Životna sredina

Raspisan tender za elaborat zaštite životne sredine za beogradski metro

Foto: Pixabay

Objavljeno

03.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

03.09.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Gradske vlasti su raspisale tender za izradu elaborata zaštite životne sredine za planirane dve linije metroa u Beogradu sa ciljem da se utvrde potencijalni negativni efekti ovog dugoočekivanog projekta, preneli su mediji.

Prema medijskim izveštajima, u konkursnoj dokumentaciji se navodi da elaborat zaštite životne sredine treba da utvrdi “opšti, direktni i indirektni uticaj planiranih aktivnosti na različite ekološke aspekte: ljudska bića, floru i faunu, zemljište, vazduh, klimu, pejsaž, materijalna dobra i kulturno nasleđe”.

Rok za podnošenje ponuda je 27. septembar.

Prema poslednjim najavama gradskih čelnika, radovi na izgradnji prve linije beogradskog metroa, koja će spajati Makiško Polje i Mirijevo i biti dugačka 22,5 kilometra, trebalo bi da počnu 2020. godine i da se završe 2022. godine.

Izgradnja druge linije metroa, u dužini od 19.8 kilometara, a koja će povezivati Zemun i Konjarnik, trebalo bi da krene nakon završetka prve linije.

U decembru prošle godine, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali je potpisao izjavu o namerama sa francuskim ambasadorom u Srbiji Frederikom Mondolonijem, čija zemlja je partner Beograda u projektu izgradnje metroa. Mali je tada najavio da će prethodna studija izvodljivosti za projekat metroa biti gotova u roku od devet meseci.

Dve linije metroa u Sofiji smanjuju štetne emisije za 65,000 tona godišnje

Iako projekti razvoja metroa mogu imati određene štetne posledice po životnu sredinu, ta vrsta masovnog gradskog prevoza takođe dovodi do smanjenja količine štetnih emisija u gradovima jer smanjuje broj vozila na ulicama.

U Sofiji, glavnom gradu susedne Bugarske, trenutno se gradi treća linija metroa, a zahvaljujući dvema postojećim linijama količina štetnih emisija u vazduhu je smanjena za oko 65,000 tona godišnje.

Treća linija metroa, koja se gradi uz finansijsku podršku Evropske unije, bi trebalo da poveća količinu izbegnutih štetnih emisija na nekih 90,000 tona godišnje.

Sofijski metro, koji je pušten u rad 1998. godine, svaki dan preveze skoro 350,000 putnika.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Svetski dan reciklaže

Heroji reciklaže u fokusu ovogodišnjeg Svetskog dana reciklaže

3. septembar 2018. - Svetski dan reciklaže 2024. stavlja u centar pažnje ljude, mesta, firme i aktivnosti koji demonstriraju važnost recikliranja

Prosiren-krug-obveznika-eko-takse-novine-rokovima-dinamici-placanja

Proširen krug obveznika eko-takse, uz novine u rokovima i dinamici plaćanja

3. septembar 2018. - Ogranci stranih pravnih lica u Srbiji koji obavljaju aktivnosti koje utiču na životnu sredinu obavezani su da plaćaju eko-taksu

evropsko prvenstvo nemacka fudbal 2024 voz avion odrzivost

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024: Hoće li Mbape i Ronaldo u Nemačku avionom ili vozom?

3. septembar 2018. - Trinaest nevladinih organizacija zamolile su svoje fudbalske reprezentacija da se obavežu na održivo putovanje za Evropsko prvenstvo 2024.

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

Crna Gora zabranjuje uvoz polovnjaka sa Euro 4 motorom

3. septembar 2018. - Građani Crne Gore sada mogu da uvezu novi automobil koji ima najmanje Euro 6 standard, kao i polovni sa najmanje Euro 4 standardom