Energetska efikasnost

Radionica o izmenama modela za podsticaj obnovljivih izvora energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Asocijacija za održivi razvoj (ASOR) uz podršku Privredne komore Srbije u utorak organizuje radionicu namenjenu predstavnicima industrijskog sektora na temu Novi energetski regulatorni okvir za Srbiju: preporuke, obaveze, implikacije.

U ASOR-u podsećaju da se uskoro očekuje usvajanje novih propisa u oblasti energetike, pa je veoma važno da privreda bude više uključena u njihovo pripremanje, kao i da ima svoje predstavnike u radnim grupama.

To je i osnovni cilj projekta Mobilizacija i uključivanja zainteresovane javnosti u proces kreiranja održive energetske politike Srbije, u okviru kojeg se održava ova radionica (Agenda), druga po redu.

Prva je bila posvećena organizacijama civilnog društva, druga će biti organizovana sa predstavnicima privrede, dok bi na trećoj trebalo da se predstave zaključci prve dve i to donosiocima odluka.

ASOR projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom (European Climate Foundation).

“S obzirom na promene koje nas očekuju u energetskoj politici Srbije u najskorijem periodu, uključujući i novi regulatorni režim za obnovljive izvore energije (OIE) po isteku fid-in modela, kao i definisanje okvira za veće učešće građana u energetskoj tranziciji u Srbiji (otvaranje tržišta za prosumere i agregatore), ova druga radionica ima za cilj da pokrene dijalog sa lokalnom industrijom kako investirati u održive energetske objekte, kao i da uključi predstavnike industrijskog sektora u proces kreiranja preporuka za promene u energetskoj regulativi kako bi se postakao razvoj OIE”, ističu u Asocijaciji za održivi razvoj.

Inače, Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike, nedavno je izjavio da Uredba o podsticajnim merama za OIE ističe krajem ove godine i da se već uveliko radi na pripremi novih mera.

Radionica je prevashodno namenjena predstavnicima kompanija koje razvijaju ili planiraju da se uključe u razvoj projekata OIE u Srbiji, i održava se u prostorijama Privredne komore Srbije u Resavskoj ulici u Beogradu u utorak 8. maja od 10h do 14h.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

nemacka ulaganja Srbiji najbitniji pristup struji obnovljivih izvora

Pristup struji iz obnovljivih izvora je ključan za nemačka ulaganja u Srbiji

02 октобра 2022 - Franciska Brantner iz nemačke vlade izjavila je da je zelena tranzicija zajednički cilj njene zemlje i Srbije

Dve cetiri Evropske nagrade za odrzivu energiju Jugoistocnu Evropu

Dve od četiri Evropske nagrade za održivu energiju otišle u Jugoistočnu Evropu

27 септембра 2022 - Timea Farkas iz Rumunije i energetska zajednica Minoan Energy Community s Krita su dobili Evropske nagrade za održivu energiju s još dva laureata

11 gradova opstina Srbiji cistije daljinsko grejanje

Čistije daljinsko grejanje za 11 gradova, opština u Srbiji

20 септембра 2022 - U Kragujevcu su sa 11 lokalnih samouprava potpisani memorandumi o razumevanju o projektima dekarbonizacije daljinskog grejanja

Evropski parlament povecanje ciljeva obnovljive izvore stednju energije

Evropski parlament glasao za povećanje cilja za obnovljive izvore za 2030. na 45 odsto

17 септембра 2022 - Evropski parlament je podržao revizije direktiva o obnovljivoj energiji i energetskoj efikasnosti i predložio da se ciljevi povećaju