Energetska efikasnost

Radionica o izmenama modela za podsticaj obnovljivih izvora energije

Slika: Pixabay

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Objavljeno

04.05.2018.

Država

Komentari

0

Podeli

Asocijacija za održivi razvoj (ASOR) uz podršku Privredne komore Srbije u utorak organizuje radionicu namenjenu predstavnicima industrijskog sektora na temu Novi energetski regulatorni okvir za Srbiju: preporuke, obaveze, implikacije.

U ASOR-u podsećaju da se uskoro očekuje usvajanje novih propisa u oblasti energetike, pa je veoma važno da privreda bude više uključena u njihovo pripremanje, kao i da ima svoje predstavnike u radnim grupama.

To je i osnovni cilj projekta Mobilizacija i uključivanja zainteresovane javnosti u proces kreiranja održive energetske politike Srbije, u okviru kojeg se održava ova radionica (Agenda), druga po redu.

Prva je bila posvećena organizacijama civilnog društva, druga će biti organizovana sa predstavnicima privrede, dok bi na trećoj trebalo da se predstave zaključci prve dve i to donosiocima odluka.

ASOR projekat sprovodi u saradnji sa Evropskom klimatskom fondacijom (European Climate Foundation).

“S obzirom na promene koje nas očekuju u energetskoj politici Srbije u najskorijem periodu, uključujući i novi regulatorni režim za obnovljive izvore energije (OIE) po isteku fid-in modela, kao i definisanje okvira za veće učešće građana u energetskoj tranziciji u Srbiji (otvaranje tržišta za prosumere i agregatore), ova druga radionica ima za cilj da pokrene dijalog sa lokalnom industrijom kako investirati u održive energetske objekte, kao i da uključi predstavnike industrijskog sektora u proces kreiranja preporuka za promene u energetskoj regulativi kako bi se postakao razvoj OIE”, ističu u Asocijaciji za održivi razvoj.

Inače, Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike, nedavno je izjavio da Uredba o podsticajnim merama za OIE ističe krajem ove godine i da se već uveliko radi na pripremi novih mera.

Radionica je prevashodno namenjena predstavnicima kompanija koje razvijaju ili planiraju da se uključe u razvoj projekata OIE u Srbiji, i održava se u prostorijama Privredne komore Srbije u Resavskoj ulici u Beogradu u utorak 8. maja od 10h do 14h.

Komentara: (0)

Budite prvi i ostavite komentar na ovaj članak.

Unesite vaš komentar
Molimo sačekajte... Molimo vas popunite obavezna polja Dogodila se greška, osvežite stranu pa probajte ponovo. Vaš komentar je uspešno poslat na moderaciju.

Slični članci

Program Beogradskog energetskog foruma paneliste sponzore

Program Beogradskog energetskog foruma spreman – najavljujemo nove paneliste i sponzore

4. maj 2018. - Spisak sponzora za Beogradski energetski forum 2024 raste sa nekima od najpoznatijih svetskih brendova u domenu obnovljivih izvora

Novi krug subvencija energetsku efikasnost domacinstva Srbiji

Novi krug subvencija za energetsku efikasnost za domaćinstva u Srbiji

4. maj 2018. - Građani će za subvencije za energetsku efikasnost u Srbiji za 2024. konkurisati od leta. Opštine i gradovi su pozvani da izdvoje sredstva.

Berlin, toplotna pumpa

Berlin dobija toplotnu pumpu koja će grejati 45.000 domaćinstava

4. maj 2018. - U Berlinu se dekarbonizuje daljinsko grejanje. Četiri toplotne pumpe će koristiti prečišćenu otpadnu vodu.

Iva Đinđić Ćosić

Iva Đinđić Ćosić: energetska tranzicija otvara vrata za veće angažovanje žena

4. maj 2018. - Iva Đinđić Ćosić je vodeća stručna saradnica za ugovore u Elektromreži Srbije. Po obrazvoanju pravnica, već 18 godina radi u sektoru energetike