi moramo da naplatimo prerađen otpad kako bismo nastavili dalje. Nemamo više ni dan vremena ni novca za plate radnicima. Nemamo novca da platimo gorivo za kamione kojima se sakuplja otpad, a kamoli za preradu otpada. Pozivamo ministra Trivana da odmah reaguje”, kažu u Udruženju reciklera Srbije.

Oni dodaju da su zagađivači u 2018. godini uplatili ekološke takse u iznosu od 10 milijardi dinara i da je katastrofalna odluka da se tim novcem ne plati tretman jer će nam se ekološke katastrofe od prošle godine ponoviti i biće još veće.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Vranje dobija Regionalni centar za upravljanje otpadom

Vranje dobija regionalni centar za upravljanje otpadom

22. novembar 2018. - Potpisan je ugovor o izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom u Vranju, vredan 12,5 miliona evra

WISE konferencija

WISE Srbija: Žene kao liderke energetske tranzicije nisu mit, već realnost

22. novembar 2018. - Konferenciju Žene Srbije u održivoj energetici – lidersto za energetsku tranziciju organizovala je WISE Srbija mreža žena

Probistip Toksicno jalovište u Probistipu zamenice solarna elektrana

Toksično jalovište u Probištipu zameniće solarna elektrana

22. novembar 2018. - Opština Probištip u Severnoj Makedoniji će potražiti investitora koji bi sanirao rudarsko jalovište i izgradio solarnu elektranu

vetroturbine-recikliranje

Kina i EU očekuju da do 2030-2035. reše problem reciklaže vetroturbina, solarnih panela i baterija

22. novembar 2018. - Vetroturbine su 85-95% reciklabilne, ali reciklaža samih elisa je problematična jer su one napravljene od kompozitnih materijala