Energetska efikasnost

Radionica o izmenama modela za podsticaj obnovljivih izvora energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Asocijacija za održivi razvoj (ASOR) uz podršku Privredne komore Srbije u utorak organizuje radionicu namenjenu predstavnicima industrijskog sektora na temu Novi energetski regulatorni okvir za Srbiju: preporuke, obaveze, implikacije.

U ASOR-u podsećaju da se uskoro očekuje usvajanje novih propisa u oblasti energetike, pa je veoma važno da privreda bude više uključena u njihovo pripremanje, kao i da ima svoje predstavnike u radnim grupama.

To je i osnovni cilj projekta Mobilizacija i uključivanja zainteresovane javnosti u proces kreiranja održive energetske politike Srbije, u okviru kojeg se održava ova radionica (Agenda), druga po redu.

Prva je bila posvećena organizacijama civilnog društva, druga će biti organizovana sa predstavnicima privrede, dok bi na trećoj trebalo da se predstave zaključci prve dve i to donosiocima odluka.

ASOR projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom (European Climate Foundation).

“S obzirom na promene koje nas očekuju u energetskoj politici Srbije u najskorijem periodu, uključujući i novi regulatorni režim za obnovljive izvore energije (OIE) po isteku fid-in modela, kao i definisanje okvira za veće učešće građana u energetskoj tranziciji u Srbiji (otvaranje tržišta za prosumere i agregatore), ova druga radionica ima za cilj da pokrene dijalog sa lokalnom industrijom kako investirati u održive energetske objekte, kao i da uključi predstavnike industrijskog sektora u proces kreiranja preporuka za promene u energetskoj regulativi kako bi se postakao razvoj OIE”, ističu u Asocijaciji za održivi razvoj.

Inače, Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike, nedavno je izjavio da Uredba o podsticajnim merama za OIE ističe krajem ove godine i da se već uveliko radi na pripremi novih mera.

Radionica je prevashodno namenjena predstavnicima kompanija koje razvijaju ili planiraju da se uključe u razvoj projekata OIE u Srbiji, i održava se u prostorijama Privredne komore Srbije u Resavskoj ulici u Beogradu u utorak 8. maja od 10h do 14h.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Poziv postdiplomce mlade pocetku karijere Letnju skolu Energetske zajednice

Poziv za postdiplomce, mlade na početku karijere za Letnju školu Energetske zajednice

18 јануара 2022 - Sekretarijat Energetske zajednice prima prijave za šestu Letnju školu Energetske zajednice, koja će se održati u Sarajevu

Energetsko trziste Zapadnog Balkana integrise energetske tranzicije finansiranja

Energetsko tržište Zapadnog Balkana treba da se integriše radi lakše energetske tranzicije, finansiranja

14 јануара 2022 - Zajednički pristup zapadnobalkanskih zemalja olakšaće finansiranje zelene energije i napuštanje uglja, no izvori sredstava su još nedovoljni

najcitaniji tekstovi 2021 balkan green energy news

Najčitaniji tekstovi na portalu Balkan Green Energy News u 2021.

31 децембра 2021 - Čitaoce portala Balkan Green Energy News su 2021. godine najviše zanimali energetska efikasnost, prozjumeri i litijum

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

Srbija otvorila klaster 4 u pregovorima o pristupanju EU

14 децембра 2021 - Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila klaster 4 – zelenu agendu i održivu povezanost, koji se sastoji od četiri poglavlja