x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Vaša imejl adresa je sigurna kod nas

x
Newsletter Image
NE PROPUSTITE NAŠ NJUZLETER
PRIJAVA

Your email is safe with us

Raspisan tender za elaborat zaštite životne sredine za beogradski metro

03.09.2018. | Komentari: 0Autor:

Foto: Pixabay
Raspisan tender za elaborat zaštite životne sredine za beogradski metro

Gradske vlasti su raspisale tender za izradu elaborata zaštite životne sredine za planirane dve linije metroa u Beogradu sa ciljem da se utvrde potencijalni negativni efekti ovog dugoočekivanog projekta, preneli su mediji.

Prema medijskim izveštajima, u konkursnoj dokumentaciji se navodi da elaborat zaštite životne sredine treba da utvrdi “opšti, direktni i indirektni uticaj planiranih aktivnosti na različite ekološke aspekte: ljudska bića, floru i faunu, zemljište, vazduh, klimu, pejsaž, materijalna dobra i kulturno nasleđe”.

Rok za podnošenje ponuda je 27. septembar.

Prema poslednjim najavama gradskih čelnika, radovi na izgradnji prve linije beogradskog metroa, koja će spajati Makiško Polje i Mirijevo i biti dugačka 22,5 kilometra, trebalo bi da počnu 2020. godine i da se završe 2022. godine.

Izgradnja druge linije metroa, u dužini od 19.8 kilometara, a koja će povezivati Zemun i Konjarnik, trebalo bi da krene nakon završetka prve linije.

U decembru prošle godine, tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali je potpisao izjavu o namerama sa francuskim ambasadorom u Srbiji Frederikom Mondolonijem, čija zemlja je partner Beograda u projektu izgradnje metroa. Mali je tada najavio da će prethodna studija izvodljivosti za projekat metroa biti gotova u roku od devet meseci.

Dve linije metroa u Sofiji smanjuju štetne emisije za 65,000 tona godišnje

Iako projekti razvoja metroa mogu imati određene štetne posledice po životnu sredinu, ta vrsta masovnog gradskog prevoza takođe dovodi do smanjenja količine štetnih emisija u gradovima jer smanjuje broj vozila na ulicama.

U Sofiji, glavnom gradu susedne Bugarske, trenutno se gradi treća linija metroa, a zahvaljujući dvema postojećim linijama količina štetnih emisija u vazduhu je smanjena za oko 65,000 tona godišnje.

Treća linija metroa, koja se gradi uz finansijsku podršku Evropske unije, bi trebalo da poveća količinu izbegnutih štetnih emisija na nekih 90,000 tona godišnje.

Sofijski metro, koji je pušten u rad 1998. godine, svaki dan preveze skoro 350,000 putnika.

Komentari (0)

Budite prvi da unesete komentar za ovaj clanak.

Unesi Komentar

Molimo sačekajte... Unesite obavezna polja. Desila se greška, molimo osvežite stranicu i pokušajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat.