Energetska efikasnost

Radionica o izmenama modela za podsticaj obnovljivih izvora energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Asocijacija za održivi razvoj (ASOR) uz podršku Privredne komore Srbije u utorak organizuje radionicu namenjenu predstavnicima industrijskog sektora na temu Novi energetski regulatorni okvir za Srbiju: preporuke, obaveze, implikacije.

U ASOR-u podsećaju da se uskoro očekuje usvajanje novih propisa u oblasti energetike, pa je veoma važno da privreda bude više uključena u njihovo pripremanje, kao i da ima svoje predstavnike u radnim grupama.

To je i osnovni cilj projekta Mobilizacija i uključivanja zainteresovane javnosti u proces kreiranja održive energetske politike Srbije, u okviru kojeg se održava ova radionica (Agenda), druga po redu.

Prva je bila posvećena organizacijama civilnog društva, druga će biti organizovana sa predstavnicima privrede, dok bi na trećoj trebalo da se predstave zaključci prve dve i to donosiocima odluka.

ASOR projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom (European Climate Foundation).

“S obzirom na promene koje nas očekuju u energetskoj politici Srbije u najskorijem periodu, uključujući i novi regulatorni režim za obnovljive izvore energije (OIE) po isteku fid-in modela, kao i definisanje okvira za veće učešće građana u energetskoj tranziciji u Srbiji (otvaranje tržišta za prosumere i agregatore), ova druga radionica ima za cilj da pokrene dijalog sa lokalnom industrijom kako investirati u održive energetske objekte, kao i da uključi predstavnike industrijskog sektora u proces kreiranja preporuka za promene u energetskoj regulativi kako bi se postakao razvoj OIE”, ističu u Asocijaciji za održivi razvoj.

Inače, Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike, nedavno je izjavio da Uredba o podsticajnim merama za OIE ističe krajem ove godine i da se već uveliko radi na pripremi novih mera.

Radionica je prevashodno namenjena predstavnicima kompanija koje razvijaju ili planiraju da se uključe u razvoj projekata OIE u Srbiji, i održava se u prostorijama Privredne komore Srbije u Resavskoj ulici u Beogradu u utorak 8. maja od 10h do 14h.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Rečna toplotna pumpa kompanije Simens Energy stigla je u Manhajm

Siemens Energy isporučio toplotnu pumpu za daljinsko grejanje koja će koristiti vodu iz Rajne

4. maj 2018. - Kompanija MVV iz Manhajma želi da korisnike snabdeva daljinskim grejanjem samo iz zelenih izvora. Rečna toplotna pumpa je jedno od rešenja.

strategiji-Kosovo-ciljeve-energetske-tranzicije-2031-godine

Kosovo* objavilo ciljeve energetske tranzicije do 2031. godine

4. maj 2018. - Vlada u Prištini cilja da 2031. bude 1,6 gigavata snage u zelenim elektranama, uz 340 MWh u baterijama i rekonstrukciju termoelektrana

Vrednost agrosolarnog tržišta do 2030. biće 9,3 milijarde dolara

Tržište agrosolara na putu da 2031. dostigne 9,3 milijarde dolara

4. maj 2018. - Broj ljudi na zemlji raste, čime pitanja proizvodnje hrane i energije postaju ključna. U novoj analizi se za rešenje nudi agrosolar.

Medeja Loncar Odrzivi razvoj Siemens trosak investicija buducnost

Održivi razvoj za Siemens nije trošak, već investicija u budućnost

4. maj 2018. - Uvođenje cirkularne ekonomije Srbiji može da donese 30.000 novih radnih mesta, izjavila je direktorka kompanije Siemens Srbija Medeja Lončar